przy okazji Światowego Dnia Pieczenia. Ja z takich warsztatów skorzystałam i mam dla Was przepis na pyszne bezlaktozowe ciasteczka, które były pieczone w ramach warsztatów. Oprócz ciasteczek była też krucha cytrynowa tarta. Ciasteczka polecam, bo robi się je szybciutko, a są naprawdę pyszne. Miłego piątku :-) Składniki: 220 g płatków owsianych bezglutenowych 130 g mąki pszennej(...)banana i ucierać. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy. 3. Na sam koniec dodajemy płatki owsiane i posiekaną żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być dość gęste. 4. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Lekko spłaszczamy i pamiętajmy o zachowaniu niewielkich odstępów. 5. Ciasteczka pieczemy
kruche babeczkiskładników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Przed upieczeniem każde ciasteczko można obtoczyć w cukrze lub (tak jak u mnie) oprószyć je cukrem pudrem po upieczeniu. Ciasteczka są kruche i maślane o twarogowym posmaku oraz z wyczuwalną nutą wanilii. Połączenie mąki, masła i twarogu daje zaskakujący i wyjątkowy smak, że trudno im się oprzeć. Dodatkowo zachęca ich nietypowy kształt(...)przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy na stolnicy oprószonej
Kuchnia MagdaLenyPewnie powinnam się zabierać już za pieczenie normalnych pierników, ale cóż, próbuję innych kombinacji ;) Te ciasteczka wyszły bardzo kruche, aromatyczne i ciekawe w smaku, bo z dodatkiem wiórków kokosowych. Jeśli chcecie upiec coś na szybko w grudniowym klimacie to polecam :) Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, ale jeśli będziecie je przechowywać w pojemniku to będą równie dobre. Piernikowe ciasteczka owsiane(...)opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g) 1 łyżka miodu Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulę i spłaszczyć. Układać ciasteczka na forie wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w 180 stopniach. inspiracja
FitKotprzepis to klasyk, ale warto go przypomnieć. Słone kruche paluchy z serem to idealny dodatek do rozgrzewającego czerwonego barszczu. Można je przygotować nawet kilka dni wcześniej, bo długo utrzymują świeżość, o ile przechowywane są w zamkniętym blaszanym lub plastikowym pojemniku. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Tajęcinie (podkarpackie) – publikacja LGD „Eurogalicja” pt. „Tradycja, smak i wdzięk”. Składniki na około(...)sera Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną, dodajemy do mąki razem z pokrojoną w kostkę margaryną, żółtkami, solą i kminkiem (ja pominęłam kminek, ponieważ za nim nie przepadamy). Zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm , smarujemy białkiem i za pomocą radełka lub noża wycinamy prostokąty szerokie
Trzeci talerzBezglutenowe świąteczne pierniczki. Delikatne, kruche i mocno korzenne.Nie do odróżnienia w smaku od tradycyjnych, glutenowych. Obowiązkowy wypiek na święta. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE SKŁADNIKI: 120 g mąki ryżowej np. Nutrifree 200 g mąki gryczanej np. Nutrifree 100 g mąki kukurydzianej drobnej np. Nutrifree 75 g masła 100 g miodu 50 g cukru trzcinowego(...)czas mieszając. Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź. W misce wymieszaj mąki z sodą i dodaj zawartość garnuszka. Wymieszaj. Dodaj jajka i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto zawiń w folie spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj nawy sypanym mąką stole na grubość ok. 0,5 cm i wykrawaj pierniczki
Kuchnia bezglutenowaCiasteczka dzięki temu stały się bardziej kokosowe i cudownie pachnące. Same w sobie są niezwykle pyszne, lekko miękkie i wprost rozpływające się w ustach. (Nie należą do kategorii ciastek kruchych i chrupiących.) Kolejne pyszności, które pobiły moje serduszko i będą (a właściwie już są) często przyrządzane. Sami spróbujcie! (około 20 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych 100g(...)połączą. Sodę wymieszać z 1 łyżką gorącej wody (będzie mocno się pienić), natychmiast dodać do miodu z olejem i wymieszać. Całość połączyć z suchymi składnikami. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie muszą być zachowane duże odstępy, ponieważ ciasteczka "nie rozlewają się
