przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:893/1100)

Mocno kruche świąteczne ciasteczka 159

godne polecenia. Dlatego zostawiam Wam kod rabatowy:  KAWYLC20 do wykorzystania w sklepie https://lovecoffee.pl/ Wystarczy go wpisać podczas zakupów w koszyku A teraz czas na przepis na mocno kruche świąteczne ciasteczka. Składniki (na 2 blaszki ciasteczek, ilość zależy od wielkości wycinanych kształtów ): 300 g mąki krupczatki (opcjonalnie można użyć zwykłej mąki pszennej) 200 g zimnego masła 100 g cukru(...)szczyptę soli, wybrany ulubiony dodatek (u mnie dziś ekstrakt waniliowy) i cukier puder. Następnie dodajemy masło, siekamy je i dodajemy dwa żółtka. Całość szybko zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby dobrze się schłodziło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy

Słodkie okruszki
GRYCZANE CIASTECZKA Z PISTACJAMI 126

Ogólnie, ze względu na zdrowszy skład, różnią się smakiem od tradycyjnych ciastek, ale nie jest to ich wada, a zaleta. Ciasteczka są naprawdę pyszne, a do tego miękkie i kruche. A co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉  Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej(...)drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego kulki wielkości orzecha. Układamy

Kuchnia MagdaLeny
Kruche Ciasteczka Migdałowo Makowe 113

coraz bliżej ;) Od lat u mojej mamy jest tradycja pieczenia kruchych ciasteczek na Boże Narodzenie którymi potem przez długi czas się zajadamy. Ja co roku też piekę swoje kruche ciasteczka i zawsze coś staram się w nich zmienić aby podstawa była ta sama a smakiem się co roku trochę różniły. Składniki na 2 blaszki ciastek: 180 g masła 2 żółtka(...)puch. Dodajemy żółtka, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mak i całość zagniatamy. Chowamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. 2. Gotowe ciasto dzielimy (nożem ambition) na pół i następnie pierwszy kawałek wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. 3. Gotowe ciasteczka wykładamy

Gotowanie...to proste !
GRYCZANE CIASTECZKA Z PISTACJAMI 152

Ogólnie, ze względu na zdrowszy skład, różnią się smakiem od tradycyjnych ciastek, ale nie jest to ich wada, a zaleta. Ciasteczka są naprawdę pyszne, a do tego miękkie i kruche. A co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉  Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej(...)drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego kulki wielkości orzecha. Układamy

Kuchnia MagdaLeny
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady. 113

twarzy zapraszasz ich do siebie. Nagle przypominasz sobie, że nie masz ciastek do kawy, a do sklepu nie masz ochoty iść po jedną rzecz. Mam dla Ciebie świetną propozycję! Kruche, domowe i smaczne ciasteczka z kawałkami czekolady - wykonasz je maksymalnie w 15 minut! Gwarantuję - goście będą zachwyceni. Składniki: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/4 szkl. cukru szczypta soli 1 łyżeczka(...)nagrzanym piekarniku (termoobieg) do 180 stopni do czasu aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi do 15 ciasteczek. Zajrzyj również: 1.  Pączki z serków homogenizowanych 2.  Ciasto do pizzy 3.  Piersi z kurczaka inaczej czyli siekane kotlety

My World by Dagmara Rek
Ciasteczka kakaowe z żurawiną i Michałkami 149

coś słodkiego. Dzisiaj ciasteczka, mocno kakaowe z czekoladkami michałkami i żurawiną. Ostatnio dużo wpisów z nią w roli głównej, ale dzieci i my bardzo ją lubimy. Ciasteczka pyszne i kruche. Przepis znalazłam tutaj , troszkę zmodyfikowałam. Polecam, bo naprawdę pyszne. Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk :-) Miłego piątku :-) Składniki: 200 g żurawiny 15 cukierków czekoladowych typu Michałki 200 g miękkiego(...)proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do reszty. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy posiekaną żurawinę i Michałki, mieszamy najlepiej łyżką i wkładamy na chwilę do lodówki, żeby ciasto się troszkę schłodziło.  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach formujemy kulkę, kładziemy na blaszce i trochę spłaszczamy. Tak robimy

kruche babeczki
Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem truskawkowym 143

