śnie tego, a nie czekolady czy wafelka. To także doskonała propozycja dla łasuchów dbających o siebie: niewielka dawka cukru idzie w parze z całą paletą dobroczynnych składników, których próżno szukać w klasycznych słodyczach. Jeśli koniecznie musisz zjeść batonika, zadbaj(...)zdrowych słodyczy Spróbuj słodycze przygotować samodzielnie w domu, na przykład takie jak: ➤Batoniki z amarantusem, orzechami i sezamem ➤Czekoladowe kuleczki z płatkami owsianymi i ekspandowanym ziarnem ➤Kruche ciasteczka owsiane Jakie powinno być drugie śniadanie dla osób wykonujących pracę siedzącą? Kanapki są dobrym rozwiązaniem, ale najlepiej jest unikać jasnego pieczywa. Najzdrowsze jest peł
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne kruche ciasto z pachnącą masą owocową i chrupiącą kruszonką. Truskawki i rabarbar pasują do siebie idealnie i nadają ciastu cudownego smaku. Przepis zaczerpnięty z tego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu…Składniki:Kruche
Oryginalny smakSkładniki: na 48 ciasteczek 250 g masła, solonego 125 g kokosowego oleju 100 g cukru 125 g brązowego cukru 550 g pszennej mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka waniliowej pasty w proszku 150 g kokosowych wiórków Malinowa galaretka 250 g malin, mrożone 150 g cukru 2 listki żelatyny Nastaw piekarnik na 200ºC. Zmiksuj miękkie masło i cukier na puszystą masę(...)minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasta bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną stają się pulchne i kruche. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny z cukrem umieść w małym rondelku i gotuj przez 10 minut. Wylej na sito i przetrzyj. Galaretka powinna być bez pestek. Podgrzej przecier malinowy, odciśnij żelatynę
codojedzeniaDziś klasyka gatunku – spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko
Ciastkozercyskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g drożdży 80 g mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka
Domowy Smak JedzeniaChociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować.I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawarszawskim Mokotowie, całkiem często chodziliśmy do cukierni Nova w Galerii Mokotów, własnie na Zygmuntówki, teraz już nie ma tej cukierni. W jej miejsce jest pijalnia czekolady Wedla. A szkoda ciasteczka mieli wyśmienite. Zygmuntówka jest zwycięskim ciastkiem w konkursie na ciasto Warszawy, wcześniej ikoną Warszawy był torcik W-Z. Ciasto ma bardzo bogate wnętrze i świetną czapkę z bezy – która(...)Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 200 gr dżemu żurawinowego 330 ml +150 ml śmietany
moj przepis nakruche i bardzo pyszne. Bardzo lubię do wypieków dodawać płatki owsiane. Takie ciasteczka można zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły lub upiec na słodki podwieczorek. Pysznie smakują z kawą, herbatą czy mlekiem. Bardzo polecam. Upieczcie, a ja smacznego Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka kaszy manny pół szklanki cukru pudru
IzabelawkuchniSmaczne, kruche ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty a podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Wystarczy wymieszać ciasto, wykroić kształty ciastek, upiec i ostudzić. Idealne do moczenia w kawie bądź herbacie. A w chłodne jesienne wieczory doskonałe z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie. Do ciastek wykorzystałam(...)cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i cynamon mielony firmy Skworcu . Do wycinania kształtów ciastek użyłam foremek do ciastek i pierników oraz foremek dwustronnych do ciastek i pierników . Zarówno jedne jak i drugie są dobrymi gadżetami w kuchni. Jedne z wygodnymi uchwytami, drugie dwustronne, dzięki czemu tak naprawdę z jednej foremki można wykroić
Zrób to smacznieKolejny przepis kojarzący się z moim dzieciństwem. Bardzo kruche ciasteczka amoniaczki, przepis mojej mamy. Ciastka smakują zupełnie inaczej niż po sodzie czy proszku do pieczenia. Najlepiej smakują po 2 dniach (muszą skruszeć) choć u mnie nie jest to możliwe bo połowy ciastek już nie ma... Smacznego! Ciasteczka amoniaczki 1 kg mąki 7 żółtek + 1 całe jajko 1 kostka masła(...)łyżeczki amoniaku 1 szklanka śmietany 36% 1 cukier wanilinowy 1 szklanka cukru gruby cukier do dekoracji Mąkę z masłem posiekać. Żółtka z cukrem utrzeć, dodać do mąki + resztę składników i zagnieść. Rozwałkować na 0,5 cm. Ciasteczka posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w ok. 180 stopniach, aż będą zarumienione. Smacznego
