Pyszny szybki obiadek, zrobiłam go w 30 minut. W osobnym garnku ugotować ziemniaki i fasolkę do miękkości. Woda musi być osolona. Jak już warzywa będą miękkie
Kuchnia PokoleńŚwięta na horyzoncie, ale w tak zwanym "międzyczasie" też trzeba coś zjeść :) Proponuję bardzo aromatycznego, pysznego kurczaka w curry w towarzystwie ryżu i kolendry. Świetne danie
Moje Kuchenne Rewelacjewzięłam udział w fantastycznym wydarzeniu, jakim był piknik charytatywny „Piekielna kuchnia dla Leosia” / Cook&Help. Do udziału w nim zaprosił mnie mój kolega Grzegorz Misina, szef kuchni krakowskiej restauracji NINE Kitchen na krakowskim kazimierzu, przy ulicy Miodowej 9. Zgodziłam się bez zastanowienia! Obmyśliliśmy menu i w niedzielny poranek zjawiliśmy się zwarci i gotowi do wspólnego gotowania. Każda(...)udział w licytacji i posłuchać rewelacyjnej muzyki z koncertów na żywo! Pogoda była jak na zamówienie, więc uśmiechy nie schodziły nam z twarzy! Na naszym stoisku można było spróbować: INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM, DYNIĄ, LIMONKOWYM JOGURTEM, ORZESZKAMI I KOLENDRĄ CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEYEM GRUSZKOWYM, WOŁOWINĄ TATAKI I GRZYBAMI SHIITAKE SMAŻONE TOFFU W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE Z SALSĄ MANGO-AWOKADO Do tego
Ostra na SłodkoCiepło - zimna bo nie mogę się zdecydować czy wolę ja na ciepło czy na zimno - w obu wersjach jest pyszna, choć w głosowaniu domowym przeważają
Z butelką mleczka w tleW moim domu często kiedy pada pytanie : ” Co dzisiaj zrobić na obiad” odpowiedź brzmi ” Coś indyjskiego.” Przyznaję się bez bicia, bardzo lubie
Polska Zupazrobiłam … a w przechowywaniu pomógł mi najnowszy nabytek – garnek ze składaną rączką z serii Click&Cook – prezent od firmy Ballarini. Zobaczcie co działo się w kuchni! SKŁADNIKI:* udka z kurczaka – 2 szt* olej – 80 ml* duża cebula – 2 szt* starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka* przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka(...)dokładnie mieszamy.Podajemy gorące ze świeżą zieleniną.Smacznego!I jak, poczuliście choć przez moment klimat indii?Mam nadzieję, że tak!A kiedyś z przyjemnością wypróbujecie przepis!***Tak jak pisałam wyżej indyjskie dania ” do pyaza ” czyli z dużą ilością cebuli najlepiej przyrządzić dzień wcześniej, gdyż ” po odstaniu smakują zdecydowanie lepiej.Ja swojego kurczaka przyrządziłam wieczorem i trzymałam w lodówce przez
Ostra na Słodkodanie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie ekologicznych produktów wprost do kuchni, gdzie można wyczarować
karmelowyindyjskiego regionu Goa przez Portugalczyków i stało się tam posiłkiem często podawanym podczas specjalnych okazji. Nazwa, tłumaczona z portugalskiego jako "wino, ocet winny i czosnek", jest także czasem pisana Vindalho lub Vindallo . Historycznie było to wieprzowe danie gotowane z dużą ilością czerwonego wina i czosnku, ale po przejęciu przez mieszkańców regionu Goa, przepis zmodyfikowano zgodnie ze tradycyjną kuchnią regionu, przez
Kuchnia PrezydentowejKurczak tikka masala Kurczak tikka masala to chyba jedna z najpopularniejszych indyjskich potraw. Osobiście bardzo lubię orientalne smaki, szczególnie za nietuzinkowe kompozycje przypraw, ostrość w połączeniu z korzenną nutą kardamony, cynamonu i gałki muszkatołowej-to zdecydowanie mój typ. Taki przepis na pewno nie umknie mojej uwadze. Danie ma oczywiście jeszcze jeden zasadniczy plus-jest bardzo szybkie w wykonaniu. Można(...)ostroJ A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam czerwonej pasty curry firmyThai Heritage. Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atakJ Ciężko było rozmawiać podczas ciągłego kaszlenia i psikania. Dodam
Mania GotowaniaMango lassi, czyli indyjski napój jogurtowy z mango jest powszechnie znany na całym świecie i ma tyle odmian, ile osób go przygotowuje. Mniej lub bardziej gęste. Na jogurcie, maślance, mleku lub ich kombinacjach. Ze szczyptą soli i kardamonu lub bez. Jedno jest pewne - musi zawierać super dojrzałe mango! Najlepsze jakie uda się nam znaleźć. Idealnie byłoby użyć odmiany azjatyckiej(...)jednak spokojnie mieszczą się w klimacie. Oczywiście, każdy może podejść do zagadnienia po swojemu. Rzecz jest równie pyszna, co prosta w przygotowaniu i bez zbędnych ceregieli zapraszam do kuchni, bo i ja tam pędzę, żeby mi się curry nie przypaliło ;) Składniki: 1 bardzo dojrzałe mango 5 kostek lodu 125 ml chłodnego jogurtu naturalnego mleko. 1 łyżeczka soku z cytryny
zadanie-gotowanieNo i znów przenosimy się do palących słońcem Indii.Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken
Ostra na SłodkoDwa dni myślałam, co przygotować jako ostatnią moją propozycję w konkursie z marką Arla Apetina. Pomysł długo się rodził w głowie, potem dojrzewał, dobierałam składniki, przyprawy
SMYKWKUCHNIPo raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series. Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma
karmelowyZapraszam na delikatny krem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :) Składniki na 5 porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody(...)minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary ArtKurczak Balti 2016-05-13 22:15:49 Ilość porcji: 6 Dziś zabieram Was do północnych Indii, skąd prawdopodobnie pochodzi tradycyjne danie indyjskie przygotowywane od setek lat - kurczak balti. Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Samo słowo ''balti'' w wolnym tłumaczeniu oznacza wiaderko. Danie przygotowywane i podawane jest w naczyniu(...)Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati. Notatki * w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki by Małgorzata Hert Inspiracja BBC Inspiracja BBC Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchni