Chlebek naan to indyjski płaski chlebek kształtem przypominający kroplę, wypiekany w specjalnych piecach tandoor. Niestety w domowych warunkach pozostaje upieczenie go w piekarniku Naan podawany jest z wieloma potrawami kuchni indyjskiej np. do curry lub kormy. Jeszcze gorące chlebki można posmarować Ghee, będą smaczniejsze.Składniki:2 szklanki mąki pszennej200 ml mleka1 jajko20 g świeżych drożdży2 łyżeczki czarnuszki (lub sezamu
Oryginalny smakindyjski jest wątróbka. Wiem, że wielu z Was nie kojarzy się zbyt dobrze. Może nawet wraca jako senny koszmar z dzieciństwa ;) Mnie jednak zawsze smakowała. A ta inspirowana kuchnią indyjską w szczególności. Pikantna, aromatyczna, po prostu bardzo smaczna :) Koniecznie wypróbujecie :) Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty imbirowej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu
zadanie-gotowanieprzerwie wakacyjnej znów wracam do gotowania. Dziś pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, czyli danie kuchni indyjskiej, idealne na letnie dni. Jest to lekkie, aromatyczne i orzeźwiające danie, a do tego bardzo łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Jak przy większości dań, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie składników, czyli ich obranie i pokrojenie, samo gotowanie zajmuje w sumie kilkanaście
Codzienne GotowanieBalti Chicken to połączenie cudownego aromatu przypraw z "delikatnie ostrym" curry. Przepis pochodzi z Pakistanu, ale został zaadoptowany przez kuchnię indyjską. Składniki 3-4 kawałki kurczaka (użyłam udka) 4 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku (posiekane) 1/2 łyżki kuminu 1 łyżka kolendry 2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku) 4 zielone ziarna kardamonu 1/2 łyżki kurkumy
Smaki Przyprawy i KoloryBalti Chicken to połączenie cudownego aromatu przypraw z "delikatnie ostrym" curry. Przepis pochodzi z Pakistanu, ale został zaadoptowany przez kuchnię indyjską.Składniki3-4 kawałki kurczaka (użyłam udka)4 łyżki oliwy2-3 ząbki czosnku (posiekane)1/2 łyżki kuminu1 łyżka kolendry2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku)4 zielone ziarna kardamonu1/2 łyżki kurkumy425 mi sosu curry (zmieszałam zielony i żółty
Kulinarna rozmowaswojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na moim stole.W domu unosi się zapach kurkumy, curry , kminku, imbiru i czosnku.Dziś mam dla Was przepis na BIRJANI – klasyczne danie kuchni indyjskiej, a ściśle mówiąc mongolskiej, typowej dla północnych terenów Indii.Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”.Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian
Ostra na SłodkoTydzień ziemniaczany niepokojąco się nam wydłużył, a w kolejce czeka już (niecierpliwie) kolejne hasło. Zatem na koniec szybki, bardzo prosty przepis. Smaki z tygodnia z kuchnią indyjską bardzo przypadły nam obojgu do gustu (że odważę się napisać za dwoje) i myślę, że sądząc z sympatycznego odbioru jest w nich coś pociągającego dla dużej części populacji znad Wisły. Z chęcią więc
zadanie-gotowanieDziś będzie to pierś z kurczaka w sosie migdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa się orzechów, w tym mielonych do zagęszczenia sosu. Danie jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam! Składniki
Codzienne GotowanieZupa tikka masala to wariacja na temat bardzo słynnego już dania kuchni indyjskiej-kurczaka tikka masala. Na pewno każdy już próbował to pyszne danie, a jeżeli nie to koniecznie trzeba nadrobić te zaległości. Polecam przepis Jamiego Olivera , który wykonałam już na początku mojej przygody z gotowaniem. Zupa też jest pyszna, z pomidorami i mleczkiem kokosowym, pikantna i bardzo aromatyczna, podana(...)papryką i kurczakiem z pewnością zachwyci wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jest też bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo sycąca, polecam na obiad w zapracowanym tygodniu. Scroll down for English Zupa tikka masala (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oleju kokosowego lub oleju roślinnego 1 mała cebula, pokrojona w plasterki 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 łyżeczki
karmelowyPłynne czwartki Dziś zapraszam na aromatyczną, rozgrzewającą, indyjską zupę. Dlaczego rozgrzewającą zupa w lipcu, a nie orzeźwiający chłodnik? ponieważ u mnie temperatury są zdecydowanie jesienne. Z przygotowaniem tej zupy nosiłam się już od bardzo dawna, ale jakoś się nie składało, zawsze miałam w planach coś innego. Mimo że przepis nie jest skomplikowany, to dość czasochłonny i wymaga dobrze zaopatrzonej szafki(...)zaczerpnęłam ze strony Curry and Comfort , wprowadziłam jedynie niewielkie modyfikacje. Zupa wyszła bardzo smaczna, z dużą ilością mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;) Składniki : Na wywar: 2 piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól
Codzienne Gotowaniezaatakować. Wobec takiego obrotu sprawy polecam idealną odpowiedź na atak zimy - rozgrzewający, aromatyczny i pyszny kurczak w sosie garam masala, podany w wybornym chlebkiem naan. Przepis inspirowany jest klasyczną kuchnią indyjską, a mimo dość długiej listy składników jego przygotowanie nie jest trudne. Do przygotowania dania użyłem: 1,5 kg udek kurczaka, 2 puszek pomidorów, 200 ml mleka kokosowego, 2 średnich
Wyprawy kulinarnesmaku nie najgorszy”. Nie za specjalnieśmy do wynalazków przekonani, ale jak języka od podniebienia z pragnienia odkleić nie można, to ratunku wszędzie szukać trzeba. Pozwolilim mu ten indyjski wynalazek przygotować i wieta co? Zadziałało! Polecamy, mimo, że multi kulti! Składniki: • 1 bardzo dojrzałe mango • 1 duży jogurt naturalny typu greckiego • ½ szklanki zimnej wody • 2 łyżki miodu • 1 łyżka cukru trzcinowego(...)kawałki, uważając na pestkę. Miksujemy blenderem wraz z pozostałymi składnikami na gładką masę. Mocno schładzamy przed podaniem. Możemy podać z lodem. Kategoria: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: jogurt , kuchnia indyjska , mango
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichamianowicie proste curry z kurczaka , zachęciło mnie do przyrządzenia podobnego dla mojej rodzinki. Przyznaję, że trochę improwizowałam z dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi
zadanie-gotowaniegdzie razem ze swoim kolegą Grzegorzem Misiną – szefem kuchni krakowskiej restauracji NINE Kitchen przygotujemy fantastyczne smakołyki – na ostro, zagłębiając się w smaki Azji. Będzie kuchnia indyjska, japońska, tajska, a wszystko to doprawione nutą polskości! Pieniądze zebrane podczas pikniku przeznaczamy na leczenie małego Leosia, który tej pomocy tak bardzo potrzebuje. Zapraszamy WSZYSTKICH mieszkańców Krakowa , Wieliczki, Niepołomic i okolic
Ostra na Słodkosobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir, nasiona kolendry, kmin
W kuchni Katie