kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:149/268)

Crumpets, czyli angielskie racuchy 215

racuchy z dodatkiem sody dzięki której uzyskują dziurkowaną strukturę. W Wielkiej Brytani crumpets najczęściej podaje się z masłem, ale ja podałam je z syropem miodowym z mango i orzechami włoskimi. Tradycyjnie podaje się je w Wielkiej Brytanii do popołudniowej herbatki podczas tzw. tea time. Na blogu znajdziecie też inne moje przepisy na racuchy. Crumpets, czyli angielskie racuchy są idealne(...)konfiturą, czy frużeliną. Można je też pozostawić do ostygnięcia, a potem opiekać na patelni grillowej. Smacznego! The post Crumpets, czyli angielskie racuchy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos romesco. 237

Bardzo podobne dipy można odnaleźć w kuchni tureckiej i bałkańskiej. To jest bardzo śródziemnomorski smak! Pomidory są bazą, ale pozostają w tle - papryka i orzechy grają rolę główną. Efekt jest zwyczajnie pyszny! A jakie wszechstronne zastosowanie... Romesco sprawdzi się świetnie w hiszpańskich tapas, na swojskich kanapkach i wegańskich pieczonych  warzywach. Włoska pasta zyska z nim nowy wymiar

zadanie-gotowanie
Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem 384

Bardzo polecam wszystkim tym, którzy są sympatykami kuchni z różnych stron świata :) Naleśniki : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu.   Farsz meksykański: 2 małe puszki (lub jedna duża) pomidorów włoskich Pelati  1 cebula 1 mała puszka

Chocolate Muffin Blog
Szwedzkie bułeczki z przemyconym włoskim smakiem. 192

Każdy kto bawi się w kuchni czerpie z różnych stron inspiracje. Moimi głównymi źródłami, poza poznanymi w świecie smakami, są książki i programy kulinarne. Ostatnio widziałem jak Rachel Khoo robiła szwedzkie bułeczki. Ciasto i sposób przygotowania zachęciły mnie do stworzenia czegoś własnego. Do szwedzkiej podstawy przemycę zatem troszkę moich włoskich smaków. Czego użyłem? Do ciasta: -400 gram mąki pszennej TYP450

BaRepas
Wafle z czekoladą, ananasem i kokosem 160

pudrem czy bitą śmietaną :-).Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające wafelki jakie dodaje się do lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy wafle :-). Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie włoskiego tygodnia, całkiem dobrze się sprawdza i jestem

Pora coś zjeść
Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem 191

Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem Składniki – burgery: Kasza jęczmienna perłowa – 100g Burak – 1 sztuka Koperek – 1 pęczek Jajko – 1 sztuka Mąka np. kukurydziana

Kuchnia Bon Appetit
Zupa fasolowa z kiełbasą 214

Smaczna zupa z białej fasoli z kiełbaską od firmy Tradycyjne Jadło , jest bardzo aromatyczna, syta i rozgrzewająca, idealna na chłodne zimowe dni. Składniki: 0,5 kilograma

Bajeczna Kuchnia
PIZZA MOTYLEK 197

Pizzę lubi każdy nie tylko dziecko,a o fajnym kształcie, tym chętniej się zjada. Składniki:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka

Z Majeczką w kuchni
CIASTO KRÓWKA 462

Ta krówka rozpływa się w ustach. CIASTO KRÓWKA Składniki Mąka -500 g Miód -4 łyżki Jajka -2 szt Masło -1/2 kostki Cukier waniliowy -2 opakowania

Kuchnia Danusi
Wariacja pomidorowa 218

Wariacja ta powstała głównie z tego co było w lodówce, zakupu wymagało jedynie ciasto francuskie i po raz kolejny okazało się, że eksperymenty z resztek

Zainspirowana w kuchni
Pychotka bakaliowa 206

układam drugie ciasto, pianką do dołu.  4. Polewa: Masło, kakao, cukier i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Studzę. Gęstą polewę rozsmarowuję na cieście. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Powidła Strzeleckie, które otrzymałam do testowania od sklepu Komu Komu . Produkcja powideł ma długoletnią tradycję. Dojrzałe śliwki są smażone w miedzianym kotle na świeżym powietrzu. Smażenie(...)Strzeleckie to jedne z najlepszych powideł jakie kiedykolwiek jadłam. Kiedy je spróbowałam od razu zachwyciły mnie swoim smakiem. Są doskonale wysmażone i idealnie słodkie. Jeszcze niejednokrotnie użyję ich w kuchni.  Zapraszam do zapoznania się z ofertą produktową sklepu Komu Komu i zakupu ich wspaniałych produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciecierzyca duszona z warzywami 191

mieszkania z nieczynnym piekarnikiem rozleniwiła mnie w kuchni już totalnie. Tęsknię za wege pasztetami do śniadania, za tartami i aromatycznymi krajankami. Ale.. słoneczna pogoda napełniła mnie ostatnio energią i zapałem do.. dań jednogarnkowych i przeprosin z zupami :-) Składniki -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -ok 250g szpinaku -1 bulwa kopru włoskiego -400g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu(...)Przygotowanie Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, czosnek zmiażdżyć. W rondlu rozgrzać oliwę, przez minutę obsmażać na niej cebulę i czosnek. Dodać szpinak i dusić aż zmięknie. Pokroić koper włoski i paprykę, dodać do garnka. Dusić kilka minut, mieszając. Dodać ciecierzycę. Składniki połączyć z mąką. Wlać bulion, wino, dorzucić liść laurowy, kolendrę (można zastąpić gałką muszkatołową - dobrze komponuje się

Zielona Kuchnia
Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym 194

później i regularnie robię je w swojej kuchni już dobrych dziesięć lat. Przez tą dekadę z hakiem przepis uległ minimalnym zmianom, trochę go uprościłam i skróciłam czas gotowania. Tak zmieniony podaję tutaj. Te klopsiki naprawdę smakują każdemu, a dzieci za nimi szaleją :) Dodam jeszcze, że klopsiki są nieduże - trochę większe od orzecha włoskiego. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell

Posadzone i zjedzone
farszynki meksykańskie 191

Farszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania