Kolejny pomysł na słodki prezent na Dzień Chłopaka to kruche ciasteczka z czekoladowym logiem Batmana. Logo malujemy kuwerturą czekoladową lub gotową polewą czekoladową (zwykła czekolada mogłaby zacząć się rozpuszczać, więc nie można by było ładnie zapakować ciasteczek). Przed rozpoczęciem pracy dobrze jest przygotować sobie szablon loga – można go wydrukować lub przerysować. Ja zdecydowałam się na logo sprzed kilku(...)według mnie jest najbardziej nietoperzowe ;) Składniki: 2 szklanki mąki 50 g margaryny 50 g masła 80 g cukru (około 0,5 szklanki) 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego + kuwertura czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę czasu, żeby zastygnąć
CiastkozercyTradycja się tu kłania, gdyż nasze babcie piekły ciasta kruche, których podstawą byłe tłuszcze takie jak smalec, sadło, słonina, skwarki ze stopionych tych tłuszczy. Te ciastka właśnie trącą tradycją z tego względu, pieczmy takie ciasteczka, można je długo przetrzymywać w zamkniętym pudełku, do filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła(...)wieprzowego 1 kg mąki 1 litr mleka 1 jajko łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie
kgwjanczewoKruche ciasteczka w kształcie kwiatków ładnie się prezentują na stole, ale ich główną zaletą jest krem – słodki, z lekkim posmakiem masła orzechowego. Do ich wykonania potrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm , foremki do mini-muffinków i odrobina chęci. Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków. Składniki: 2 szklanki mąki(...)pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki drobnego cukru 200 g zimnego masła 2 żółtka 6 łyżek mrożonej kawy (schłodzić ½ szklanki kawy zaparzonej z ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej) szczypta soli Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, cukrem i solą. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać całość aż do utworzenia się grudek. Dodać żółtka i mrożoną kawę. Szybko wyrobić ciasto
Trzeci talerzKruche i mega kakaowe. Nie ukrywam ale przy tych ciasteczkach namęczyłam się podczas ich wyciskania przez szprycę, ponieważ ciasto jest bardzo (!) gęste,. Dlatego też od razu Wam mówię, żebyście najlepiej zaopatrzyli się w adapter bo inaczej tylka będzie wyskakiwać z worka i namęczycie się tak jak ja. Ale namęczenie się zrekompensował mi ich smak. Niebo w gębie! 'czekoladowe ciasteczka(...)Pierre'a Hermé' Składniki: - 2 białka - 100-120g cukru pudru - 250g miękkiego masła - 250g mąki pszennej - 3 łyżki kakao - ulubiony aromat - szczypta soli Masło utrzeć z cukrem pudrem na biały puch. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą doli. Mąkę i kakao przesiać i dodać do masła wraz z pianą z białek i aromatem. Delikatnie wszystko wymieszać, do połączenia się
CookYourselfsmażone rozetki zobaczyłam na blogu „Moje Wypieki”. Ich kształt spodobał mi się na tyle, że postanowiłam zakupić foremkę do tworzenia tych ciasteczek :) W sklepach znajdziecie kilka podstawowych kształtów: gwiazdkę, śnieżynkę, motylka lub serce. Rozetki są bardzo delikatne i kruche, podobne w smaku do faworków, jednak powstają one z zupełnie innego rodzaju ciasta. To na rozetki jest płynne, prawie takie(...)sprawdzą się jako alternatywa dla faworków na Tłusty Czwartek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (przesianej) 2 duże jajka 250 ml mleka 1,5 łyżeczki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej smalec lub olej (do smażenia) cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką, płynną masę o konsystencji odrobinkę gęściejszej niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto jest
MyCookBook.plskładniki na ciasto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka 125 g masła, schłodzone 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaJak zobaczyłam te ciasteczka u Komarki wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych ciasteczek.. no i jeszcze ten wygląd
Na słodko lub wytrawnieSzybkie… łatwe… smaczne… Proste ciasteczka z twarogowego ciasta półfrancuskiego. Przepis podejrzałam w „Kuchnia cerkiew” ( filmik ) z tą różnicą, że dodałam