Di gotujeśrednim ogniu do momentu, aż odparuje z nadmiaru wody. Oliwki wyjąc z zalewy i przekroić na pół. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą(...)włożyć do piekarnika na około 4 minuty, aż ser się ładnie rozpuści. Jeżeli zrobiliście grubsze placki, to pizza będzie w środku puszysta. Jeżeli zaś zrobiliście cieńsze, to będzie bardziej krucha. Ja zrobiłam jedną puszystą, a drugą na cieńszym spodzie
Passions hobbies lifeKolorowe ciasteczka to słodka przekąska idealna dla dzieci. Na pewno pociechy skuszą się na kolorowe ozdoby, dwubarwny lukier i nadziewane orzeszki. Wbrew pozorom przygotowanie kolorowych kruchych ciasteczek nie jest trudne, jednak sama ich dekoracja wymaga czasu. Przepis dodaje do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję . Przy okazji polecam Wam wszystkim nową książkę Doroty Świątkowskiej pt. "Moje Wypieki(...)kolorowe orzeszki Na kuchenny blat wysypać mąkę, cukier puder, dodać masło, wbić jajko i za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy składniki delikatnie połączą się ze sobą to ciasto wyrobić za pomocą dłoni. Nie robić tego zbyt długo. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, włożyć pojedynczo do woreczków i schłodzić w lodówce. Każdy kawałek ciasto osobno wałkować. Najlepiej
UgotowaćWyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej.Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią(...)woreczka foliowego i użyć wałka. Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy odrobinę przyprawy barbecue i soli, dosypujemy mąkęi mieszamy. Dolewamy mleko i gotowe. Przygotowanym ciastem jajecznym zalewamy kotlety tak, aby ciasto dostało się też pod spód. Namoczone w cieście kotlety przenosimy na talerz z panierką, potem moczymy w cieściei jeszcze raz w panierce
Maminek kulinarnydzieciństwa. Czekoladowe kruche ciasteczka przełożone dżemem albo konfiturą śliwkową i to cały ich sekret. W zasadzie to nie cały gdyż najlepiej smakują na następny dzień gdy zmiękną lekko. Oczywiście dementuje wszystkie plotki jakoby moja babcia miała kocie oczy:) pochodzenie nazwy tych ciastek nie jest mi znajome natomiast bardzo dobrze pamiętam jak babcia je robiła. Zawsze dostawałam kawałek ciasta i robiłam
ciastkarnia na kruchym spodziewarstwą ciasta - ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni - po upieczeniu ostudzić - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką masę, pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując - masę serową wylać na podpieczony kruchy spód - oczyszczone
Smakołyki Berenikiprzepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie. I to było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki
coolinarnastrefa.blogspot.com125g margaryny 1 jajko 400g maki 120g cukru pudru 30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe) Make, cuker
Klaudynkowa kuchniaDawno ich nie robiłam i jakoś ostatnio wpadła mi w ręce kartka z moimi najstarszymi przepisami. Postanowiłam więc, że zrobię rogale, bo doskonale nadają się do
Passions hobbies lifeI znów dłuższa nieobecność, ale już się przyzwyczaiłam do mojego internetu, w kocu trzeba przywyknąć :). No i po tłustym czwartku. Zjadłam dwa pączki jeden w pracy
Moje pyszne gotowanieprzez kilka dni (dłużej się u mnie nie uchowały, bo nie można się powstrzymać przez ich jedzeniem). Jak przygotować błyskawiczne ciasteczka serowe? Wystarczy zagnieść ciasto, następnie odstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek, wyciąć dowolne kształty i ułożyć na blasze. Potem tylko chwila pieczenia i ciasteczka gotowe! Składniki na błyskawiczne ciasteczka serowe (około(...)grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Wlewamy również ekstrakt zapachowy. Szybko zagniatamy ręką jednolite ciasto. Można je zagnieść również za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na dość cienki placek, grubości
