można zastąpić miodem ) 2 łyżki siemienia lnianego garstka rodzynek 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 134 g miękkiego masła Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości(...)rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor w moim piekarniku ciastka piekły się około 13 minut. Upieczone ciasteczka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia, gorące będą bardzo kruche, gdy wystygną będą w sam raz. Życzę smacznego i udanych wypieków
Sama słodycz i szczypta chiliCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie(...)się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru
Pink EnvelopeBardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka. Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc(...)bokami, ciastka nie stracą przy tym na smaku ;-) Składniki: 3 s zkl. mąki 200g zimnego masła (margaryny) 120 ml kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy
Walijskie Pichceniemnie biała i gorzka ½ łyżeczki sody oczyszczonej Wsyp suche składniki do miski. Pokrój czekoladę grubo, dodaj do miski i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem, wanilią i jajkiem. Dodaj suche składniki i wyrób ciasto za pomocą miksera lub łyżki. Owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu(...)nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wciąż są miękkie. Po schłodzeniu stają się kruche. Przechowuj ciastka w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Z przechowywaniem ciastek to różnie bywa. U mnie ciasteczka kokosowe są zjedzone w ciągu jednego dnia. Nie zdążą nawet dobrze ostygnąć. Na papierze pozostaje okrągły ślad… Lubicie wypiekać ciastka
codojedzeniaSernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje
Oryginalny smakcukru pudru i mielonych migdałów. Obecnie to jedne z najbardziej popularnych i wykwintnych ciastek na świecie. Makaroniki są dla wielu symbolem francuskiej sztuki cukierniczej. 20 marca obchodzony jest nawet we Francji Dzień Makaronika. Będąc w Paryżu warto dotrzeć na rue Bonaparte i nacieszyć oczy widokiem witryny jednej z najstarszych paryskich cukierni Ladurée. Ciężko przejść obojętnie obok misternie ułożonych ciasteczek(...)postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree. Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu. Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba upiec ich trochę
Mania GotowaniaJest to niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki, które można dowolnie nadziać i tym samym uzyskać efektowny oraz bardzo szybki deser - oczywiście, jeśli w zanadrzu mamy
Di gotujeBardzo smaczne, kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami. Pachnące, apetyczne, szybkie w przygotowaniu. Zamiast orzechów możemy dodać dowolne bakalie. Przepis jest podobny do ciasteczek, które są już na stronie Małej Cukierenki – „ Cynamonki ”. Jesienią i zimą uwielbiam takie ciasteczka, wspaniałe do herbaty, polecam… Z podanego przepisu przygotujemy około 25-30 sztuk aromatycznych ciasteczek. Ciasteczka cynamonowe z orzechami Składniki powinny być(...)szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich 220g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Dodatkowo: cynamon do obtoczenia ciasteczek 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
Mała Cukierenkaskwarek można upiec ciastka ??? A można, można i to jeszcze jakie!!! Delikatne, niezwykle kruche, po prostu idealne. Na przepis ten trafiłam przeglądając mój "wiekowy" zeszyt w poszukiwaniu przepisu na święta i od razu przypomniałam sobie jak smakowały, po mimo upływu, naprawdę, wielu, wielu lat:) Czytając przepis cofnęłam się w czasie do lat dzieciństwa i oczami wyobraźni zobaczyłam moją(...)kuchni, ech, dawne czasy, ale bardzo miłe :) A teraz wracam do czasów obecnych i proponuję Wam przepyszne, przypominające trochę ciasto francuskie ciasteczka ze skwarek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 15 dag skwarek 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka
Ciasteczkowy PotwórRogaliki "topione", to połączenie ciasta drożdżowego bowiem posługujemy się rozczynem, ale technika wykonania, zagniatania, to nic innego jak ciasta kruchego, ale właśnie to połączenie i leżakowanie
kgwjanczewotorebkami dołączyły wystawy kawiarenek, pełne wspaniałych słodkości, ciast, ciasteczek, tortów, czekoladek… Ahhh serce zaczyna bić szybciej Tym razem urzekły mnie kawiarniane kruche tartaletki, z kremem cytrynowym, przykryte piękną bezową chmurką. A, że mi się spieszyło i nie mogłam wejść i rozkoszować się ich smakiem, to postanowiłam je odtworzyć. Są wspaniałe. Kruchy spód, krem na bazie śmietany kremówki i mascarpone(...)beza, którą możecie przygotować dzień a nawet dwa dni wcześniej. Niebo w gębie. Idealny deser na wiosnę. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła 90 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy składniki na ciasto kruche. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią, wkładamy
Made By Mom And Sonkoniecznie musiałam upiec polvorones - migdałowe kruche ciasteczka pochodzące z Hiszpanii, aromatyzowane cynamonem i kardamonem. Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia. Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane są w Estepie, w regionie Andaluzja(...)masłem, ale myślę, że jednak warto zaryzykować. Ja miałam DUŻE opory, ponieważ nie lubię zapachu smalcu, ale w gotowych ciastkach naprawdę nie czuć. Ciasteczka same w sobie są mało słodkie, dlatego trzeba je obficie obsypać cukrem pudrem - wtedy smakują wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem na świątecznym spacerze z przyjaciółmi. Myślę, że upiekę je jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaJak już wcześniej wspominałam nie wyobrażam sobie soboty bez domowych słodkości. Dzisiaj postanowiłam zrobić domowe rogaliki, które robi się błyskawicznie. Takie rogaliki uwielbiają wszyscy, a dzieci
dom-agi.plpasję, która zawsze będzie kojarzyła mi się z naszymi wspólnymi chwilami w kuchni. Składniki (na tortownicę o średnicy 16-18 cm): Piernikowy, kruchy spód: 100 gram masła 250 gram mąki 1 jajko szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka gotowej przyprawy korzennej Waniliowo- pomarańczowa masa serowa z wiśniami: 1/2 szklanki wiśni (rozmrożone lub z kompotu(...)wiśniowa Maliny mrożone z wodą, wodą różaną i cukrem gotuję na średnim ogniu do rozmrożenia malin i zredukowania sosu. Zajmie to około 10-12 minut. Krok 5: Polewa czekoladowa Wszystkie składniki podgrzewam na wolnym ogniu przez 3-4 minuty do rozpuszczenia masła i czekolady. Dokładnie mieszam. Krok 5: Wykończenie Upieczone ciasteczka maczam do połowy w polewie czekoladowej a następnie
Mango Papaja