niż medyczne. Zapraszam :-) * * * Składniki (na jedną blachę ciasteczek): 100 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 jajko 50 g mąki kukurydzianej 50 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 100 g płatków owsianych garść rodzynków Wykonanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Następnie dodajemy cukry i mąki z proszkiem do pieczenia i intensywnie(...)końcu dodajemy płatki owsiane i rodzynki, mieszamy. (na zdjęciu widać inaczej, wymieszałam wszystkie składniki razem, z braku czasu, ale to był błąd, potem ciastka są zbyt kruche, dlatego polecam mieszać po kolei, najpierw cukry z masłem rozpuszczonym, potem mąki, jajko i właśnie na końcu płatki owsiane i rodzynki). 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem
Kawa z mlekiemJako spód można też wykorzystać herbatniki lub pokruszone owsiane ciasteczka bądź inne ciasto kruche, jeśli masz jakieś ulubione. Najlepiej jednak w wersji z kakao i orzechami, bo mają spory wpływ na smak całości. Może się wydawać, że zrobienie tego ciasta jest trudne i pracochłonne, jednak tak naprawdę, jeśli samo ciasto kruche zrobimy kilka dni wcześniej (a możemy spokojnie przechowywać(...)zamrażalniku), to reszta pójdzie gładko. Warto! :) Składniki: (tortownica 26 cm średnicy lub duża forma do tarty) Ciasto kruche: 75 g masła 1/3 szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich (ok 45 g) 1 i 1/3 łyżki kakao ciemnego 1/3 szklanki cukru pudru ok 2/3 szklanki mąki tortowej 1 żółtko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Domowe mleko kokosowe
Anioszek w kuchniblachy ciasteczek): 100 g masła 150 g płatków pszennych 150 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 50 g sezamu 50 g słonecznika (u mnie ziarna Skworcu ) Wykonanie: 2 blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy(...)wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione. Po wystygnięciu stwardnieją i zrobią się kruche. Ciastka najlepiej smakują ostudzone. Smacznego
Smak mojego domuczegoś nie zmieniła. Także tym razem proponuję wam odmienną wersję ciasteczek, które są obłędnie migdałowe w smaku, a nadziane suszoną soczystą wiśnią Bakalland i orzechami nerkowca oraz tradycyjnymi surowymi migdałami. Receptura nieco inna niż ta na catuccini, ale zapewniam was że po drugim pieczeniu ciastka będą tak samo kruche, lekko twardawe i pełne smaku. To co jest ich ogromną(...)znikną w mgnieniu oka. Zatem w mleku czy w zbożowej kawie ? A wy w czym najchętniej zanurzycie wasze biscotti???? Składniki: 300 g mąki 140 g drobnego cukru 125 ml oleju z pestek winogron, lub rzepakowego 2 duże jajka (L) 10 g skórki cytrynowej świeżo startej 30 g migdałów całych 60 g orzechów nerkowca
vaniliowoczekoladowabardzo smaczne, kruche, ale nie twarde, o przyjemnym, delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, a pieczenie i dekorowanie zostawić na drugi dzień, ponieważ po wyrobieniu ciasta, musi ono pole żakować kilka godzin w lodówce. Oczy pajączków to gotowe, cukrowe ozdóbki, które kupiłam jakiś czas temu i wreszcie nadarzyła się okazja na ich użycie :) Ciasteczka są bardzo smaczne, a dodatkowo(...)dziecięcej buzi, a to najlepsza rekomendacja :) Składniki (na ok. 40 sztuk): Ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 100 g cukru sok i skórka z 1 cytryny (wyparzonej) 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do posmarowania ciasteczek (przed pieczeniem): 1 żółtko 1 łyżka mleka Czarny lukier
MyCookBook.plzmiksować masło, pastę tahini i cukier. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec(...)stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej pieczone nie będą miały miękkiego wnętrza i w całości staną się chrupiące - też pyszne.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche
Di gotujeDzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo
Mama Gotujeśrodku kładzie się jajko, które dodatkowo przymocowuje się dwoma paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie(...)Oryginalny przepis ( na końcu postu) z miesięcznika „Cucinare Bene” n°4/2015. Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka Składniki na 2 blaszki scarcelle: 250 g mąki pszennej 250 g mączki z mielonych migdałów 2 żółtka 1 jajko 200 g masła( z lodówki) 120 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mia Cucina Sofietasamymi słodkościami człowiek żyje ;) I ja też od czasu do czasu lubię zamienić ukochane kruche ciasteczka na pyszną sałatkę . Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych – zdrowa , smaczna, lekka. Śmiało mogą pozwolić sobie na nią osoby będące na diecie. Jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek czy też kolację. Sprawdzi się również jako dodatek(...)escarole – ok. 150 g * upieczony łosoś – 100 g * czarne oliwki – 50 g * świeża żurawina – ok. 100 g * oliwa z oliwek – 25 ml * sól, pieprz, cukier, sok z cytryny – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeżą żurawinę zalewamy 250 ml wody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy do miękkości , owoce wyciągamy. Do kompotu dodajemy odrobinę oliwy , sól, pieprz
Ostra na Słodkopracować ” na mące kukurydzianej! Z takiej właśnie mąki postanowiłam zrobić dzisiejsze ciacha , które umiliły chłodne popołudnie! Robi się je błyskawicznie!Niesamowicie kruche , delikatne , chrupiące …Pyszne! SKŁADNIKI:- miękkie masło – 90 g – cukier puder – 25 g – olejek waniliowy – 0,5 łyżeczki – mąka pszenna – 70 g – mąka kukurydziana – 40 g – sól(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka.. Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy i siekamy orzechy. Po wyciągnięciu z piekarnika
Ostra na SłodkoLeniwe sobotnie popołudnie zamieniło się kreatywne kulinarne tworzenie i podjadanie. Ciasto zrobił mój syn, Julka wpadła tylko na chwilę ale, że kroiły się ciasteczka to postanowiła
Apetyczna babeczkaIdealna do weekendowej kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w
CiastkozercySezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPoniedziałkowy poranek najlepiej osłodzić sobie ciasteczkami z kawałkami czekolady, cudownie maślanymi, kruchymi, wprost rozpływającymi si ę w ustach. Najlepiej smakują ze szklank ą mleka, filiżanką gorącej herbaty lub kawy . Zawsze można zabrać je do szkoły lub do pracy i w wolnych chwilach chrupać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego(...)assalti dal desiderio di qualcosa di dolce. SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) 100 g m ą ki pszennej 100 g masła 50 g m ą ki ziemniaczanej 50 g cukru 50 g kropelek czekoladowych* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko szczypta soli * Kropelki czekoladowe można zastąpić kawałeczkami czekolady. **** INGREDIENTI 100 g di farina
La grande e la piccola cuocaWspaniała kompozycja smaków, owoce w kruchym cieście, a teraz ich mnogość: śliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy
kgwjanczewoniego ugotowane żółtka. Ciasteczka są niezwykle pyszne, kruche, ciasto po upieczeniu jest lekkie i wręcz rozpływa się w ustach. Jak wiadomo sukces udanego wypieku to przede wszystkim mąka. Dziś chcę Wam bardzo polecić mąkę Szymanowską od Polskich młynów, sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju wypieków, zapewniając im idealną konsystencję i smak. Ciasteczka pięknie wyglądają, są wypełnione kremem maślanym(...)Całość polana jest niteczkami białej czekolady :) Gorąco Wam polecam te ciasteczka, ponieważ są na prawdę rewelacyjne. Proporcje są bardzo wydajne, mi wyszło z nich około 70-80 pojedynczych ciasteczek czyli około 40 gotowych markizów :) SKŁADNIKI CIASTO 150g mąki Szymanowskiej 60g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 150 g masła opakowanie cukru waniliowego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNajlepsze ciacha, nie tylko dla dzieci. Duże, maślane i słodkie. Z cytrusową nutą skórki cytrynowej i lekko kwaśnym, cytrynowym lukrem. Są kruche, lekkie i delikatne, równocześnie nie łamią się i dobrze trzymają formę. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach typu finger party lub jako drobny prezent, gdy idziemy w gości (wystarczy ułożyć w stosik i zawinąć w celofan lub zapakować(...)pamiętać, aby odpowiednio wcześnie wyjąć masło i jajka z lodówki. Ważne jest także, że ciasteczka w chwili wyjmowania z piekarnika powinny być miękkie i lekko napuszone. Opadną i stwardnieją po wystygnięciu. SKŁADNIKI / 18 ciastek o średnicy 10 cm 200 g miękkiego masła 200 g cukru (1 szklanka) 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 260 g mąki szczypta soli