e-PrzepisyKulinarneDzień dobry :-) Dziś mamy Tłusty Czwartek, z tej okazji u mnie oponki. Testuję różne przepisy i jak na razie zachwycił mnie jeden. Tym razem oponki
kruche babeczkikarmelowym posmakiem (to zasługa cukru kokosowego) i rozpływająca się w ustach biała czekolada sprawiają, że nie sposób się nie skusić na jedno, czy nawet trzy ciasteczka. Dodatkowo są przyjemnie kruche, jakby delikatnie piaskowe... Polecam! (około 15 większych sztuk) 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 100g masła 90g (1/2 szklanki) cukru kokosowego(...)zmiksowaniu dodać składniki suche. Następnie wsypać wiórki, a na końcu wmieszać uprzednio posiekaną (ale nie na drobno!) białą czekoladę. Całość połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec do około 15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zapieczone
Di gotujepaski o szerokości 8-10 cm, na jego początek nakładamy powidło, zawijamy w rulonik i odkrawamy. Kroki powtarzamy przy kolejnych smalcówkach. 10. Aby przygotować ciasteczka z dziurką, z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółeczka – po 2 na każdą smalcówkę. 11. Jedno z kółek smarujemy powidłem, a w drugim, kieliszkiem wykrawamy środek. Całość składamy i do dziurki dokładamy jeszcze odrobinę powidła(...)jeszcze słodsze i smaczniejsze Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie wypieki! Smacznego! A jeśli szukacie innych inspiracji na świąteczne wypieki, polecam Wam mój sernik: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku Artykuł Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiktoś powie, że zdrowsze wersje tradycyjnych wypieków są niesmaczne 😂 Tak przygotowane pierniczki są przepyszne! Smakują wszystkim, nawet tym którzy stronią od wszelkich zdrowych słodkości. Pierniczki początkowo są bardzo kruche, a następnie z czasem przyjemnie miękną, są idealnie słodkie i pięknie pachną korzennym przyprawami. Coś wspaniałego. Składniki (2 blaszki pierniczków): 350 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego(...)przyprawę do pierników. W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe. Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać do blatu, więc pomóż sobie cienką szpachelką
Zdrowie na języku :Pdodatku tłuszczu, a cukier zastąpiłam syropem z agawy, który ma niski indeks glikemiczny. Żeby Wam tu nie zbrzydzić ciastek takim wstępem dodam, że są to idealnie kruche, aromatyczne ciasteczka, z które można wycinać we wszelakie kształty, dekorować idt. Idealny dodatek do herbaty. Jest to dobra opcja dla pierników, bo jako dekoracja na choinkę sprawdzą się idealnie. Przechowywane w puszcze będą(...)pół łyżeczki gałki muszkatowłowej łyżeczka sody szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie suche składniki przesiej do dużej miski. Syrop z agawy i banana zblenduj. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto. Do wykrawania takich ciastek polecam tego typu „wykrawaczki”, bo łatwo się nimi ciastka wycina, wytłacza wzór i bez problemu wydostaniecie ciastko, bo jest tłoczek. Swoje znalazłam
greenscarfSernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ
Życie zaczyna się w kuchniPyszne, szybkie i kruche ciasteczka z dodatkiem kropelek czekolady, może być gorzka, posiekana i orzechów. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują super :-). Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na około 20 ciasteczek: 220 g margaryny Optima Omega 3 100 g posiekanych orzechów opakowanie kropelek czekoladowych lub posiekana gorzka/mleczna czekolada 1 szklanka cukru pudru szczypta soli(...)dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach forujemy kulkę i układamy na blaszce, tak robimy do wyczerpania się ciasta. Wszystkie nasze kulki lekko zgniatamy ręką. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu, bo ciasteczka powiększają swoją objętość
