Zapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)120g miękkiego masła 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 żółtka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso, jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody Ciasto
Mała CukierenkaZapraszam na pyszne, kawowe ciasteczka przekładane kremem – kawowe całuski. Ciasteczka są kruche, cudownie pachną i są dosyć szybkie w przygotowaniu. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek. Bardzo lubię kawę, więc ten przepis jest dla mnie fantastyczny. Przepis na około 24 ciasteczka. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)120g miękkiego masła 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 żółtka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso, jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody Ciasto
Mała CukierenkaOryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie
Trzeci talerzDziś rewelacyjne ciasteczka na bazie smalcu. Chociaż słowo smalec może przerażać, to właśnie on nadaje tym ciasteczkom wyjątkowy smak. Ciastka dość ciężko się robi ponieważ bardzo
Mama Gotujekruche ciasteczka. Ostatnio miałam ciasteczkowy okres :D.A takie ciasteczka można zapakować na drugie śniadanie dzieciaką i będą zachwycone. Fajnie jest też, dać je w pudełku zamiast cukierków na poczęstunek dla dzieciaków w przedszkolu, czy w szkole jak wasze pociechy mają imieniny,czy urodziny.Składniki: (na ponad 20 ciasteczek)1,5 szklanki mąki125 g margarynyjajkopół łyżeczki proszku do pieczeniałyżka cukru waniliowego2
Moje pyszne gotowanieciastka z wróżbą - w zależności od tego ile macie czasu (lub cierpliwości). Pierwszy sposób jest dość czasochłonny a ciasteczka nie zawsze dają się zawinąć po upieczeniu bez pęknięć, wszystkie trudy i znoje przygotowania wynagradza jednak rezultat - są idealnie kruche i przepyszne! Jeśli jednak nie macie zbyt dużo czasu możecie skorzystać z trochę oszukanego sposobu na ciastka z wróżbą i zrobić(...)białko 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 łyżeczki wody 4 łyżki mąki Ciasto naleśnikowe: Ciasta naleśnikowego nigdy nie robiłam inaczej jak "na oko" - do ciastek z wróżbą powinno mieć dosyć płynną konsystencję. Przed przygotowaniem ciasta na cienkich paskach papieru wypisujemy wróżby. Oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy białko z cukrem i cukrem waniliowym. Rozpuszczamy masło
CiastkozercyŚwięta, święta i po świętach...Było pysznie, dużo pracy, dużo nowych przepisów, kilka wpadek i niezrobione zdjęcia. Ale to nic. Przepisy wypróbowane i będą powtarzane nieraz
NA MOIM TALERZUDziś tarta cytrynowa – idealna do popołudniowej kawy! Na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym (lemon curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu
CiastkozercyKorzenne, kruche ciasteczka, przepięknie pachną i cudownie smakują. Tradycyjnie mają kształt figurek z odciśniętym ornamentem. Piecze się je w drewnianych formach, ja mam jedynie sylikonowe substytuty, ale i tak ciasteczka są rewelacyjne. Składniki ciasteczek korzennych: 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej (cynamon, imbir. kardamon, anyż gwiaździsty, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz) 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej 125 g masła 125 g cukru trzcinowego 1 jajko 1 łyżka rumu skórka otarta z cytryny 50 g mielonych migdałów Jak zrobić ciasteczka korzenne? Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, korzenie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, jajkiem, skórką i rumem. Pod koniec ucierania dodać zmielone migdały. Dalej dodać do masy maślanej mieszankę mączną. Uformować kulę, owinąć w folię
Rodzinka w kuchniBarazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego Wschodu. Najlepsze barazek można zjeść w dzielnicy Maidan w Damaszku, słynie z nich, znana w całym regionie cukiernia Daoud Brothers Sweets Ps. Czasami kiedy nie mam pistacji dodaję do mąki 1 lub 2 łyżki(...)zmielonych na proszek, wymieszanych z cukrem pudrem i następnie przesianych przez sitko migdałów. Bardzo dobrze smakują także z dodatkiem orzechów pekan. Barazek w niektórych regionach nazywane są barazik. Składniki Ciasteczka - proporcje na około 80 ciasteczek 180 g sezamu (lub więcej w razie potrzeby) 50 g pokruszonych pistacji 300 g mąki pszennej 170 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej (jeszcze
