kruche ciasteczka z cukrem - 3596 przepisów (strona:151/240)

Kruche ciasteczka-jak za dawnych lat 177

stary przepis mojej mamy na kruche ciasteczka-moje dzieci uwielbiają je piec razem z babcia i oczywiście wcinać,bo są pyszne.Bardzo plastyczne ciasto,fajnie się wałkuje i wykrawa różne kształty-z tej porcji wychodzi ich całkiem sporo,ale to tylko lepiej bo takie ciasteczka mogą leżeć (jeśli ich wcześniej nie zjecie) naprawdę długo i nie tracą na smaku ani kruchości(...)Polecam Składniki: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki smalcu 4 łyżki oleju 4-5 łyżek śmietany 18 % 3 żółtka i 3 całe jajka 1,5 szkl. cukru  cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: jedno jajko rozkłócone i cukier do posypania,najlepiej gruby Przygotowanie: Z podanych składników wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce ok 1 godz.Po

Swojskie jedzonko
Maślane pierożki malinowo-jeżynowe na najbardziej złoty czas w roku 216

ząb ;) I z tym czymś właśnie przychodzę się dzisiaj podzielić. Kruche ciasteczka w kształcie pierożków, które łączą w sobie ten piękny, złoty i pełen ciepłych kolorów przełom pór roku, bo wypełnione malinami, które przewodzą latu i jeżynami, które zwiastują zbliżanie się jesieni wspaniale urozmaicą wakacyjne opowieści. Słodkie, bardzo kruche już przy lepieniu i pachnące cytryną ciasto okala słodko(...)kwaśne, bardzo owocowe wnętrze, które satysfakcjonuje podniebienie :) Podawać można na ciepło i na zimno...jak kto woli i jaka akurat aura za oknem :) Kruche maślane pierożki malinowo-jeżynowe Potrzebujesz: 300g mąki krupczatki 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę szczypta soli 3 łyżki zimnej wody skórka otarta z 1/2 cytryny 150g malin 100g jeżyn

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciastka owsiano-kukurydziane z siemieniem lnianym i rodzynkami 166

można zastąpić miodem ) 2 łyżki siemienia lnianego  garstka rodzynek 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 134 g miękkiego masła  Wykonanie :    W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości(...)rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor w moim piekarniku ciastka piekły się około 13 minut. Upieczone ciasteczka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia, gorące będą bardzo kruche, gdy wystygną będą w sam raz. Życzę smacznego i udanych wypieków

Sama słodycz i szczypta chili
Bałwanki – świąteczne ciasteczka 165

Ciasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie(...)się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru

Pink Envelope
KRUCHE ZAWIJAŃCE Z DŻEMEM Z CZARNEGO BZU 174

Bardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka.  Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc(...)bokami, ciastka nie stracą przy tym na smaku ;-)  Składniki: 3 s zkl. mąki 200g zimnego masła (margaryny) 120 ml kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka kokosowe z czekoladą 157

mnie biała i gorzka ½ łyżeczki sody oczysz­czo­nej Wsyp suche składniki do miski. Pokrój czekoladę grubo, dodaj do miski i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem, wanilią i jajkiem. Dodaj suche składniki i wyrób ciasto za pomocą miksera lub łyżki. Owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu(...)nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wciąż są miękkie. Po schłodzeniu stają się kruche. Przechowuj ciastka w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Z przechowywaniem ciastek to różnie bywa. U mnie ciasteczka kokosowe są zjedzone w ciągu jednego dnia. Nie zdążą nawet dobrze ostygnąć. Na papierze pozostaje okrągły ślad… Lubicie wypiekać ciastka

codojedzenia
Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką 218

Sernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje

Oryginalny smak
Makaroniki z kremem Raffaello 203

cukru pudru i mielonych migdałów. Obecnie to jedne z najbardziej popularnych i wykwintnych ciastek na świecie.   Makaroniki są dla wielu symbolem francuskiej sztuki cukierniczej. 20 marca obchodzony jest nawet we Francji Dzień Makaronika. Będąc w Paryżu warto dotrzeć na rue Bonaparte i nacieszyć oczy widokiem witryny jednej z najstarszych paryskich cukierni Ladurée. Ciężko przejść obojętnie obok misternie ułożonych ciasteczek(...)postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree.   Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu. Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba upiec ich trochę

Mania Gotowania
Kruche babeczki na słodko - sprawdzony przepis na spody, korpusy 161

