Dużo mięsa, pyszny ser i kurczak. Szybko i smacznie to temat przewodni tego lata w mojej kuchni. Mało u mnie kuchni meksykańskiej, wybieram makarony. Jednak domową tortillę zrobić muszę i kropka. Przepis będzie na blogu na pewno. Składniki : * 2 tortille pszenne * filet z kurczaka * ulubione przyprawy * 20 dag sera żółtego * sos pomidorowy Przygotowanie : Kurczaka przyprawić, zgrillować. Odstawić do przestygnięcia
Magiczne Życie MartyRzadko jadam na mieście . Nie specjalnie odpowiada mi bywanie w restauracjach czy zamawianie czegoś gotowego do domu ( o gotowcach w słoikach nie wspomnę ). Ale okazuje się
Buniabaje w kuchniTydzień temu na uczelni Koło Naukowe Sztuki Kulinarnej, do którego należę, zorganizowało wieczór chiński. Pojawił się na nim Szef Kuchni, który przez ostatni rok pracował w Chinach, gdzie odkrywał tajniki tamtejszej kuchni. Żeby umilić nieco ten wieczór dla wszystkich, którzy pojawili się na spotkaniu, razem z moja koleżanką Pauliną, upiekłyśmy kruche ciasteczka z wróżbą, które idealnie pasowały do chińskiej herbatki
Sajkofanka smakuniż w osiedlowym sklepie czy markecie. Ja, jak to ja, trochę się rozpędziłam i zakupiłam nieco więcej. Wiadomo, żeby tylko czasem niczego nie zabrakło. Od dziś mogę szaleć w kuchni! Polecam: https://www.facebook.com/BadaPakpl tu dowiecie się więcej! Ja kupiłam różne kasze i bakalie, które w kuchni dają milion możliwości do wykorzystania! Kasze: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kukurydzianą można podawać
Sajkofanka smakupierniczków. To nie tylko dobra zabawa, ale także świadome przeciwstawienie się sztucznym aromatom i spulchniaczom, które w przerażających ilościach są dodawane do współcześnie produkowanej żywności. Biegnijcie zatem do kuchni, załóżcie ulubione fartuszki, wrzućcie do miski najlepsze składniki i sami zróbcie słodką przekąskę dla najbliższych. Ja zmodyfikowałam przepis i zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią - wyszły znakomite! A zatem(...)może być przyprawa do piernika) 400g mąki pszennej (typ650) 1,5 łyżeczki dobrego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier : szklanka cukru pudru+ jedno białko jaja (przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA z nr 12/2012) Zabieramy się za ciastka: cukier puder, masło, miód, jaja i przyprawy wkładamy do metalowej miski, ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Uważamy, żeby
Sajkofanka smakuświęta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku - Bogdan Gałązka. "Kuchnia królów Polski" prezentuje współczesne przepisy inspirowane dawnymi recepturami, głównie z czasów, gdy Polscy monarchowie przebywali w malborskim zamku, czyli od ok. XV wieku
Sajkofanka smakumoje zainteresowania śledzę na bieżąco na facebook'u olsztyńskie restauracje - ciekawi mnie, jakie menu panuje obecnie, jak prezentowane są dania na talerzach, jakie połączenia smakowe proponują tutejsi szefowie kuchni. W zeszłym tygodniu natknęłam się na fejsbukowy konkurs, w którym można było wygrać dwuosobowe zaproszenie na wiosenne menu do Staromiejskiej. Wystarczyło kliknąć "Lubię to", a dalej liczyło się już(...)śmietanie z koperkiem. Mam nadzieję, że powrócę tu jeszcze, by spróbować tych znanych lokalnych przysmaków. Tymczasem bardzo się cieszę, że dzięki udziałowi w konkursie mogłam poznać smak tutejszej kuchni
Sajkofanka smakublogu Moje małe czarowanie Grażyna z blogu Grażyna gotuje Daria z blogu Breakfast Małgosia z blogu Smaki Alzacji Iza z blogu Smaczna pyza Jola z blogu Nasze życie od kuchni Lorentyna z blogu Pistachio Monika z blogu Matka wariatka Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie Joanna z blogu Różowa kuchnia Lidia str fb Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Ala piecze i gotujestudzić na metalowej kratce. Diagnoza:Grzebienie wychodzą przesmaczne! Są nietrudne w wykonaniu, jeśli podąża się krok w krok za instrukcją. Generalnie jestem za optymalizacją w kuchni - prostota przepisu, łatwe wykonanie, oszczędność czasu, rewelacyjny smak gotowej potrawy. A te grzebyki wpasowały się w moje oczekiwania na 200%! Dziękuję Ewie za wykoncypowanie przepisu
Grunt to przepis!Młode ziemniaczki w towarzystwie świeżych ziół to rarytas sam w sobie .Latem chętnie jadamy potrawy warzywne . U mnie często na obiad są po prostu ugotowane ( czasem
Buniabaje w kuchniGorąco. Zbyt gorąco, żar leje się z nieba, aż strach zerkać na termometr. Myślisz tylko o cieniu, o klimatyzacji, jakimkolwiek ruchu powietrza. Nic, zero, zupełnie. Czas
W kuchni Karmel-itkiSkładniki : 1 makrela wędzona 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 łyczeczka soku z cytryny 3 łyżki majonezu natka pietruszki szczypiorek sól
Mechanik w kuchniCaprese to jedna z najszybszych i najsmaczniejszych sałatek świata. Składniki: 2 jędrne pomidory 1 kulka mozzarelli kilka listków bazylii dobrej jakości oliwa sól i świeżo zmielony
Mechanik w kuchniSkładniki: 4 placki tortilli 1 opakowanie serka Delikate bądź Almette 8 plastrów szynki ( najlepsza szwarcwaldzka ale może być inna ) 6 liści sałaty ( masłową lub
Mechanik w kuchni1. Od trzonu brokuła odetnij pojedyncze różyczki. 2. Opłucz je dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. 3. W garnku zagotuj posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z
Mechanik w kuchni