cool and mintyŁódeczki rabarbarowe - kuchnia podkarpacka Rabarbarowe łódeczki to małe kruche ciasteczka z marmoladą z rabarbaru. Ich zaletą jest połączenie smaku słodkiego, delikatnego ciasta ze słodko-kwaśnym rabarbarem. Marmoladę przygotowuje się samodzielnie i jest tak dobra, że warto zrobić jej więcej i wykorzystać np. do naleśników. Małym sekretem jej smaku jest cynamon, który do rabarbaru bardzo pasuje. Przepis pochodzi z Pogórza Karpackiego(...)tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie Pro Carpathia. W przepisie dokonałam niewielkiej korekty ilościowej marmolady. Łódeczki rabarbarowe - kuchnia podkarpacka Składniki na około 80 małych ciasteczek: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu cytrynowego Składniki na nadzienie rabarbarowe
Trzeci talerzKruche i delikatne ciastka o korzennym aromacie. Proste do przygotowania i bardzo, bardzo smaczne! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka 2 łyżeczki przypraw korzennych Mąką z cukrem, przyprawą korzenną, wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi(...)się trochę kleić, ale nie dodawaj mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj ciasteczka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut - do złotego koloru. Smacznego
Kuchnia bezglutenowapozorom znalezienie dobrego przepisu, na naprawdę kruche ciastka - nie jest taką prostą sprawą. Większość wypieków tego typu, niestety po upieczeniu jest dosyć twarda. Sekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne, żeby ugościć w nocy Świętego(...)Mikołaja - zawsze możecie spałaszować je sami :) Składniki na około 40 sztuk: 3 szklanki mąki krupczatki 250 g ziemnego masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Na wierzch: 2 białka cukier kryształ do posypania Tak ja wspominałam wcześniej - masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić
Świat Ciastamąki 150 g masła 1 jajko 1 łyża miodu 150g brązowego cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej: 4 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki g muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego(...)Suche składniki mieszamy i siekamy z masłem. Dodajemy miód i jajko, zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka delikatnie urosną Pieczemy
KuchcikoweLovepostanowiłam spróbować z samym masłem. Też wyszły bardzo dobre, ale jednak nie takie kruche. Bardziej przypominały w smaku herbatniki. Smalec w składzie jednak musi być! W smaku nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasteczka są bardzo kruchutkie. Połowie ciasteczek nadałam troszkę świątecznego charakteru dodając do ciasta 2 łyżki suchego maku. Można przed pieczeniem, za pomocą szprycy, ozdobić(...)babcie piekły te ciastka z dodatkiem skwarek. Ciekawe czy taki przepis jeszcze gdzieś się zachował? Składniki (mi wyszło 65 ciasteczek): 50 dkg maki pszennej 3 żółtka 10 dkg zimnego masła 10 dkg zimnego smalcu szklanka ( z kopką) cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kwaśniej śmietany Połowę mąki wysypać na stolnicę, dodać resztę
Maślane ciasteczkokolejny kawałek. Naprawdę jestem z niego dumna! (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa serowa: 300g ricotty (można zastąpić mielonym twarogiem) 3 łyżki masła z pistacji i orzechów nerkowca 5 łyżek cukru pudru Wierzch: 400 ml śmietanki 30-36% 60g białej czekolady Opcjonalnie do dekoracji: 20g solonych pistacji(...)delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. W międzyczasie przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym
Di gotujeKruchych C iasteczek-ja użyłam owsianych Tabliczka Gorzkiej Czekolady 1/2 kostki masła lub margaryny 1 kg białego sera- ja dodałam w wiaderku typ mielony 5 Dużych Jajek 3/4 szklanki cukru ja dałam kryształu 1 łyżka proszku do pieczenia tortownica Sposób Przygotowania: Do miski dodaję masło, ale zostawiam ok 50 g. Masło kroję w plastry dodaję cukier(...)jajka ale tylko same żółtka oraz olejek waniliowy. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną pianę. Białka dodaję do ubitej masy i mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasteczka kruszę. W rondelku podgrzewam masło i dodaję ok 6 kostek czekolady a następnie dodaję ciastka. Masęwykładam równo na spód tortownicy. Masa musi wystygnąć. Masę serową przekładam na masę
Gotowanie Patki