kruche ciasteczka z cukrem - 3596 przepisów (strona:143/240)

Kruche ciasteczka na weekendowe smutki córeczki 212

nią pyszne, kruche ciasteczka. „Upieczesz z mamą ciasteczka?” Już po tych słowach uśmiech pojawił się na jej ślicznej buzi. A gdy wyjęłam z szafki nowe foremki do ciasteczek od Protonik, aż jej oczy zabłyszczały z radości. Urocze foremki w kształcie łapki ,  kotka , serduszka ze wspaniałym wzorem bardzo jej się podobały. Poza tym wycinałyśmy również ciasteczka z napisami(...)Ileż było zabawy. … nic tylko wycinać ciasteczka, a dzień … od razu będzie milszy Przyznam Wam szczerze, że ciasteczka w większości są dziełem mojej córeczki. Moją rolą było pieczenie, pomaganie przy wałkowaniu i… podziwianie jak moja mała kuchareczka świetnie się bawi przy wycinaniu ciasteczek. Po upieczeniu część ciasteczek spryskałyśmy jadalnym barwnikiem w sprayu, aby nadać im słonecznej barwy

Słodkie okruszki
Ciasteczka ” śnieżne smalcówki „ 678

Ciasteczka „śnieżne smalcówki „ Śnieżne smalcówki , to ciasteczka ,których nie potrafię sobie odmówić , moi chłopcy zresztą też nie . Są kruche , niesamowicie smaczne i dość proste w wykonaniu . Nawet taki dyletant cukierniczy jak ja , daje radę z tym pysznym łakociem , udają się zawsze . Czasami bywa ,że trochę dżemu wypłynie , jak jest rzadki , dlatego dużo lepiej sprawdza się marmolada(...)smalcu, 1/2 szklanki śmietany 18%, 50 g drożdży- świeżych 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( tak ,to nie pomyłka , drożdże i proszek ) marmolada lub gęsty dżem ( ale lepiej marmolada – nie wypływa , dżem lub jak to widać na zdjęciu ) cukier puder do oprószenia Drożdże rozcieramy z cukrem, ładnie się topią pod jego wpływem " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 208

Sezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 223

temperaturze pokojowej ½ szkl. ciemnego muscovado 2 łyżki złocistego syropu (golden syroup) 2 szkl. mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 puszki kajmaku 100g orzechów pistacjowych Masło utrzeć z ciemnym cukrem. Dodawać kolejno złocisty syrop, oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Gotowe ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Z ciasta(...)wierzchu posypać zmielonymi pistacjami. Dobrze jest lekko wcisnąć orzechy w masę, by potem lepiej trzymały się ciasteczek. Piec ok. 15 – 16 minut, do momentu, gdy brzegi ciasteczek zaczną ładnie brązowieć. Podczas wyjmowania z pieca – ciasteczka są w środku jeszcze dość mięciutkie i kruche. Nie zdejmować od razu z blachy, bo łatwo się rozpadają, ale pozostawić na ok. 3 minuty

KUCHARNIA
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 328

Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego

Kto ugości moich gości?
Mazurek czekoladowo-orzechowy 203

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam

Oryginalny smak
Sernik pomarańczowy 106

sernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK POMARAŃCZOWY Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie Składniki: – 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości) – 200 g ciastek(...)jajka – 200 ml śmietany 30% lub 36% – 5 łyżek mąki ziemniaczanej – 1 szklanka drobnego cukru do wypieków – 4 jajka rozmiar L – 2 szklanki białego cukru + cukier do obtoczenia żurawiny – 200 g konfitury pomarańczowej Przygotowanie: Ciasteczka wrzuć do misy miksera i zmiel na drobny piasek. Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i połącz. Konsystencja powinna przypominać

nietylkopasta.pl
Deser z oreo i kawą 184

Kolejny deser, moje dziecko jak zacznie to końca nie widać. Jeden dzień taki deser, drugi taki i tak wymyślaj człowieku :-). W niedziele była faza na oreo

kruche babeczki
Amoniaczki 243

Koleżanka kiedyś namówiła mnie żebym spróbowała upiec amoniaczki. Dużo o nich słyszałam, ale nigdy nie próbowałam upiec. Nie wąchałam też amoniaku i bałam się zapachów podczas

W kuchni bez szafek
Ciasteczka z mąki kokosowej dla diabetyków 542

rozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha. Wracając do przepisu.. Ciasteczka są idealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35. Mają cudowny, kokosowy posmak, są lekko wilgotne i delikatnie miękkie. Starałam się, aby należały do kategorii ciastek kruchych, ale nie były typowymi "łamaczami zębów". Mi - oraz osobie, której je przygotowałam - bardzo przypadły do gustu(...)Jest to wypiek, który z pewnością będzie częściej realizowany. (około 18 sztuk) 2 jajka (średnie/duże) 70g mąki kokosowej (można nabyć na stronie sklepu: www.zielonynurt.pl )  50g cukru brzozowego/ksylitolu (może być inna substancja słodząca) 5-7 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego) 5 łyżek mleka (może być woda) Dodatkowo (opcjonalnie): 2 łyżki owoców białej morwy (suszonych) 2 łyżki jagód goi (suszonych

Di gotuje
Ciasteczka króliczki 189

użyciem foremki do serduszek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, lukier: cukier puder, gorąca woda, zielony barwni, draże na oczy i nosek.   Przygotowanie:   W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy

Aga w kuchni
Ciasteczka z dżemem 183

Klasyczne kruche ciasteczka, które mają jedną wielką zaletę - ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i przechowywać w ten sposób do miesiąca czasu. Kiedy najdzie nas ochota na małe, słodkie dżemowe oczka możemy w szybki sposób je stworzyć. Zamrożone ciasto wyciągamy dzień wcześniej i pozostawiamy na blacie przez całą noc. W dniu pieczenia kulkę schładzamy w lodówce przez godzinę, następnie nadziewamy ulubionym(...)dżemem i gotowe :) Ciasteczka można oczywiście przygotować 'na świeżo' bez zamrażania :) Składniki : 125 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 220 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo : ulubiony dżem np. truskawkowy (zużyłam niecałe pół słoiczka) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Zagnieść kulkę i schłodzić w lodówce

Chocolate Muffin Blog
Antałki 181

składników na ciasto kruche wyrobić szybko ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na trochę więcej niż 0,5 cm i wykrawać równe kwadraty lub kółka. Ciastka piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut) w 170 stopniach.   Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając mączkę ziemniaczaną i dodatkowy cukier . Do gorącego budyniu dodać(...)masło pokrojone w kostkę i energicznie, najlepiej mikserem ubić masę. Dodać powoli spirytus i nadal ubijać. Pozostawić do schłodzenia.   Na ciasteczka nakładać krem i składać je razem.   Składniki polewy czekoladowej delikatnie podgrzać i rozpuścić. Nie gotować. Polać ciasteczka i pozostawić i stężenia polewy. Z papieru (najlepiej pergaminu, gdyż jest cienki) wyciąć małe serwetki. Serwetkę nałożyć na ciasto

Jadło i czytadło
Mazurek kokosowy 217

wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru(...)schłodzić ponownie przez 30-60 minut - piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni , na większej blasze, np. takiej na ciasteczka ułożyć schłodzone ciasto, piec 15-20 minut do zrumienienia - upieczone ciasto wyjąć i ostudzić, najlepiej pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż jest kruche - ostudzone ciasto od razu dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej MASA KOKOSOWA - śmietankę wlać do rondelka

Smakołyki Bereniki
CIASTECZKA. KRUCHE I MOCNO MAŚLANE. NAJLEPSZE. 149

najbardziej kruche ciastka maślane - tak jest. Właśnie te ciastka są dla mnie Nr 1. Polecam gorąco wszystkim łasuchom tych maślanych pyszności 💗 Składniki: (na ok. 35-40 szt) 3 szklanki mąki krupczatki 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% (u mnie 18%) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie(...)Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami

Walijskie Pichcenie