Jest to niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki, które można dowolnie nadziać i tym samym uzyskać efektowny oraz bardzo szybki deser - oczywiście, jeśli w zanadrzu mamy

Di gotuje
Ciasteczka cynamonowe z orzechami 272

Bardzo smaczne, kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami. Pachnące, apetyczne, szybkie w przygotowaniu. Zamiast orzechów możemy dodać dowolne bakalie. Przepis jest podobny do ciasteczek, które są już na stronie Małej Cukierenki – „ Cynamonki ”. Jesienią i zimą uwielbiam takie ciasteczka, wspaniałe do herbaty, polecam… Z podanego przepisu przygotujemy około 25-30 sztuk aromatycznych ciasteczek. Ciasteczka cynamonowe z orzechami Składniki powinny być(...)szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich 220g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Dodatkowo: cynamon do obtoczenia ciasteczek 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia

Mała Cukierenka
Ciasteczka ze skwarek 140

skwarek można upiec ciastka ??? A można, można i to jeszcze jakie!!! Delikatne, niezwykle kruche, po prostu idealne. Na przepis ten trafiłam przeglądając mój "wiekowy" zeszyt  w poszukiwaniu przepisu na święta i  od razu przypomniałam sobie jak smakowały, po mimo upływu, naprawdę, wielu, wielu lat:) Czytając przepis cofnęłam się w czasie do lat dzieciństwa i oczami wyobraźni zobaczyłam moją(...)kuchni, ech, dawne czasy, ale bardzo miłe :) A teraz wracam do czasów obecnych i proponuję Wam przepyszne, przypominające trochę ciasto francuskie ciasteczka ze skwarek  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 15 dag skwarek 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka

Ciasteczkowy Potwór
Rogaliki babci Marysi 179

Rogaliki "topione", to połączenie ciasta drożdżowego bowiem posługujemy się rozczynem, ale technika wykonania, zagniatania, to nic innego jak ciasta kruchego, ale właśnie to połączenie i leżakowanie

kgwjanczewo
Kruche Bezowe Tartaletki z Cytrynowym Kremem 193

torebkami dołączyły wystawy kawiarenek, pełne wspaniałych słodkości, ciast, ciasteczek, tortów, czekoladek… Ahhh serce zaczyna bić szybciej Tym razem urzekły mnie kawiarniane kruche tartaletki, z kremem cytrynowym, przykryte piękną bezową chmurką. A, że mi się spieszyło i nie mogłam wejść i rozkoszować się ich smakiem, to postanowiłam je odtworzyć. Są wspaniałe. Kruchy spód, krem na bazie śmietany kremówki i mascarpone(...)beza, którą możecie przygotować dzień a nawet dwa dni wcześniej. Niebo w gębie. Idealny deser na wiosnę. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła 90 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy składniki na ciasto kruche. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią, wkładamy

Made By Mom And Son
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 247

koniecznie musiałam upiec polvorones - migdałowe kruche ciasteczka pochodzące z Hiszpanii, aromatyzowane cynamonem i kardamonem.  Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia. Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane są w Estepie, w regionie Andaluzja(...)masłem, ale myślę, że jednak warto zaryzykować. Ja miałam DUŻE opory, ponieważ nie lubię zapachu smalcu, ale w gotowych ciastkach naprawdę nie czuć. Ciasteczka same w sobie są mało słodkie, dlatego trzeba je obficie obsypać cukrem pudrem - wtedy smakują wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem na świątecznym spacerze z przyjaciółmi. Myślę, że upiekę je jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Rogaliki drożdżowo- kruche 231

Jak już wcześniej wspominałam nie wyobrażam sobie soboty bez domowych słodkości. Dzisiaj postanowiłam zrobić domowe rogaliki, które robi się błyskawicznie. Takie rogaliki uwielbiają wszyscy, a dzieci

dom-agi.pl
Świąteczny sernik na spodzie piernikowym z waniliowo- pomarańczową masą serową, polewą czekoladową i wiśniową frużeliną. Najleps 142

pasję, która zawsze będzie kojarzyła mi się z naszymi wspólnymi chwilami w kuchni. Składniki (na tortownicę o średnicy 16-18 cm): Piernikowy, kruchy spód: 100 gram masła 250 gram mąki 1 jajko szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka gotowej przyprawy korzennej Waniliowo- pomarańczowa masa serowa z wiśniami: 1/2 szklanki wiśni (rozmrożone lub z kompotu(...)wiśniowa Maliny mrożone z wodą, wodą różaną i cukrem gotuję na średnim ogniu do rozmrożenia malin i zredukowania sosu. Zajmie to około 10-12 minut. Krok 5: Polewa czekoladowa Wszystkie składniki podgrzewam na wolnym ogniu przez 3-4 minuty do rozpuszczenia masła i czekolady. Dokładnie mieszam. Krok 5: Wykończenie Upieczone ciasteczka maczam do połowy w polewie czekoladowej a następnie