Biały fartuszekkruche ciasteczka z grubo siekanym migdałami. Cantuccini są słodkie i bardzo aromatyczne. Je się je zazwyczaj zanurzając w kawie. Cantuccini przechowujemy w szczelnej puszce, dzięki czemu pozostają chrupiące. Mnie zauroczyły od pierwszego chrupnięcia. A te pierwsze, które jadłam, były kupione w sklepie. Domowe są o niebo lepsze :) Składniki (jedna blacha ciasteczek): 150 g migdałów 250 g mąki 150 g cukru
Smak mojego domuciasteczka maślane z bakaliami Kruche maślane ciastka, to idealna propozycja na rozpoczęcie nowego tygodnia. A jeśli do ciastek, dodamy mąkę orkiszową i bakalie, to ciastka nie tylko zyskają na smaku, lecz staną się również źródłem cennych składników mineralnych i witamin. składniki 1 kostka masła 1 szklanka mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka pomieszanych bakalii 1/3 szklanki cukru dodatkowo
Miód i pieprzCiasteczka reniferki, kruche i cytrynowe (55 ciasteczek) Te ciasteczka goszczą na naszym wigilijnym stole co roku od jakichś 4 lat. Są to najsmaczniejsze ciasteczka cytrynowe jakie kiedykolwiek robiłam. Wygląd reniferków udało mi się kiedyś podpatrzeć na jakichś obrazkach w Internecie i postanowiłam spróbować zrobić takie same własne. Jak widzicie na zdjęciu- efekt całkiem niezły. Składniki: Ciasteczka: 225g mąki pszennej 150g(...)masła żółtko 75g cukru pudru (najlepiej z erytrytolu) szczypta soli skórka otarta z cytryny Dekorowanie ciasteczek: 65 czerwonych drażetek 50g rozpuszczonej czekolady mlecznej rozpuszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawamy koła i układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Moja Michakruche faworki z nutką pomarańczy! Składniki: 25 dag mąki 2 jajka 1 pomarańcza szczypta soli szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia cukier puder do posypki 1 łyżka miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu Wykonanie: Z mąki, jajek, soku wyciśniętego z pomarańczy, soli, sody, miodu i cynamonu zarobić ciasto. Następnie cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać faworki lub inne ciasteczka
Tradycyjna KuchniaPyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki powinny być(...)temperaturze pokojowej: 220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady czerwony barwnik spożywczy (można zastąpić zielonym lub pominąć
Mała CukierenkaPyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki powinny(...)być w temperaturze pokojowej: 220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady czerwony barwnik spożywczy (można zastąpić zielonym
Mała Cukierenkakruche i rozpływające się w ustach ciasteczka z nutą dzikiej róży. Znikają w błyskawicznym tempie, mimo iż są dość słodkie. Przyciągają nie tylko smakiem ale też uroczym wyglądem. Piękny różowy kolor zawdzięczają syropowi z dzikiej róży i maliny firmy Nasze Domowe*. Składniki: 2,5 szklanki mąki 3 żółtka 250 g masła szczypta soli szklanka konfitury różanej 1/2 szklanki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKruche maślane ciasteczka, niezbyt słodkie. Robiłam je z moim niespełna 2 letnim synkiem... i bez problemu daliśmy radę, dlatego naprawdę są dziecinnie proste. Nie licząc schładzania w lodówce, robi się je ekspresowo. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki. Składniki na ok 40 ciasteczek o średnicy 5 cm: 100 g masła 82-83% (w temp. pokojowej) 250 g maki 50 g cukru
IMPRESJA SMAKUCiasteczka kosmiczne wypiekam od kilku lat. Przepis jest na dość dużą ilość ciasteczek, więc jeśli ktoś woli, może zrobić z połowy porcji. Ja osobiście polecam zrobienie
Smakowy Rajcukrem brązowym. Dodajemy do puree. Następnie dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto nakładamy porcjami do maszynki do ciastek i wyciskamy ciasteczka, na blachę wyłożoną papierem. Ja wyciskałam końcówką do dekorowania toru (gwiazdką). Ciastka można również, formować w dłoniach. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 15-20 minut, aż nabiorą ładnego kolorku. Smacznego :D Polecam: Ciasteczka owsiane Ciasteczka(...)jęczmienne kruche
Moje pyszne gotowanie