kuchnia - 5425 przepisów (strona:173/362)

ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM 231

Zielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia

W kuchni Karmel-itki
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 219

Wygrzebuję z zakamarków szafy stare, zakurzone pudło z wielkim napisem "wspomnienia". Zdejmuję posklejane wielokrotnie taśmą wieko. Zapach starości, kurzu, smutku i tęsknoty łaskocze w nosie. Wertuję

W kuchni Karmel-itki
POTRAWKA Z SOCZEWICY. 219

Smutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 245

Najlepsza na chandrę jest czekolada, tak twierdzą wszyscy pogrążeni w depresji. Produkcja serotoniny wzmaga się, nadając nowy wymiar szaremu dniu. Nie ma smutku, nie widać deszczu

W kuchni Karmel-itki
KARMEL-ITKA W WERSJI WEGE? 263

Ostatnio w moim życiu wiele się zmienia. Wciąż podejmuję różne decyzje, które zapewne będą miały ogromny wpływ na przyszłość. Zmiany zachodzą na wielu płaszczyznach, również na

W kuchni Karmel-itki
KREM Z PIETRUSZKI. 221

Przeszukując stare, zaplamione kartki pożółkniętego już ze starości zeszytu, napotykam kolejne to rarytasy. Staranne pismo, rożne kolory nazw przepisów, co dzieli je na równe kategorie. Moje

W kuchni Karmel-itki
CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. 164

Czarne złoto. Gęsty, słodko-gorzki syrop, ciemnobrązowej, wręcz czarnej barwy. Charakterystyczny zapach palonego cukru trzcinowego. To produkt uboczny podczas jego rafinacji. Melasa.   Jak już wspomniałam

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. 228

Zielono na talerzu, a za oknem słońce. Idzie wiosna pełną parą! Słychać wszędzie ptasie śpiewy radosne, koniec z zimą plugawą i szarą. Kolorowe ubrania wyciągam już

W kuchni Karmel-itki
BÓB Z CZOSNKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI. 216

  Za oknem słońce, lekkie i orzeźwiające. Ptasi śpiew już budzi z rana. Uwielbiam wiosnę za jej rześkość. W końcu mogę spacerować bez końca, w lekkim

W kuchni Karmel-itki
BABECZKI CYTRYNOWE. 277

Stoi nade mną Pan z aparatem. Co mam upiec, co ucierać, aby wyszło? Nie lubię robić z siebie błazna, a jeśli gotuję wszystko musi osiągnąć najwyższy

W kuchni Karmel-itki
JAJKA. JAK GOTOWAĆ? 218

"Co było pierwsze: jajko czy kura?" Szczerze powiem, że nie wiem. Koncepcji jest mnóstwo, każda inna, ale nadal pytanie to pozostaje nierozstrzygnięte. Zostawię jednak kurę w

W kuchni Karmel-itki
ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA. 243

Zapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ SURIMI. 210

  Hasają zajączki po wystawach sklepowych. Kurczaczki biegają w głowie, gonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. 215

Całą rodziną przy jednym stole, zebrani, odświętnie ubrani, grzeczni i kulturalni, zasiedli. Czekają, by podzielić się symbolicznie święconym jadłem. Z masła baranek przygląda się temu wszystkiemu

W kuchni Karmel-itki
WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. 225

Przestało w końcu padać. Niebo wypłakało swoje smutki, dziś uśmiecha się do mnie zza okna. Wielkanocne tematy są na piedestale. Wszyscy pieką, gotują, sprzątają, dekorują. Przedświąteczny

W kuchni Karmel-itki