przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:901/1100)

Mini serniczki z wiśniami 182

T ęskno mi już za owocami, a w szczególności za kwaśnymi wiśniami. Uwielbiam zrywać je prosto z drzewa i kiedy barwią ręce na karminowy kolor. To

Food Square
Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane 221

zdrowsza wersja jednego z ulubionych dań dzieci:) Do nowego smaku trzeba się przyzwyczaić, są bardziej kruche, ale równie smaczne. Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane Drukuj przepis Składniki 1,5 szklanki mąki owsianej ((zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie) ) 0,5 szklanki mąki jaglanej ((zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy z orzechów włoskich ((może być(...)szklanki mleka 1,5% " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy oddzielnie i delikatnie dodajemy do reszty ciasta. Mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy. Studzimy gofry na kratce.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
Ciasteczka z tahini 144

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam

Ostra na Słodko
Ciasteczka maślane 92

Pyszne i kruche ciasteczka maślane, które przygotujesz w chwilę. Rozpływające się w ustach, bardzo chrupiące. Niezwykle proste w przygotowaniu, z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Ciasteczka maślane idealne do kawy lub popołudniowej herbaty. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasteczka maślane. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej – dwie niepełne szklanki 150 g miękkiego masła ½ szklanki cukru 1 jajko(...)Następnie do masy jajecznej z masłem stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Przy użyciu miksera połącz ze sobą wszystkie składniki. Gdy powstanie kruszonka wyłącz mikser i wymieszaj szybko składniki ręką. Z ciasta utwórz kulę i owiń ją w folię spożywczą. Kulę ciasta wstaw na 5 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmij lekko twarde ciasto i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą

Zasmakuj Kuchni
Owsiane ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą 187

Owsiane ciasteczka z prażonymi orzechami są wyjątkowo kruche, delikatne i bardzo smaczne. Pyszne jak jeżyki, bo nafaszerowane bakaliami. Nie tylko do popołudniowej kawki, ale jako zdrowa przekąska na drugie śniadanie. Zdrowe, dzięki dodatkowi płatków owsianych, dużej ilości bakalii i otrąb. Aby bezkarnie oddać się łasuchowaniu do słodzenia ciastek użyłam ksylitolu. Banalnie proste do przygotowania. Dodam jeszcze, że pieczenie ciastek(...)posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki ułożyć na blaszce, następnie rozpłaszczyć zachowując odstępy między ciastkami. Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 207

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki powinny być(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5465

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka       Składniki powinny(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
rogaliki krucho-drożdżowe dla smakosza 178

Wachowicz. Ostatnio jakoś często korzystam z jej przepisów. Jak zwykle, przystosowałam je do mojej diety i  zrobiłam je z mąki pełnoziarniste z dodatkiem dżemu śliwkowego na fruktozie. Moje krucho drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście  nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne(...)śmietany kwaśnej szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Rozpuścić drożdże z cukrem i śmietaną. Mąkę wyspać na stolnice dodać roztopione drożdże i margarynę. Ze składników należy wyroić gładkie ciasto i włożyć je na 30 minut do lodówki. Następnie należy je rozwałkować i wykroić trójkąty. Na koniec każdego trójkąta ułożyć trochę marmolady lub dżemu i zwinąć. Gotowe rogale należy ułożyć

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pavlova z malinami 158

Czy u was też się zdarza, że sprawdzona, dobrze znana potrawa nie chce współpracować w najmniej odpowiednim momencie?  U mnie tak właśnie było! I to

Zapiski Młodej Żony
Piana z białek 113

dodać tłuszcz (masło, olej), gdy nasza piana jest już sztywna i ustabilizowana np. cukrem . Nie przyczyni się to do opadnięcia dobrze ubitej piany, a z pewnością poprawi walory smakowe ciasta. Fazy ubijania piany z białek. Aby dobrze ubić białka musimy wiedzieć, że wyróżniamy 3 fazy ubicia białek (wdług H. McGee). 1. Miękkie szczyty (soft peaks). W tej fazie uformowana piana(...)szczyty (dry peaks). Dalsze ubijanie sztywnych szczytów doprowadzi do powstania suchych szczytów , czyli fazy gdzie piana jest znacznie sztywniejsza, matowa i wyglądająca na suchą. Jej konsystencja jest zwarta i krucha, kawałeczki bezy oddzielają się, przypominając małe okruszki. Piana nie przylega też do miski tak dobrze jak wcześniej, ale z niej nie wypada. Możemy zaobserwować trochę wyciekającego płynu. Dzieje się

SmartBake.pl
Babka migdałowa – delikatna i wilgotna 218

Babka migdałowa – delikatna i wilgotna; jedna z moich ulubionych. Zwykle nie przepadam za babkami, bo są zbyt suche, kruche, no po prostu „nie takie”. Ta babka migdałowa była jednym z najlepszy odkryć, idealnym na Wielkanoc, ale nie tylko (zwłaszcza po wielkim rozczarowaniu babką muślinową). Babka migdałowa jest delikatnie słodka, taka w sam raz, bardzo miękka i cudownie(...)gładką masę. Dodać mąkę z migdałami i ekstrakt z migdałów, wymieszać dokładnie. Dodać proszek do pieczenia i krótko, ale dokładnie wymieszać (do połączenia składników). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę migdałową pieczemy ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i dalej studzić na kratce. Post

Pociąg Do Kuchni
Chrupiące gofry 163

Dzień dobry :-) Na pewno lubicie gofry :-) My bardzo. Długo szukałam dobrego przepisu na nie właśnie. Przetestowałam już kilka, ale gofry były albo mało chrupiące, albo gumowe

kruche babeczki
Pierniczki świętego Mikołaja 174

przepisem rozpoczynam dla Was cykl świątecznych wypieków i nie tylko :) Trudno sobie wyobrazić święta   Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych pierniczków, choć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym,   z królewskim lukrem   trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec(...)cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki   dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej stolnicy na grubość 3-4 mm (na drewnianej ciasto wymaga podsypania mąką

Wanilia i Kardamon
Kruche nakrapiane ciasteczka 296

Kruche nakrapiane ciasteczka. Dziś zapraszam Was na pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasteczka. Idealne dla dzieci i dorosłych. Po ciężkim dniu, a dzisiejszy taki właśnie był, nie ma jak wejść do kuchni i przygotować domowe ciasteczka. Takie słodkości każdemu poprawią humor. Polecam i Wam Do przygotowania ciasteczek i innych wypieków polecam produkty Stella Pack S.A. Zachęcam też do odwiedzin(...)wbijamy całe jajko i wsypujemy czekoladowe płatki (lub posiekaną czekoladę, krople czekoladowe itd). Całość szybko zagniatamy ręko, formujemy a la kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej na grubość około 5 mm). Z ciasta wycinamy dowolne kształty. Ja wykorzystałam do tego celu foremki do pierogów

Słodkie okruszki