Kulinarne S.O.S.Płomyki to kruche ciastka o oryginalnym kształcie i smacznym jabłkowym nadzieniu. Ich wykonanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przepis zaczerpnęłam z bloga OksanyBorisowej i
Trzeci talerzDo świątecznych wypieków warto dołączyć pyszne, kruche rogaliki z orzechów laskowych. Można kupić już mielone orzechy laskowy BackMit, dzięki czemu nie jest nam potrzebna maszynka. Robi
Ala piecze i gotujeChociaż do Świąt jeszcze kilka tygodni to uważam, że należy pomyśleć już o świątecznych wypiekach. Polecam Wam pyszny i bardzo kruchy mazurek. Trochę słodki, ale bardzo, bardzo pyszny. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Do wykonania mazurka użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . A użyłam: masy krówkowej o smaku kajmaku , płatków(...)migdałowych i żurawiny suszonej . Wszystkie produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo je polecam. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 25 dag masła lub margaryny pół małej łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Dodatkowo: słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag ) 3 łyżki żurawiny suszonej
Izabelawkuchniwięc sama niemal już zupełnie oddałam się świątecznemu nastrojowi, mam dla Was dzisiaj ciasteczka, które idealnie nadadzą się do świątecznych puszek. Nie mają co prawda nic wspólnego z piernikami, ale pachną cynamonem, są obłędnie czekoladowe i niesamowicie uzależniające. Ich smak przywodzi na myśl miniaturowe brownies - kruche z wierzchu, miękkie i ciągnące w środku. To ostatnie odczucie wzmagają maleńkie kawałeczki słodkich(...)mąki kukurydzianej 150 g mąki gryczanej 40 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g cukru 130 g kakao 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 180 g masła 120 g krówek Mąki i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cynamonem i solą. Krówki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam na kruche ciasteczka pełne smacznych i zdrowych dodatków. Nie brakuje w nich otręb pszennych, sezamu, kokosu i chia. Ze względu na małe dzieci, które nie lubią czuć żadnych ziarenek w ciastkach, niektóre składniki mieliłam - można oczywiście tego nie robić, wg własnego uznania. SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki mąki - 1 szklanka zmielonych ziarenek chia - 2 jajka - 1 żółtko - 3 łyżki cynamonu(...)łyżka imbiru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - 250 gram masła - 1/2 szklanki otręb pszennych - 2 łyżki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki zmielonego sezamu - 1 garść bardzo drobno posiekanej żurawiny Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Powstałą kulę umieszczam w lodówce na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję na grubość
Wielopokoleniowocóż, próbuję innych kombinacji ;) Te ciasteczka wyszły bardzo kruche, aromatyczne i ciekawe w smaku, bo z dodatkiem wiórków kokosowych. Jeśli chcecie upiec coś na szybko w grudniowym klimacie to polecam :) Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, ale jeśli będziecie je przechowywać w pojemniku to będą równie dobre. Piernikowe ciasteczka owsiane 100g płatków owsianych pełnoziarnistych 100g wiórków kokosowych 50 ml rozpuszczonego(...)masła i oleju kokosowego (pół na pół) 1 małe jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru 4 łyżki ksylitolu/erytrolu 70g mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g) 1 łyżka miodu Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta
FitKotWszystkie bakalie i ziarna umieścić w misce, dodać masło, cukier trzcinowy i na początek dwie łyżki śmietany. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie za suche, to dodać jeszcze śmietany. Z gotowego ciasta odrywać po kawałku wielkości śliwki, formułować w kulkę, po czym spłaszczyć i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka piec 15-20 minut, aż się zarumienią. Gotowe wyciągnąć(...)piekarnika i zostawić na blaszce do ostudzenia (będą początkowo miękkie, ale wraz z ostudzeniem staną się kruche
Passions hobbies life