Witajcie kochani, jak tam po Świętach? Na pewno najedzeni, mam nadzieję, że nie przejedzeni. Teraz kilka dni wolnego i znowu Sylwester :-) Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne kruche ciasteczka z białą czekoladą z dodatkiem truskawek. Ciasteczka przełożone dżemem truskawkowym. Fajne, mogą poleżeć chwilę, pyszne i kruchutkie :-) Najlepsze na drugi, trzeci dzień :-) Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki(...)kąpieli wodnej. Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, wkrawamy do niej zimne masło, siekamy nożem, dodajemy jajko i rozpuszczoną białą czekoladę. Zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.  2. Przygotowujemy dobie foremki do wycinania (pamiętajmy, że musimy wycinać tyle samo ciasteczek bez dziurki

kruche babeczki
Ciasteczka z okienkiem z landrynek 192

innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 1 h 30 minut Ilość ciasteczek: 40-50 Składniki: – 200 g mąki pszennej – 2 żółtka – 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% – 100 g zimnego(...)rozbiciu wstaw potłuczone landrynki wraz z torebką do miseczek. Mąkę przesiej na blat przez sitko, dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, cukier, wbij żółtka, dodaj śmietanę i zagnieć ciasto aby uzyskać jednolitą kulę. Kulę podziel na pół. Jedną połówkę schowaj do lodówki zawiniętą w folię aluminiową. Z drugiej części zacznij robić ciasteczka. Blat podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj

nietylkopasta.pl
Mazurek z musem czekoladowym 155

smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci śliwki namocz np. w soku jabłkowym. Ilość musu z podanego przepisu wystarczy do pokrycia niewysoką warstwą dwóch małych mazurków. Składniki na kruchy spód ( na 2 małe foremki) : 260 g mąki krupczatki 40 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 50 g cukru pudru wanilia - cukier lub pasta 2 surowe żółtka szczypta soli Składniki(...)kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faworki robione mikserem 211

sól. Następnie dodajemy miękkie masło – nadal ubijając, aż masa stanie się jednolita. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć zmieniamy trzepaczki na haki. W momencie, gdy ciasto będzie zwarte wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 5 części. Pierwszą cienko rozwałkowujemy (pozostałe zawijamy w folię, aby nie wyschły) i kroimy radełkiem na paski. W środku(...)róże karnawałowe. Wycinamy kółka w trzech rozmiarach. Każde nacinamy, środki dwóch największych lekko smarujemy białkiem i składamy. Smażymy tak samo, jak faworki. Faworki robione mikserem wyszły przepyszne – bardzo kruche, delikatne, z dużą ilością pęcherzy – naprawdę rozpływają się w ustach. Niemożliwe jest powstrzymanie się przed sięgnięciem po kolejne i ciągle jest mało… mało… Na takie faworki, warto było

mojewypiekiinietylko
Orzechowiec 164

szklanki cukru pudru Krem: 0,5 l mleka 2 łyż. mąki pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto  Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części.  polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane  orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć(...)gotującego mleka dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach. Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową. (Można obydwa placki przygotować  w polewie orzechowej

Wypieki Uli
Rogaliki drożdżowo- kruche 275

Rogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła - dżem (dowolny smak) Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut

SMYKWKUCHNI
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I CZEKOLADĄ 246

oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze są smaczniejsze. Piec ok.15 minut w temp.180*C ( termoobieg) na złoty kolor. Pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Uwaga , gdyż są bardzo kruche. Ściągają i stają się

Smaczne Zdrowe
Delikatne i kruche faworki 309

Delikatne i kruche faworki Składniki na tackę ( z górką)faworków: 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki spirytusu lub octu szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Ponadto: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Żółtka łączymy z mąką, dodajemy posiekane małso i resztę składników. Zagniatamy gęste, dość twarde ciasto. Dodany do ciasta alkohol możemy

Mia Cucina Sofieta
Faworki i róże 157

kruche , delikatne Dziś takie smakołyki nie tuczą  ( ponoć ) ;).     Składniki : 3 szklanki mąki 6 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka kwaśnej gęstej śmietany łyżka spirytusu, octu lub wódki. Tłuszcz do smażenia , olej lub smalec. Wykonanie :   Mąkę wysypać na stolnicę , dodać żółtka.     Dodać pozostałe składniki i zagnieść ja jednolite gładkie  , elastyczne ciasto

Malinowa Kawiarenka
Ciasto czekoladowe z truskawkową bezą 153

Nie chce zapeszać ale jakoś ostatnio mam dobrą passę  do nauki języków, zdecydowanie poprawiłam jakość swojej nauki, słówka wchodzą jakby szybciej i książkę też lepiej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jagodzianki z kruszonką 90

  Dzień dobry :-) Wiem, wiem gorąco a ja mam przepis na jagodzianki ;-) W przyszłym tygodniu ma być chłodniej, to możecie zrobić, bo naprawdę warto. Jagodzianki z

kruche babeczki
Polvorones -ciastka hiszpańskie 143

Polvo czyli pył. Kruche, chrupiące ciastka posypane cynamonowym pyłem. Doskonałe w smaku. Cieszą się one popularnością w Ameryce Łacińskiej i Hiszpanii. Wypiekane są najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Polecam Wam również te słodkości do herbatki czy kawy. Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Składniki 220 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyzeczki(...)kostkę. Wszystko zmiksować na gładką puszystą masę, a następnie miksować i dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać sól i dodać do utartego masła. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i foremką wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka czekoladowe z orzechami 92

