minutach - dlatego świetnie nadaje się do przygotowania szybkich dań. Swoje patisony udusiłem w pomidorach z puszki. Dodałem paprykę mieloną i curry, dzięki czemu potrawa nabrała nieco charakteru kuchni indyjskiej. Składniki (dla 2 osób): 2 średniej wielkości patisony 1 puszka siekanych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka curry 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka cukru
W SMAKChlebki, za które zabierałam się już od dawna. Przepis dawno przepisałam sobie na kartkę wynajdując jeden z wielu w internecie. Chlebki Naan pochodzą z kuchni indyjskiej, myślę, że na stałe zagoszczą w naszym domu. Zasmakowały wszystkim od małych po dużych, trochę eksperymentowałam i część przyprawiłam czosnkiem, inne ziołami, a niektóre zostały takie zwyczajne. Dzieciom najbardziej smakowały takie bez dodatków
dom-agi.plpasty tikka masala. Obiad łatwy w przygotowaniu, ze składników które często są w domu pod ręką. Danie to możecie spokojnie przygotować na walentynkową kolacje, zaskoczyć nim ukochaną osobę znajomością indyjskiej kuchni, niecodziennym smakiem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJuż dawno obiecałam Wam przepis na te chlebki, wiec dziś dotrzymuję słowa. Dla mniej wtajemniczonych - chlebki te pochodzą z kuchni indyjskiej. Są dodatkiem do potraw, a nawet często służą jako sztućce. Prawidłowo chlebki w indyjskich restauracjach są wypiekane w piecu typu tandoor. My oczywiście też możemy w zwykłym piekarniku wyczarować takie cuda! Jeszcze lepiej jak ktoś posiada płytę kamienna
Zainspiruj się kuchniąPotrawa bardzo aromatyczna przeróżne zapachy można kroić w powietrzu, ostry smak miesza się z kwaśnym i słodkim. Kuchnia indyjska- mimo, że rzadko się pojawia, za to znika w mgnieniu oka :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaChlebki naan (tradycyjny chleb w kuchni indyjskiej, najczęściej wypiekany w piecu tandoor) pokochałam tego samego dnia co kurczaka tikka masala . Dodatkowo świeżo zrobione, jeszcze gorące są cudowne z masłem czosnkowym lub pesto. W domowych warunkach można go jednak przygotować w zwykłym piekarnik. Aby były bardziej wilgotne (po wystudzeniu tak nie twardnieją) można wstawić do piekarnika brytfankę z wodą. Nowy post
Wypieki i Rumieńceminione Święta dostałam od 'Świętego Mikołaja' pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro-kwaśnego kurczaka. Aromat indyjskich przypraw jak zwykle powalił mnie na kolana, towarzyszył mi od pierwszej minuty przygotowań, a później przez cały dzień <3 Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 4 duże podudzia kurczaka
Tajskie smakiW ramach ulepszania tego, co i tak jest dobre, wpadłam na pomysł, aby dopieścić chyba wszystkim znaną fasolkę po bretońsku kukurydzą i przyprawą garam masala. Garam
ZofianaKurczak tandoori masala to indyjsko-arabsko-pakistańskie danie z mnóstwem aromatycznych (jak większość w kuchni indyjskiej) przypraw. Przyprawę tandoori masala używa się głównie do dań z kurczaka, który dzięki przyprawie nabiera intensywnie czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :( Warunkiem, aby potrawa była pyszna oprócz przypraw jest jogurt naturalny, w którym marynuje się kurczaka
Walijskie Pichceniepracy mam zamiar przyłożyć się rzetelnie.W miesiącach zimowych zacznę od dwóch kuchni, które już trochę poznałam i które uwielbiam. Mogę zdradzić już dziś, że w styczniu startujemy z kuchnią indyjską. Niezmiernie bogatą. Myślę, że to dobry wybór na zimowe chłody, bo dania są treściwe i pokrzepiające. Więcej o niej napiszę w czwartek.Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać
W kuchni wieczoremKurczak Karahi to fantastyczne danie dla miłośników smaków hinduskich przypraw.Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze)2 łyż oliwy1 czerwona cebula pokrojona
Kulinarna rozmowaChana Masala ( lub Chola Masala) to tradycyjne danie kuchni poludniowo-azjatyckiej,w szczegolnosci zas kuchni indyjskiej i pakistanskiej.Popularne danie uliczne,chociaz w restauracjach tez mozna je spotkac.W Indiach serwowane z frytowanym chlebkiem,w Pakistanie podawane z dodatkiem ziemniakow.Glownym skladnikiem dania jest ciecierzyca z dodatkiem cebuli,czosnku,imbiru , pomidorow,mango i indyjskich przypraw,w tym garam masala.Garam masala to przyprawa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!curry1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki chili w proszkuok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka solikawałek świeżego imbiru wielkości kciukaświeża kolendra lub pietruszka do posypaniaTym razem bardzo ciekawe danie kuchni indyjskiej. Często nazywane Tikka Masala. Zastosowane w nim jest bardzo dużo przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim ze względu
Świat Domowej KuchniObiad złożony z 4 częsci, w trakcie robienia zorientowałam się, że każda część jest.. żółta ;)Idąc po kolei mamy tu:Kurczaka po indyjsku - w
Z butelką mleczka w tleużywam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami!Sam naan to płaski drożdżowy chleb, pochodzący ze środkowej Azji i szczególnie popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je w piecu tandoori, ale można przygotować je również w domowym piekarniku (przepisów nie brakuje w internecie) lub po prostu kupić w sklepie z żywnością indyjską
Food Square