Mango Papaja
Adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe – Vanillekipferl 190

przepadłam – nie jadłam lepszym kruchych ciasteczek. Potem były poszukiwania przepisu (głównie proporcji idealnych), a potem ileś czasu zabierałam się za ich zrobienie. Wciąż coś przeszkadzało. Ale wreszcie są! Najlepsze na świecie adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe z prawdziwą wanilią i mielonymi migdałami. Ich smak trudno opisać, jest tak niezwykły, choć same ciasteczka wydają się zupełnie zwyczajne. W czasie poszukiwań idealnych(...)nawet potrójną :) ) porcję :) Składniki: 300g mąki pszennej 150 g zmielonych zblanszowanych migdałów (mąki migdałowej) 250g masła (absolutnie nie margaryny) 100g cukru drobnego do wypieków 1 laska wanilii cukier puder do posypania Wykonanie: Zimne masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Dodać zmielone migdały oraz przesianą mąkę oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Wyrobione na gładko ciasto uformować w kulę

Pociąg Do Kuchni
Proste kruche ciasteczka 185

polecam Wam proste kruche ciasteczka bez żadnych dodatków. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu chłodzenia). Ciasteczka są pyszne, proste, idealne do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty lub do zabrania ze sobą na spacer. Czy u Was dziś też tak pięknie? Słońce aż zachęca do spacerów. Życzę Wam miłego dnia i zapraszam na ciasteczka. Szykując się do świątecznych(...)wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia. Ja polecam produkty marki Stella Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko niespełna 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można też użyć inny) aromat waniliowy (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią) cukier puder do oprószenia ciasteczek Dodatkowo: duża blacha, papier do pieczenia (polecam Stella ), foremka

Słodkie okruszki
Kokosanki wg Ciasteczkowego Potwora. Najlepsze pod słońcem białkowe ciasteczka 188

białka ok 5 łyżek cukru pudru (w zależności od upodobań) Przygotowanie: Schłodzone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Mieszamy na jednolitą gęstą masę. Mi wyszła mocno gęsta, więc ciasteczka po prostu lepiłam.  Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni.  Pieczemy przez(...)trochę krótszy czas pieczenia gdyż kokosanki lubią się przypiekać. Trzeba po prostu dostosować czas pieczenia do piekarnika. Wygląd ciasteczek powie nam kiedy są już gotowe. Kokosanki z tego przepisu są jeszcze lepsze niż te pierwsze. Jak z cukierni po prostu. Lekkie, kruche... Przede wszystkim bez tłuszczu... a i tak mega sycące. Fantastyczne po prostu

Kuchnia po mojemu
Śmietanowiec 254

mnie:( Pogoda nie sprzyja dobremu samopoczuciu, a w szkole mojego syna  była zabawa choinkowa. Tylko, że Pani nauczycielka zażyczyła sobie ciasta bez masy, a najlepiej żeby były kupione kruche ciasteczka. OK, zrobiłam znów takie zwykłe ciasto dla syna, ale do domu postanowiłam zrobić coś bardziej kolorowego. Ten optymistyczny akcent pozytywnie wpłynął nie tylko na mnie, ale również(...)podam Wam innym razem:) Jeśli jeszcze kiedyś zrobię, bo ta masa o wiele bardziej przypadła mi do gustu. Składniki: 2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 1 szklanka cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka zielona 1 galaretka żółta Spód biszkoptowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczkowe choinki 220

różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.Wystudzone ciasteczka dekorujemy.Lukier:cukier puder,ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda,barwnik spożywczy.Do cukru pudru dolewamy 2-3 łyżki wody, barwnik i rozcieramy do uzyskania gęstego lukru.Formowanie choinki zaczynać od największej gwiazdki(...)ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem.I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;)...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;)Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają :)Życzę Wam smacznych choinek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 320

Kruche, rozpływające się w ustach ciastka, z lekko cytrynową nutą. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż wbrew pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani

Blondynka Gotuje