kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:34/79)

BUTTER CHICKEN – MURGH MAKHANI ( KURCZAK W MAŚLE ) 238

Dziś znów zabieram Was do Indii , a dokładnie do hinduskiej części Pundżabu.Będziemy zajadać się fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli

Ostra na Słodko
Potrawka z okry w pomidorach 153

charakterystyczny śluz - klej który znakomicie zagęszcza. Nie mieszając jednak okry podczas gotowania śluz - klej się nie wydziela i danie nie będzie "klejące". Zapraszam gorąco na znakomite danie kuchni indyjskiej a Magdzie dziękuje że pozwoliła mi pokosztować okry. Potrawka z okry w pomidorach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak curry 189

oznacza, że nie mam większych ambicji szlifowania fotograficznego talentu (yyy nie wiem czy to do końca dobre słowo). O wiele bardziej wolałabym warsztaty kulinarne. Na przykład z kuchni indyjskiej, w klimacie takim jak w filmie "Smak curry". Jeśli nie widzieliście - polecam szczerze! Nie jestem kinomanką, nie znam najnowszych tytułów i gubię się w nazwiskach sławnych aktorów, ale ten piękny, klimatyczny

bistro mama
Włochaty ziemniak, taro, kolokazja w pysznej potrawce po indyjsku 196

charakterystyczną galaretowatą konsystencję, bardzo smaczną. Mnie przypomina troszeczkę w smaku topinambur. Można z nich przygotowywać również desery i podobno pieczone smakują jak kasztany jadalne. Znakomicie nadaje się także w kuchni indyjskiej a danie dziś przedstawione polecam z zamkniętymi oczami. Chrupiące krążki taro są przepyszne. Kolokazja zawiera wiele składników odżywczych : witaminy C, A oraz z grupy B2 a także fosfor, wapń

Moje Małe Czarowanie
Pikantne pieczarki w sosie kokosowym 132

moze stanowic idealna przystawke do roznego rodzaju mies. Sa to malutkie pieczareczki przesmazone z szalotka z dodatkiem chili, a nastepnie ugotowane w sosie z mleka kokosowego. Danie pochodzi z kuchni indyjskiej i jest nie zwykle smaczne. Polecam! Skladniki : 150g malutkich pieczarek 2 szalotki 1 zabek czosnku 1 czerwona papryczka chili 100ml mleka kokosowego sól, pieprz swieza kolendra tluszcz do smazenia

Codzienne Gotowanie
HURRY CURRY W RESTAURANT WEEK – #instamix 184

będą do wyboru podczas festiwalu Restaurant Week. Na pierwszy ogień PRZYSTAWKI: Samosa wegetariańska – indyjski smażony pieróg z nadzieniem z cebuli, ziemniaków, groszku i chilli. i Samosa mięsna – indyjski smażony pieróg z mięsnym nadzieniem z dodatkiem cebuli i groszku. Chrupiące ciasto wypełnione obficie ( po brzegi! ) farszem, podane z dodatkiem jogurtowego sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie(...)przytulna, z dużym patio z widokiem na cały dół. Obsługa bardzo sympatyczna i uśmiechnięta od ucha do ucha już od wejścia – dziękuję! Wizytę polecam osobą lubiącym orientalne dania, kuchnię indyjską i zdecydowane, a co za tym idzie ostre, wyraziste smaki! Ci, którzy chcą spróbować nowych smaków z całą pewnością się nie zawiodą! To menu będzie jednak zbyt ostre

Ostra na Słodko
Chicken Curry 136

Pierś z kurczaka szybko dochodzi jeśli będziecie robić np,udka czy baraninę wiadomo że czas się wydłuży. Smacznego. Podajemy z chlebem Naan przepis znajdziecie na mojej stronie w etykiecie kuchnia Indyjska