Przepyszne ciasteczka mocno kakaowe, bez mleka i jajek, nieco w świątecznym klimacie. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest naprawdę cudowny i bardzo czekoladowy. Ciasteczka są kruche a orzechy sprawiają, że miło chrupią. Można w nich wyczuć również lekko miodową nutę.  Ciasteczka nie są przesłodzone,  świetnie sprawdzą się do kawy, herbaty lub ciepłego mleka.  Składniki (12 sztuk(...)mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. W drugiej misce połączyć płynny olej kokosowy z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać mokre składniki do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej dłoni formować kulki i umieszczać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać zwilżonym w zimnej wodzie widelcem. Piec w termoobiegu przez około 8-10 minut

Healthy food explorer
Kruche oponki. 120

Już od kilku dni chodziły za mną kruche ciastka, ale takie domowe. Przeważnie mam zapas w puszce. Zawsze jak się kończą to piekę następne. Tym razem coś za długo zwlekałam z tym pieczeniem, ale dziś już się wzięłam do roboty i mam :) Nawet upał mi nie przeszkodził :) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru(...)cukier kryształ do posypania Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Dodać masło lub margarynę, wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić jajko i żółtko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w zamrażalniku około 45 minut. Po wyjęciu z zamrażalnika, wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i wykrawać

Agusiowe smakołyki
Szplitry 1316

Szplitry Szplitry są to kruche ciasteczka, w sieci krążą różne przepisy, u mnie w domu od wieków przepis na nie jest niezmienny i tradycyjnie wypiekamy te ciasteczka na Święta,  jednak są przepyszne także do popołudniowej kawki. Ich słodycz pochodzi tylko z nadzienia, więc nie należą do ciężkostrawnych wypieków. Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie wypieki, ciasteczka można dodatkowo polać polewą(...)białko marmolada, gęsty dżem lub powidła Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero piec kolejnego dnia).   Schłodzone ciasto podzielić na parę części, każdą część

My sweet a life
ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA IDEALNE DO POWIESZENIA NA CHOINKĘ 132

Dziś zapraszam po przepis na kruche ciasteczka, które z powodzeniem można powiesić na choinkę. Łatwe w przygotowaniu, w czasie pieczenia po całym domu unosi się wspaniały zapach, a same ciastka tak pyszne, iż obawiam się, że moje nie przetrwają do świąt :) Kolejny etap do dekoracja ciasteczek lukrem. To świetna zabawa z dzieckiem, nie chodzi tu przecież o perfekcyjną dekoracje ciastek(...)łyżka kakao * 1 łyżeczka cynamonu * 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatki można dać wszystkie, albo tylko wybrany. Do dekoracji lukier królewski (przepis tutaj) .  Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wykrawać ciasteczka

Zrób to smacznie
Trufelki chałwowo-kokosowe (z markiz chałwowych) 127

Przepis autorski (mój). Bardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe. Jednym słowem: pyyyszne! Koniecznie sami spróbujcie! (około 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich)  60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu(...)wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można również je ozdobić polewą lub kulki całkowicie

Di gotuje
Tort Koronkowy – cukrowe koronki do tortów – Sugar Lace 307

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});       Oprócz formy silikonowej do koronek będziemy potrzebować proszku do koronek lub gotowej pasty. Można ją dostać w sklepach internetowych z akcesoriami do dekoracji ciast. Wszystko jedno, jaką masę kupimy do koronek, należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.     Gotową pastę do koronek trzeba dokładnie rozsmarować na macie, żeby nie było szczelin(...)patrz FILM ).     Koronki przechowujemy w ręcznikach papierowych, żeby nie zwilgotniały. Przyklejamy je do tortu, smarując lukier odrobiną wody lub klejem spożywczym ( patrz FILM ). Koronki jak wyschną są kruche i delikatne, więc proszę się nie obawiać o krojenie toru. Pozdrawiam serdecznie :)       Różowy Tort Koronkowy

Mała Cukierenka
Sernik na ciemnym spodzie z kruszonki 159

Pyszna, kremowa masa serowa, która w smaku kojarzy mi się raczej z ptasim mleczkiem niż sernikiem, a do tego bardzo kruchy spód. Pyszne połączenie, polecam gorąco!!! Składniki: opakowanie kruchych ciastek  - 380g 1/2 kostki masła 1 płaska łyżka kakao Masa serowa : 1/2 kostki masła 4 żółtka 2 kostki białego sera- po 200 gram 3/4 szklanki cukru 7 białek Wykonanie: Herbatniki(...)się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym  ciastem  kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę jeszcze 30-40 min. Wyłączam piekarnik i  zostawiam ciasto by przestygło

Ciasteczkowy Potwór