dawna nie publikowałam przepisów kuchni indyjskiej, a należą one do moich ulubionych wśród wszystkich kuchni świata. Dzisiaj zapraszam na proste danie, którego podstawą są nasze polskie ziemniaki, jednak pozostałe składniki nadają im aromat charakterystyczny dla Indii Czytaj więcej
Kasia SarnaBombaj yellow , curry Kuchnia Indyjska dość często gości na naszym stole , z uwagi na fakt że nasz najmłodszy syn 8 latek , po prostu zakochał się w przyprawach , mieszankach curry . Maluch wcina to jak nic innego , więc ja szukam coraz to nowych inspiracji ,żeby mu się nie przejadło ..chociaż , jak się coś lubi , to trudno się tym znudzić . To proste(...)pojęcia , wygrzebałam z jakiejś książki i tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smakuje wyśmienicie i nie zabiera dużo czasu , a to podstawa w kuchni w ciągu tygodnia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 filety z kurczaka ( około 0,4 kg ) 3 średnie ziemniaki 1 kubek jogurtu greckiego lub innego gęstego
Ogrodnik w podróżyPieczywo jest integralnym elementem w wielu kuchniach świata – także w kuchni indyjskiej. Chleb naan jest pieczony głównie w północnych Indiach, ale jako dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny
Karo in the Kitchencytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke, w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo ciekawej książce, poświęconej kuchni wegetariańskiej „W malinowym chruśniaku”, napisanej oczywiści przez Piotra :)Z 1 l tłustego
SzczyptaSmaQKuchnia z Indii Zachodnich. Dla mnie ten przepis bardzo znany w polskiej wersji, który zresztą uwielbiam. Tylko troszkę inne przyprawy. Składniki 1 ogórek wężowy ( obrany i
R'n'G KitchenUwielbiam indyjską kuchnię - pełną smaków, aromatów i kolorów! Butter chicken to jedno z moich ulubionych dań. Przyznaję, że najczęściej zamawiam je w sprawdzonej knajpce, ale tym razem postanowiłam je zrobić samodzielnie. Wyszło doskonale! Mięso jest miękkie i delikatne, sos gęsty, bardzo intensywny w smaku i niezbyt pikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt
Kulinarne Inspiracjenajlepszą tego typu zapiekankę jadłam kiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;) We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś(...)przygotowywała na święta i inne uroczyste okazje. Pasta świetnie pasuje do kanapek z wędliną. Wczoraj zupełnie zmieniłam kierunek i przygotowałam indyjskie curry z pieczarek i zielonego groszku . Uwielbiam kuchnię indyjską i tamtejsze bardzo aromatyczne potrawy. Danie jest bardzo smaczne i sycące i idealnie nadaje się jako danie wegetariańskie. Dziś natomiast polecam bułeczki z pieczarkami. Jeżeli podobały się
Codzienne Gotowanieindyjsku. Samosy mogą być podawana jako przystawka czy danie główne wegetariańskie bądź mięsne. Podawane często z sosem miętowym. Charakterystyczne dla Samosy są przyprawy związane z kuchnią indyjską co nadaje im mocno wyrazisty smak, a nas samych zaprasza do zapoznania się ze smakami nowej kultury Składniki: Farsz: 6 średnich ziemniaków 1 szklanka mrożonego groszku 3 ząbki czosnku
W Moim Magicznym DomuJeśli miałabyś określić swoją osobowość za pomocą jakiejś przyprawy, co by to było? Trawa cytrynowa.Smak słodki czy słony? Niestety zdecydowanie słodki:)Kuchnię jakiego kraju lubisz najbardziej? Uwielbiam kuchnię indyjską.Przy kim stawiałaś swoje pierwsze kroki w kuchni? A może byłaś całkowitym samoukiem? Pierwsze kroki w kuchni stawiałam przy mamie (dziękuję mamo:) ).Masz jakieś kulinarne bariery? Czego byś
