kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:148/268)

Makowiec babuni 468

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna

Anioły w kuchni
Torcik orzechowy 218

Test produktów – olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTOSkorzystałam z okazji że jutro mamy święto, więc upiekłam torcik orzechowy.Mam nadzieję że zniknie

Kuchnia Danusi
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 235

Czasami muszę się Wam przyznać, że człowiek chciałby spłynąć, najlepiej bardzo daleko,sam...Czasami tak się człowiek czuje, że szuka nie wiadomo czego, rozbija się i

Z Kuchni Do Kuchni
Korzenny placek 197

W tym tygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :)Składniki:- 2 kg dyni- 200 g masła- 5 jajek

Zainspirowana w kuchni
LUNCH BOX LCHF NR 2 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 234

Dzisiaj podpowiadam Wam kolejny pomysł na lunch boxa. O ile łatwiej jest z dorosłymi, którzy na ogół mogą po prostu zabrać obiad i podgrzać go w

Ola la LCHF
Sałatka Ani z krewetkami wg Aleex 149

oczywiście po wizycie w szpitalu. Przywiozłam do swojej kuchni przepis na fantastyczną sałatkę, którą przygotowała na kolację Gwiazdeczka. Co w niej jest fantastycznego? Różnorodność nieoczywistych połączeń smakowych, oryginalność składników, wygląd – po prostu wszystko. Bardzo ją polecam. Świetnie smakuje podczas zwyczajnej kolacji, sprawdzi się także podczas uroczystości. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 1 opakowanie włoskiej mieszanki różnych sałat (kupiłam w Lidlu) • 1 opakowanie

W mojej kuchni
Piernik z dynią i bakaliami 149

Zapach ciasta podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy korzennej 30 g orzechów włoskich 30 g rodzynek PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 261

Inspiracją do powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania.  Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Sztuka kuchenna: makaroniki 187

przechodzą mnie dreszcze. Idę więc do kuchni, i zabieram się za coś nieco bardziej pracochłonnego. Coś, co pozwoli mi skupić się na sobie, zapomnieć o deszczu i wietrze. Makaroniki...W końcu stałam się szczęśliwą posiadaczką termometru cukierniczego, co oznacza, że stanął przede mną otworem zupełnie nowy świat. Świat bezy włoskiej... (Między innymi.)Sięgnęłam więc po Secrets of macarons Jose

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka cynamonowa - na święta 179

jeszcze małą garść suszonej żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki w kształcie babki o górnej średnicy 25 cm, 9cm wysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli w piekarniku to przez 40-50 min. w temp. 150 stopni C Sprawdzać upieczenie patyczkiem drewnianym. Przepis pochodzi z Kuchni polskiej- Ewy Aszkiwicz

Proste Potrawy
Ciasto drożdżowo- makowe z jabłkami 150

Kolejna pyszna i słodka propozycja ciasta drożdżowego- tym razem z makiem i jabłkami. Składniki na ciasto drożdżowe: 37,5 dag mąki, 2,5 dag drożdży, 7

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka orzechowe 198

Doskonałe, smaczne ciasteczka z orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do

W kuchennym oknie Ewy
Marcepanowe ciasteczka z marmoladą 168

Składniki: 2 szklanki mąki,200 g masła,100 g masy marcepanowej, 1/2 szklanki cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,marmolada,3 łyżki

Aga w kuchni
Sałatka serowa 363

Na te upały sałatka to coś co mogłabym jeść praktycznie cały dzień, świetnie nadaje się na drugie śniadanie bądź jako dodatek do grilla.  

Zainspirowana w kuchni
Bajaderki piernikowe 188

włoskiego, odkładamy na folię aluminiową. Ponownie schładzamy w lodówce.Kuwerturę  rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na widelcu zanurzamy słodkie kulki w płynnej kuwerturze, otrząsamy jej nadmiar i odkładamy na folię aluminiową. Przed zaschnięciem czekolady ozdabiamy bajaderki przygotowanymi posypkami, siekanymi migdałami, czy orzechami. Życzę smacznego w Nowym Roku 2015! The post Bajaderki piernikowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię