Dzień dobry. Po burzowej nocy, dzień trochę się rozchmurzył. Co do fiołków.. Całe gromadki rosną przed budynkiem w którym mamy zajęcia z pszczelarstwa i miodownictwa
Symfonia SmakówRaz słońce, a raz deszcz, zupełnie jak na jej twarzy - w jednej chwili promienieje najjaśniej, jak tylko potrafi, innym razem zaś przebiega po twarzy cień, niczym
W kuchni Karmel-itkiTaki sobie bigos skrzyżowany z gulaszem. W wersji podstawowej ( wg mojej Babci ) był to pikantny gulasz wołowo-wieprzowy zmieszany z duszoną kapustą. Potem ja robiłam kilka
Buniabaje w kuchniOstatnio pokusiłam się o danie kuchni tureckiej. Kuchnia ta charakteryzuje się bogactwem aromatów i dbałością o najwyższą jakość produktów. Przygotowałam pizzę turecką, która wcale nie przypomina popularnej, okrągłej włoskiej pizzy. Nadzienie składa się głównie z mięsa i pomidorów oraz dużej ilości ziół i przypraw. Szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi:) Ciasto: 200g mąki pszennej, 150ml wody
Z miłości do słodkościKuchnia meksykańska to bogactwo smaków, szczególnie pikantnych. Dziś chcę Wam zaprezentować pyszne, choć nieco kaloryczne danie kuchni meksykańskiej. Burrito, czyli farsz mięsny z czerwoną fasolą i kukurydzą zawinięty w domowe tortille. Całość posypana serem i zapieczona. Pyyyyyszne... Tortille: 350g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki soli, łyżka oleju rzepakowego, niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę
Z miłości do słodkościRozgladajac sie za tegorocznymi wakacjami po internecie zatesknilam do smakow lata. Przypomnialy mi sie cudowne wakacje w Hiszpanii i tamtejsza kuchnia. Nie pozostalo mi wiec nic innego jak wprowadzic troche hiszpanskiego smaku do mojej kuchni. W ten oto sposob postanowilam zrobic pyszna i dosc proste hiszpanska tortille. Pamietam gdy pierwszy raz jadlam ten ziemniaczany placek. Moj dziesiejszy byl rownie smaczny
Przysmaki KarolkiZiemniaki towarzysza nam w kuchni przez caly rok, od wiosny az po schylek zimy. Ich pora roku bez watpienia jest jesien, gdy masowo zierane sa z pol. Ale ja najbardziej lubie male, mlodziutkie ziemniaki, o zupelnie innym smaku, ktore wlasnie teraz nam kroluja. Pozna wiosna i wczesne lato to zdecydowanie ich czas, ktory trzeba wykorzystac w pelni. Tym razem ziemniaki(...)zagoscily w mojej kuchni z okazji Ziemniaczanego tygodnia. Propozycji na dania z wykorzystaniem szarej eminencji ziemniaka jest tyle ilu jest ludzi sklonnych je przygotowac. Niektore bardzo wyszukane, niektore proste. Dzis postawilam wlasnie na prostote. Po trochu z braku czasu, a po trochu dlatego, ze bardzo lubie ziemniaki w takiej wlasnie formie. Poza tym pieczone ziemniaczki doskonale pasuja do wszelkich grillowanych
Przysmaki KarolkiDzis na wielu blogach zrobilo sie bardzo czesko, a to wszystko za sprawa rozpoczynajacego sie wlasnie "Tygodnia kuchni czeskiej" . Ja rowniez przygotowalam cos na ta okazje. Szukajac w sieci jakiegos przepisu z kuchni czeskiej natknelam sie na hauskove knedliki i to bylo wlasnie to czego szukalam. Wybor na ten wlasnie przepis padl nie przypadkowo. Gdy pare ladnych lat temu pojechalam
Przysmaki Karolkiminiona niedziele wystartowala "Kuchnia Wielkanocna" , a to oznacza, ze chyba czas najwyzszy pomyslec o swietach. W tym roku Swieta spedzamy we Francji, a ja przyznam sie, ze do tej pory nie mam zadnej koncepcji co przygotowac. Staram sie by mieszkajac na obczyznie takie wyjatkowe okazje jak Swieta Wielkiej Nocy i Swieta Bozego Narodzenia byly utrzymane w polskim klimacie, by przypominaly(...)roznego rodzaju jajka. Dzis niektore z tych dan robie i ja i w ten sposob pozostaje wierna rodzinnej tradycji. Staram sie tez szukac nowych pomyslow, wprowadzac do swiatecznej kuchni powiew nowosci. Jajko zawijane w szynke i zalewane galaretka nalezy do tych dan tradycyjnych, bez ktorych nie bylo u nas Swiat. Razem z Siostra i Mama zajmowalysmy sie przygotowaniem zimnego bufetu
Przysmaki KarolkiDzieki Oldze i Jej zabawie "Kuchnia Wielkanocna" zaczelam powoli myslec o swiatach. Pod koniec ubieglego tygodnia zajelam sie poszukiwaniem przepisu na wielkanocna babke. Nie bylo to wcale takie proste, bo przepisow jest tyle do wyboru, ze naprawde ciezko sie zdecydowac. Ostatecznie w moim notatniku znalazlo sie pare przepisow, ale na Swieta chce wybrac tylko jeden. Pomyslalam sobie, ze skoro(...)muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki z ciastem znalazly sie w piekarniku poczulam jak zapach nutelli powoli wypelnia najpierw kuchnie, a potem przylegly do niej salon. Poczulam, ze Swieta sa juz za progiem. A kiedy dwie sliczne babeczki zostaly juz upieczone, za oknem pojawilo sie sloneczko, ktore bardzo niesmialo wygladalo
Przysmaki Karolkigotowym ciescie francuskim. Zrobienie go w warunkach domowych jest zbyt czasochlonne, wiec wole tylko siegnac po gotowa paczuszke ze sklepowej chlodziarki. Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale na roznego rodzaju przekaski gdy przychodza goscie. Innym gotowym produktem z ciasta francuskiego jaki kupuje w sklepie to suche babeczki(...)niefortunnie stalo, ze zapomnialam go kupic. Tym oto sposobem lososia zastapilam pieczarkami, co wcale nie ujmowalo pysznym babeczkom. Babeczki vol-au-vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy. Vol-au-vent z kremem pieczarkowym 6 babeczek vol-au-vent nadzienie pieczarkowe skladniki na nadzienie: 2 lyzki masla+ maslo do smazenia pieczarek 4 lyzki maki
Przysmaki Karolkidzieje, wyjazdy, rodzinne uroczystosci i goscie z daleka, to wszystko sprawilo, ze na blogowanie zupelnie zabraklo mi czasu. Plusem jednak jest to, ze bylo mnie troche wiecej w kuchni. Ale zanim zaczne znow dzielic sie sprawdzonymi przpisami dzis bedzie troche o mojej podrozy do Szwajcarii. Tak sie szczesliwie zlozylo, ze akurat trwa tydzien szwajcarski w naszej blogowej podrozy z cyklu(...)widelcem po Europie" pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja . Szkoda, ze przed wyjazdem nie zdawalam sobie z tego sprawy, na pewno lepiej bym sie przygotowala. Co prawda sam wyjazd zorganizowany byl na ostatnia chwile, ale mimo to podziele sie moimi wrazeniami. Ten piekny, zielony i bardzo czysty kraj odwiedzilam w dlugi majowy weekend. Tym razem dlugi byl rowniez
Przysmaki KarolkiMinionej niedzieli zastanawialam sie czy znani szefowie kuchni tez maja wpadki kulinarne? Pewnie zanim doszli do tak wysokiego poziomu w kuchni na poczatku popelniali bledy jak kazdy. Wszak czlowiek uczy sie na bledach. Mi niestety bledy zdarzaja sie w przypadku ciast. Tak tez bylo wlasnie w weekend gdy z mysla o moich niedzielnych gosciach robilam ciasto z truskawkami. Chyba myslami
Przysmaki Karolki