Magiczna kuchnia DariiOstatnio była kuchnia indyjska, więc teraz czas przeskoczyć do kolejnej ulubionej kuchni - włoskiej. Klasyk. Banalny w wykonaniu i przesmaczny - tiramisu. W wersji bezjajecznej, ponieważ nie każdy może, a niektórzy tylko czasami nie mogą jeść surowych jajek. Jestem właśnie w takiej sytuacji, więc wyszperałam przepis, który pewne osoby nazwą przepisem na coś co tylko przypomina tiramisu, bo bez jajek
Z butelką mleczka w tleSamosas to klasyczna przystawka kuchni indyjskiej. Myślałam, że wyjdą mi mniejsze pierożki, a okazały się być spore. Przyznam szczerze, że niektóre troszkę się przypaliły, ale nic to. Staram się zachować humor :) Wczoraj było ponoć najbardziej depresyjny dzień w roku. Tyle, że mówiąc szczerze, nie widzę absolutnie żadnej różnicy między nim a dniem dzisiejszym. Nastała szarość i uparcie nie chce minąć
W kuchni wieczoremnabierając na nie jedzenie. Źródło: http://www.satyamsweetmart.com/thali.php THALI Kuchnia Indii jest tak różnorodna jak ich kultura - od północno-zachodniego tanduri po południowe ostre curry Trudno wyobrazić sobie indyjską kuchnię bez przypraw, uzywanych nie tylko dla polepszenia smaku, ale także do pobudzenia apetytu i procesów trawiennych. Wiele uwagi poświęca się temu, by przyprawy podkreślały oryginalny smak potraw(...)herbat, pochodzące z różnych regionów. Popularne są mieszanki herbaty zielonej z czarną, owocowej z naturalną lub ziołowa. Jedną z najsłynniejszych takich mieszanek jest English Breakfast Tea, która zawiera herbaty indyjskie i cejlońskie. Herbata Indyjska - mocna i w najlepszym gatunku Istnieje co najmniej kilka legend związanych z odkryciem herbaty. Akcja wszystkich rozgrywa się w Chinach. Obecnie nie jest już
ClauditteMissCookingWspominałam już wcześniej, że przyprawy kuchni indyjskiej nadają nowy smak znanym nam dobrze warzywom. Warto o tym pamiętać i kiedy chcemy zjeść coś zdrowego, załadować koszyk z zakupami po brzegi warzywami, a potem gotować je na różne sposoby. Jako zupy czy zwykłe potrawki. Dodatek kuminu, curry, kolendry wyczaruje z nich coś nowego. Zdecydowanie trzeba eksperymentować! Składniki 600g ziemniaków pokrojonych kostkę
W kuchni wieczoremZdecydowałam się iść do restauracji indyjskiej w dniu moich urodzin z najbliższymi mi osobami. Zwykle wybieraliśmy kuchnię hiszpańską, meksykańską, włoską, polską lub francuską. Tym razem zapragnęłam odmiany, której nie byłam pewna. Restaurację znalazłam przypadkowo na jednym z portali internetowych. Ryzyko było duże, ponieważ miała ona mało opinii ze względu na krótki okres otwarcia lokalu. Kiedy(...)zadzwoniłam do restauracji w celu zarezerwowania stolika byłam już pewna, że tam pójdziemy, gdyż z drugiej strony odezwał się mieszkaniec Indii (tak myślę) :) A że chodziło mi o oryginalną kuchnię indyjską byłam wniebowzięta. Jak się okazało nie pomyliłam się. Wystrój restauracji przepiękny, przenoszący gości do Indii. Obsługa perfekcyjna. 7-stronnicowe menu. Dawno nie byłam tak zachwycona. A sposób podania potraw
Karola gotujeofercie jak już wspomniałam, można znaleźć cztery rodzaje: o smaku "wegańskiego sera", "mocno pieprzne", tajskie oraz z przyprawami indyjskimi. W moje ręce wpadły te ostatnie, a że przepadam za kuchnią indyjską i przyprawą curry, chipsy bardzo mi posmakowały. Były niesamowicie chrupiące, co najbardziej mnie zaskoczyło. W końcu nie zostały opieczone w wysokiej temperaturze! W smaku możemy wyczuć kminek i płatki
Poranek na słodko