Cztery Fajerybrownie są kruche na zewnątrz, a miękkie w środku do tego bardzoooo czekoladowe. A ich wykonanie? Dosłownie 10 minut i lądują w piekarniku tylko na…. 10 minut. Następnie najtrudniejszy etap… oczekiwanie aż ostygną :) Jednak wierzcie Mi warte są tego by poczekać na nie kilka minut. Czas przygotowania 10 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 25 ciasteczek Składniki: 170g gorzkiej(...)czekolady + 50g gorzkiej/deserowej czekolady 150g cukru 60g masła 50g mąki 2 jajka 2 ½ łyżki kakao ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 50g orzechów włoskich W małym garnuszku umieszczamy masło i zaczynamy podgrzewać. Kiedy większość się stopi dorzucamy 170g czekolady i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy na bok. W misce miksera umieszczamy jajka i cukier, ubijamy przez kilka
Kolizje SmakówBarazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego Wschodu. Najlepsze barazek można zjeść w dzielnicy Maidan w Damaszku, słynie z nich, znana w całym regionie cukiernia Daoud Brothers Sweets Ps. Czasami kiedy nie mam pistacji dodaję do mąki 1 lub 2 łyżki(...)zmielonych na proszek, wymieszanych z cukrem pudrem i następnie przesianych przez sitko migdałów. Bardzo dobrze smakują także z dodatkiem orzechów pekan. Barazek w niektórych regionach nazywane są barazik. Składniki Ciasteczka - proporcje na około 80 ciasteczek 180 g sezamu (lub więcej w razie potrzeby) 50 g pokruszonych pistacji 300 g mąki pszennej 170 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej (jeszcze
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię ziścić roczną zachciewajkę - uczyniłam kruche ciasteczka z żurawiną i gorzką czekoladą. Chodziły za mną cały rok, tupały coraz głośniej, a teraz schrupię je w Sylwestrową noc :-D Zachęcam Was do skorzystania z przepisu bo są naprawdę smaczne, a tworzący się w czasie pieczenia zapach jest obłędny :-D Ciasteczka z żurawiną i gorzką czekoladą CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ(...)mąki krupczatki 200 g masła 100 g cukru brązowego 1 żółtko ugotowane na twardo 1 kieliszek koniaku (mały) 150 g suszonej żurawiny 100 g gorzkiej czekolady 70% Żółtko za pomocą miksera ucieramy z koniakiem. Dosypujemy partiami mąkę, cukier, posiekane masło i dalej miksujemy. Po uzyskaniu jednolitej masy dosypujemy żurawinę i drobno posiekaną czekoladę (można ją włożyć wcześniej do zamrażarki
peggiwkuchnideser oraz zimą - po świątecznych "obżarstwach". (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny (użyłam margaryny z wanilią) odrobina soku z pomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej śmietany (22-36%) 5-6 łyżek cukru pudru (do smaku; w zależności jak słodka jest pomarańcza) sok z 1 pomarańczy (dużej) skórka(...)pomarańczy (starta) 3,5 łyżeczki żelatyny Wierzch: 1 opakowanie kisielu na kubek (użyłam jabłkowego) Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym i delikatnie skropić sokiem z pomarańczy. Przygotować masę serową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na puch (nie koniecznie na sztywno
Di gotujekruche i po prostu rozpływające się w ustach, a cukrowa posypka przyjemnie chrupie między zębami. Ich aromat zależy od rodzaju użytej oliwy i wina. Natomiast jeśli zastąpimy mąkę pszenną innym gatunkiem - ciasteczka będą idealne dla alergików, ponieważ nie zawierają jajek ani innego nabiału. Ciambella - to po włosku obwarzanek, więc stąd wziął się ich niepowtarzalny kształt. (około 35-38 ciasteczek) 250g(...)mąki pszennej 100g cukru 80 ml oliwy/oleju (użyłam oleju rzepakowego i z orzeszków ziemnych) 80 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier do obtoczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania miękkiego ciasta. Ciasto podzielić na porcje - wielkością odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę zrolować w cienki wałeczek
Di gotuje