kruche babeczkiblogu Giallo Zafferano postanowiłam zrobić w wersji bezglutenowej. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Ciastka są idealną jako przystawka,przekąska do wina czy piwa czy aperitif. Są kruche, lecz wilgotne z wyczuwalnym posmakiem gorgonzoli. Ciężko się nimi ‚tylko poczęstować’, a to niestety bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu czemu nie :)… Jak to się mówi: „raz nie zawsze(...)mnie włoskie) 30 g śmietanki szczypta soli Gorgonzolę pokrój w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce. Orzechy drobno posiekaj. Masło połącz ze szczyptą soli, mąką i drożdżami. Wyrób gładkie ciasto. Następnie dodaj gorgonzolę i parmezan. Wszystko dokładnie wyrób na jednolite i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na wysypanym
Kuchnia bezglutenowaDostaję powiadomienia chyba o wszystkich wpisach na stronie Ciastkożercy i z niektórymi przepisami stamtąd mogliście się tu spotkać. Tym razem moją uwagę przykuły Ciasteczka Imbirowe, bo
W kuchni bez szafekwymieszać z cukrem, dodać zimne masło (najlepiej starte na tarce), jajko i wodę. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować je na blacie lekko posypanym mąką na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść do foremki posmarowanej masłem, i delikatnie wylepić nim także boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ponakuwać widelcem spód i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)zagotować z masłem. Utarte żółtka powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia, po czym wyłożyć na kruchy spód. Na budyniowym kremie układamy dowolne owoce (u mnie winogrono) i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
Walijskie Pichceniebyła bym sobą gdyby coś troszkę nie pozmieniała , a więc dodałam ekstrakt z wanilii i kawę Cappucino orzechowe . Całkiem zmieniło smak i nie były takie mdłe . ciasteczka są baaardzo kruche takie do herbatki :) Chętnych zapraszam do wypróbowania :) Ciasteczka podałam na New Hollis Gold Bogucice . Składniki : 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mielonych migdałów 3 łyżki mąki pszennej(...)waniliową . Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną , zmielone migdały mąkę tortową i cappucino , sodę gasimy w łyżce soku z cytryny i dodajemy do ciasta . Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki
Sama słodycz i szczypta chiliKruche, cudownie pachnące syropem klonowym ciasteczka. Świetnie zachowują swój kształt, dlatego nadają się do wycinania ciasteczek i odciskania na nich wzorów za pomocą pieczątek czy grawerowanych wałków. Dla kogo: dla ciasteczkomaniaków dla szukających przepisu na ciasteczka, które zachowują swój kształt po upieczeniu (bez proszku i sody) dla miłośników syropu klonowego Składniki: pół szklanki syropu klonowego żółtko kostka miękkiego masła(...)misce utrzeć masę z masła i cukru (tak, by stałą się gładka). Do masy maślanej dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i chwilę pomiksować. Wsypać mąkę i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 6 mm na stolinicy wysypanej lekko
Mania Wypiekaniafirmy Swedeponic aromatycznym tymiankiem i ciasteczkami cytrynowymi z dodatkiem tych ziół. Tak mi zasmakowały, że jeszcze tego samego dnia postanowiłam przygotować coś podobnego - mimo podanego przepisu, postanowiłam zamiast przygotowania kruchych ciastek, zrobić rozetki. Dużo szybszy sposób i do tego, po wykonanej pracy, dużo mniej sprzątania. To co, skusicie się na taką wiosenną propozycję?"Składniki:200 g masła160 g cukru2 jajkaszczypta(...)cytryny i dalej miksujemy.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy.Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w 180`CStudzimy na blaszce.Smacznego
Słodkie Przyjemności