Viola cooks with passion
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 170

powodzeniem zastąpi obiad w jakiś zabiegany dzień, tym bardziej, że jej przygotowanie zabiera tylko nieco ponad 30 minut. I niech nie zrażają się osoby, które nie przepadają za indyjską kuchnią; zapewniam, że najwięksi jej przeciwnicy zupę dhal jedzą z przyjemnością. Intensywny smak przypraw łagodzi delikatność warzyw i soczewicy, a dopełnia dodatek jogurtu. To moja propozycja, wzbogacona dodatkowo słodkimi warzywami (dynia

Kuchnia Prezydentowej
Żegnamy Hokkaido 118

ostatnią dynię Hokkaido. Pod pyszną postacią quiche, ale wciąż było to pożegnanie. A dalej... same przyjemności. Przepis na quiche znalazłam na pintreście , po świetnym tekście na temat różnic pomiędzy kuchnią indyjską a kuchnią zachodnią. Połączenie dyni i gorgonzoli tak poruszyło moją wyobraźnię, że postanowiłam poświęcić naszą ostatnią dynię na wypróbowanie przepisu. Czy było warto? O tak!   QUICHE Z DYNIĄ

les mirabelles
Moje mango lassi. Jak wybierać mango. 180

Już od dzieciństwa zafascynowana byłam Indiami. Największym moim marzeniem była podróż do tego kraju. Moja fascynacja trochę przygasła, ale miłość do indyjskiej kuchni pozostała. Będąc na warsztatach w restauracji Ganesh piłam pyszne mango lassi. Zatęskniłam za tym smakiem więc dziś proponuję Wam przepis z mojego starego zeszytu na ten smakołyk. Choć w oryginale używa się wody, ja zawsze używałam mleka

Miksturownik
GANESH, CZYLI PYSZNA WYCIECZKA DO INDII 136

Poniedziałek – zgiełk dnia i olbrzymi upał, a my w... Artykuł GANESH, CZYLI PYSZNA WYCIECZKA DO INDII pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Wołowe kofty w curry 168

Dzisiaj kuchnia indyjska. Zapraszam na pyszne, akroamatyczne kofty w curry. Kofty to klosiki mięsne w kuchni Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Azji Środkowej kuchni. Głównie wykorzystywane jest wo łow in a, b araniny , jagnięci na lub k urczak i łączone jest z miksem egzotycznych, korzennych przypraw. Kofty w Indiach są zwykle gotowane w pikantnym curry i spożywane z ryżem lub indyjskim

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z ryżem paprykowym i kurczakiem polana sosem indyjskim Tikka Masala 143

jestem jakąś wielką fanką kuchni indyjskiej ale oszalałam na punkcie sosu tikka masala a dokładnie tikka masala indyjski kremowy sos pomidorowo-śmietanowy z nutą cytryny i kolendry firmy Patak's. Owszem można taki sos zrobić w domu ale szybciej odkręcę słoik :) a i smak też całkiem inny niż sos domowej roboty. Muszę Wam powiedzieć, że byłam mile zaskoczona próbując

Kuchnia Viki
Kofta indyjska 138

Propozycja obiadowa dla Was od nas, a w sumie to od Agi ;) Potrawa zainspirowana kuchnią indyjską, a także jednym z wegetariańskich barów, do którego chodziłyśmy jako filolożki aktywnie studiujące. Tym razem nie będę się rozpisywać. To trzeba po prostu zrobić. Wrzucam Wam posta i idę do Kuchni ;) Propozycja podania: kofta + brązowy ryż + surówki + sos do kofty Kofta indyjska  www.kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
5 pomysłów: Jak zamarynować tofu? 289

przez praskę czosnek i łyżeczkę pieprzu.  Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie:  Do wszelakich dań kuchni chińskiej i azjatyckiej. 2. Tofu w stylu indyjskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 1x1 cm 1 łyżkę kurkumy 1 łyżkę curry(...)sojowy, oliwę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry. 3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach) Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku łyżkę

Bananowe Pole