również około 15 minut Orzechowe ciasteczka Składniki: ¾ szklanki mąki pszennej (120 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (35 g) 5 łyżek masła (70 g) 1/3 szklanki cukru pudru (50 g) pół szklanki orzechów włoskich bardzo drobno posiekanych (50 g) 1 żółtko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii lub małe opakowanie cukru waniliowego (8 g) skórka starta(...)których formujemy kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek charakterystyczny dla widelca. Pieczemy ciastka około 15 minut lub nieco krócej (czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości, jaką nadamy naszym ciasteczkom). Upieczone ciasteczka
KulinarneImpresje.plMakowiec na kruchym cieście Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej
Blog z ApetytemSzarlotka na bogato! Delikatne kruche ciasto z jabłkami pod lekką budyniową pianką, z dodatkiem malin i jagód. W takim wydaniu klasyczna szarlotka nabiera nowego, wspaniałego smaku
Blog z ApetytemRogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te
Darcia w kuchniWitam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko
Kuchnia z widokiem na ogródKruche, rozpływające się w ustach, bez dodatków niewiadomego pochodzenia - domowe bezy ! Najlepsze są te długo, długo, długo suszone w niewysokiej temperaturze. Pamiętam, jak to się
kolorowotorcikowoPleśniak to znane ciasto, które każdy z nas kiedyś próbował lub pamięta z dzieciństwa. W oryginale kruche ciasto przełożone jest dżemem, ale skoro mamy sezon na
Oryginalny smakTradycyjne, najlepsze pierniczki. Z tego przepisu korzystam już kilka lat i zawsze wychodzą tak samo smaczne. Pierniki pełne miodu, przyprawy korzennej, kruche, idealny przysmak na święta. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień(...)wkładam połówkę jabłka. To taki prosty trik, który sprawia, że pierniki zmiękną. Składniki: * 1 szklanka miodu (użyłam miód lipowy Huzar ) * 3/4 kostki masła * 1 szklanka cukru pudru * 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam Skworcu ) * 4 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Miód przelać do garnka, dodać masło, przyprawę korzenną i cukier
Zrób to smaczniepowinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka miodu – 4 łyżko oleju – 150 g orzechów włoskich(...)inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą makową (puszka 800g) – 3 jajka M – 130 g masła w temperaturze pokojowej – 2 łyżki cukru Składniki na biszkopt: – 90 g mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 4 jaja rozmiar M – 130 g cukru drobnego do wypieków cukier puder do posypania
nietylkopasta.plteraz widzę, że zupełnie niepotrzebnie. Ciasteczka są super wilgotne, sprężyste i bardzo „mannowe”, może nieco za słodkie z połączeniu z masą krówkową, ale ja ostatnio ograniczam spożycie cukru, więc może tylko mi się tak wydaje. Oponki z kaszy manny 2 szkl kaszy manny 2 szkl jogurtu naturalnego 6 łyżek cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść(...)suszonej żurawiny garść rodzynek 100 ml orzechówki lub amaretto Polewa 300 g kruchych krówek 3 łyżki mleka Kaszę wymieszać z jogurtem, dodać cukier i jajka, dokładnie ze sobą połączyć, żeby nie było grudek, przykryć folią i odstawić na 2 godz do lodówki, żeby napęczniała. W międzyczasie żurawiny i rodzynki zalać wrzątkiem, a gdy napęcznieją odsączyć, osuszyć i oprószyć mąką
Pieguskowa Kuchniacukry i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na jak najdrobniejsze kawałki. Następnie dodać jajko i śmietanę - prosto z lodówki - i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki a najlepiej wrzucić do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Następnie pokroić na 4 części, rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i wykrawać ciasteczka(...)Zimne ciasto będzie bardzo kruche i kleiste - można je podsypywać mąką ryżową. Ciasto szybko się ogrzewa i staje się rzadkie - warto zagęszczać ruchy przy wykrawaniu ciasteczek. Wykrojone ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu) na 25 minut. Piec do zrumienienia. Jeśli będą blade można potrzymać trochę dłużej
Ze smakiem bez glutenuzdążyliśmy zużyć wszystkie pomarańcze jakie mieliśmy w domu. Pomyślałam zatem, że skoro coś pomarańczowego to może marchewka. I tak powstał przepis na te ciastka. Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche te są bez dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies. przepis jest dostępny pod linkiem(...)www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana 90 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę 180 g. mąki pszennej typ 450 50 g. cukru pudru łyżka soku z grejpfruta ( można dać sok z pomarańczy) Składniki zagnieść dość szybko, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę
apetytnapieczeniepołączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem(...)Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g konfitury truskawkowej 3 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przesiałam mąkę. Dodałam proszek do pieczenia. Wsypałam cukier. Wbiłam żółtka. Następny składnik to miękka, pokrojona margaryna. Zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na dwie części i włożyłam na 30-40 minut
potrawyregionalnePiegowate trójkąty Macie ochotę na szybkie ciasteczka? Są kruche i piegowate o wspanialym maślano-waniliowym smaku. Ich zaletą jest to, że ciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)miękkiego masła (Masła absolutnie nie można zastępowac margaryną!) 90 g drobnego cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady Przygotować 2 formy do pieczenia o średnicy 20-22 cm. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać żółtko i ekstrakt waniliowy
Pełny talerzKolorowe ciasteczka to słodka przekąska idealna dla dzieci. Na pewno pociechy skuszą się na kolorowe ozdoby, dwubarwny lukier i nadziewane orzeszki. Wbrew pozorom przygotowanie kolorowych kruchych ciasteczek nie jest trudne, jednak sama ich dekoracja wymaga czasu. Przepis dodaje do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję . Przy okazji polecam Wam wszystkim nową książkę Doroty Świątkowskiej pt. "Moje Wypieki(...)każdą okazję". Więcej informacji na stronie: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki . Składniki: 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej typ 450 1 jajko 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki cukru pudru ozdoby lukier (przygotowany z 1 białka i 1 szklanki cukru pudru) kolorowe perełki kolorowy cukier kolorowe orzeszki Na kuchenny blat wysypać mąkę, cukier puder, dodać masło, wbić jajko
Ugotować