kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:85/268)

Risotto ze szparagami 153

Jest maj, więc są i szparagi. Także na moim stole i w mojej lodówce. Uważam, że trzeba cieszyć się sezonowymi warzywami i owocami gdy są, a

Pasja Smaku
SYCYLIJSKA , PIKANTNA ZUPA RYBNA 363

     Moja rodzinka uwielbia zarówno same ryby jak i zupy rybne. Zupy z duuużą ilością ryb. A ta się właśnie do takich zalicza. Ostatnio

Smaczne Zdrowe
Rose del deserto 195

Dziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego

Mia Cucina Sofieta
Bavarese z brzoskwiniami 258

Dziś lekki krem bawarski, bardzo popularny zimny deser w Italii. Przepis na bavarese jest dość prosty, a efekt końcowy wprost zniewalający. W smaku bavarese przypomina lekką

Mia Cucina Sofieta
Makaron z owocami morza 219

Riesling d’Alsace jest uważany za jedno z najlepszych białych win na świecie. Wytrawne i eleganckie, o delikatnym aromacie, oraz subtelnym, lecz zdecydowanym bukiecie, towarzyszy najbardziej

Mia Cucina Sofieta
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 227

Mimozami jesień się zaczyna, Złotawa, krucha i miła. Moja jesień zaczyna się nostalgiczą kasztnawą tartą. Jadalne kasztany pojawią się za parę tygodni, ja użyłam lepiej pasującą

Mia Cucina Sofieta
Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni 196

Makaron strozzapreti z bakłażanem, białą kiełbasą i opieńkami  Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni. Tylko trzy składniki, a jaka uczta dla podniebienia! Smażony, słodkawy bakłażan

Mia Cucina Sofieta
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym 339

Łosoś jest niezwykle uniwersalną rybą, ma przyjemny zapach, piękną barwę i nadaje się do różnorodnej obróbki. Właśnie ta uniwersalność sprawia, że mając za bazę łososia otrzymujemy

Mia Cucina Sofieta
Limoncello 344

Limoncello najłatwiej zdefiniować jako doskonałe połączenie aromatu skórek cytrynowych z alkoholem. To właśnie aromatyczne cytryny z okolic Sorrento nadają mu charakterystyczną żołtą barwę i cytrusowy smak

Mia Cucina Sofieta
Tort mimoza 240

Torta mimosa, to bardzo popularny tort we Włoszech przygotowywany specjalnie na Dzień Kobiet. Nazwa jego pochodzi od delikatnego i puszystego kwiatu mimozy, a torcik ma ten

Mia Cucina Sofieta
Jajka w sercach karczochów 169

Zapraszam na lekką i bardzo zdrową przystawkę z jajek na miekko w sercach karczochów. Danie w sam raz na wielkanocne poniedzialkowe śniadanie. Karczochy pełne witamin i

Mia Cucina Sofieta
Risotto z kwiatami cukini 227

Dziś na kolację proponuję lekkie i bardzo smaczne risotto z kwiatami cukini.  Przepis jest bardzo prosty i zaręczam, że w 20 minut możecie wyczarować pyszne

Mia Cucina Sofieta
Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 201

Strudel to jeden z deserów, które nieodłącznie kojarzą mi się z jesienią i zimą.   Pierwszy raz skosztowałam prawdziwy appel strudel,  przy okazji bożonarodzeniowych 

Mia Cucina Sofieta
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 164

Odmian risotta jest mnóstwo: z warzywami, owocami, serem, ziołami i owocami morza. Jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś

Mia Cucina Sofieta
Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 231

Ciasteczka podwójnie pieczone z ricottą są idealne na każdą porę dnia: moczone w ciepłym mleku doskonałe na słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania