Dziś znów zabieram Was do Indii , a dokładnie do hinduskiej części Pundżabu.Będziemy zajadać się fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli
Ostra na Słodkocharakterystyczny śluz - klej który znakomicie zagęszcza. Nie mieszając jednak okry podczas gotowania śluz - klej się nie wydziela i danie nie będzie "klejące". Zapraszam gorąco na znakomite danie kuchni indyjskiej a Magdzie dziękuje że pozwoliła mi pokosztować okry. Potrawka z okry w pomidorach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieoznacza, że nie mam większych ambicji szlifowania fotograficznego talentu (yyy nie wiem czy to do końca dobre słowo). O wiele bardziej wolałabym warsztaty kulinarne. Na przykład z kuchni indyjskiej, w klimacie takim jak w filmie "Smak curry". Jeśli nie widzieliście - polecam szczerze! Nie jestem kinomanką, nie znam najnowszych tytułów i gubię się w nazwiskach sławnych aktorów, ale ten piękny, klimatyczny
bistro mamacharakterystyczną galaretowatą konsystencję, bardzo smaczną. Mnie przypomina troszeczkę w smaku topinambur. Można z nich przygotowywać również desery i podobno pieczone smakują jak kasztany jadalne. Znakomicie nadaje się także w kuchni indyjskiej a danie dziś przedstawione polecam z zamkniętymi oczami. Chrupiące krążki taro są przepyszne. Kolokazja zawiera wiele składników odżywczych : witaminy C, A oraz z grupy B2 a także fosfor, wapń
Moje Małe Czarowaniemoze stanowic idealna przystawke do roznego rodzaju mies. Sa to malutkie pieczareczki przesmazone z szalotka z dodatkiem chili, a nastepnie ugotowane w sosie z mleka kokosowego. Danie pochodzi z kuchni indyjskiej i jest nie zwykle smaczne. Polecam! Skladniki : 150g malutkich pieczarek 2 szalotki 1 zabek czosnku 1 czerwona papryczka chili 100ml mleka kokosowego sól, pieprz swieza kolendra tluszcz do smazenia
Codzienne Gotowaniebędą do wyboru podczas festiwalu Restaurant Week. Na pierwszy ogień PRZYSTAWKI: Samosa wegetariańska – indyjski smażony pieróg z nadzieniem z cebuli, ziemniaków, groszku i chilli. i Samosa mięsna – indyjski smażony pieróg z mięsnym nadzieniem z dodatkiem cebuli i groszku. Chrupiące ciasto wypełnione obficie ( po brzegi! ) farszem, podane z dodatkiem jogurtowego sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie(...)przytulna, z dużym patio z widokiem na cały dół. Obsługa bardzo sympatyczna i uśmiechnięta od ucha do ucha już od wejścia – dziękuję! Wizytę polecam osobą lubiącym orientalne dania, kuchnię indyjską i zdecydowane, a co za tym idzie ostre, wyraziste smaki! Ci, którzy chcą spróbować nowych smaków z całą pewnością się nie zawiodą! To menu będzie jednak zbyt ostre
Ostra na SłodkoPierś z kurczaka szybko dochodzi jeśli będziecie robić np,udka czy baraninę wiadomo że czas się wydłuży. Smacznego. Podajemy z chlebem Naan przepis znajdziecie na mojej stronie w etykiecie kuchnia Indyjska
Viola cooks with passionpowodzeniem zastąpi obiad w jakiś zabiegany dzień, tym bardziej, że jej przygotowanie zabiera tylko nieco ponad 30 minut. I niech nie zrażają się osoby, które nie przepadają za indyjską kuchnią; zapewniam, że najwięksi jej przeciwnicy zupę dhal jedzą z przyjemnością. Intensywny smak przypraw łagodzi delikatność warzyw i soczewicy, a dopełnia dodatek jogurtu. To moja propozycja, wzbogacona dodatkowo słodkimi warzywami (dynia
Kuchnia Prezydentowejostatnią dynię Hokkaido. Pod pyszną postacią quiche, ale wciąż było to pożegnanie. A dalej... same przyjemności. Przepis na quiche znalazłam na pintreście , po świetnym tekście na temat różnic pomiędzy kuchnią indyjską a kuchnią zachodnią. Połączenie dyni i gorgonzoli tak poruszyło moją wyobraźnię, że postanowiłam poświęcić naszą ostatnią dynię na wypróbowanie przepisu. Czy było warto? O tak! QUICHE Z DYNIĄ
les mirabellesJuż od dzieciństwa zafascynowana byłam Indiami. Największym moim marzeniem była podróż do tego kraju. Moja fascynacja trochę przygasła, ale miłość do indyjskiej kuchni pozostała. Będąc na warsztatach w restauracji Ganesh piłam pyszne mango lassi. Zatęskniłam za tym smakiem więc dziś proponuję Wam przepis z mojego starego zeszytu na ten smakołyk. Choć w oryginale używa się wody, ja zawsze używałam mleka
MiksturownikPoniedziałek – zgiełk dnia i olbrzymi upał, a my w... Artykuł GANESH, CZYLI PYSZNA WYCIECZKA DO INDII pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEDzisiaj kuchnia indyjska. Zapraszam na pyszne, akroamatyczne kofty w curry. Kofty to klosiki mięsne w kuchni Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Azji Środkowej kuchni. Głównie wykorzystywane jest wo łow in a, b araniny , jagnięci na lub k urczak i łączone jest z miksem egzotycznych, korzennych przypraw. Kofty w Indiach są zwykle gotowane w pikantnym curry i spożywane z ryżem lub indyjskim
Bernika - moj kulinarny pamietnikjestem jakąś wielką fanką kuchni indyjskiej ale oszalałam na punkcie sosu tikka masala a dokładnie tikka masala indyjski kremowy sos pomidorowo-śmietanowy z nutą cytryny i kolendry firmy Patak's. Owszem można taki sos zrobić w domu ale szybciej odkręcę słoik :) a i smak też całkiem inny niż sos domowej roboty. Muszę Wam powiedzieć, że byłam mile zaskoczona próbując
Kuchnia VikiPropozycja obiadowa dla Was od nas, a w sumie to od Agi ;) Potrawa zainspirowana kuchnią indyjską, a także jednym z wegetariańskich barów, do którego chodziłyśmy jako filolożki aktywnie studiujące. Tym razem nie będę się rozpisywać. To trzeba po prostu zrobić. Wrzucam Wam posta i idę do Kuchni ;) Propozycja podania: kofta + brązowy ryż + surówki + sos do kofty Kofta indyjska www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówprzez praskę czosnek i łyżeczkę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni chińskiej i azjatyckiej. 2. Tofu w stylu indyjskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 1x1 cm 1 łyżkę kurkumy 1 łyżkę curry(...)sojowy, oliwę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry. 3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach) Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku łyżkę
Bananowe Pole