pyszne kruche ciasteczka. Ostatnio dostałam na wypróbowanie paczkę z produktami od BioBabalscy . Była tam np. mąka BIO z samopszy. Samopsza jest rodzajem mąki pszennej. Pierwszy raz miałam okazję pracować z mąką z samopszy i jestem bardzo zadowolona. Polecam Składniki: 1 szkl mąki BIO z samopszy+ do podsypania 100 g masła 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru
słodkie i nie tylko historie kulinarneBabeczki nadziane karmelem , przepyszne w smaku, słodkie,kruche,rozpływające się w ustach :) CIASTO: 30 dag mąki ( 2 szklanki) 12 dag masła 1/2 szkl cukru 1 jajo
Z Marcepanemtego kruche, cienkie i aromatyczne ciasteczka. Idealne dla wegan, chociaż myślę, że zasmakują każdemu. Ciasto dość trudne do pracy, bo mocno się kruszy i trzeba uważać przy przenoszeniu wykrojonych ciastek na blaszkę, ale po upieczeniu trzymają formę Mam nadzieję, że przepis się przyda (jeśli nie teraz, to może w grudniu ;)). Wegańskie pierniczki bezglutenowe z melasą (bez cukru) 110 g mąki
Fitkotkruche ciasteczka, tym razem bez korzennych przypraw, ale z dodatkiem miodu. Zdaję sobie sprawę z tego, że miód traci swoje drogocenne właściwości pod wpływem temperatury, ale w ciastach i ciasteczkach z jego wykorzystaniem chodzi głównie o smak i aromat wypieków, więc raz za czas można taką kulinarną zbrodnię popełnić Ciasteczka są do zrobienia na szybko, bez dodatku cukru
Fitkotkruche ciasteczka, w sieci krążą różne przepisy, u mnie w domu od wieków przepis na nie jest niezmienny i tradycyjnie wypiekamy te ciasteczka na Święta, jednak są przepyszne także do popołudniowej kawki. Ich słodycz pochodzi tylko z nadzienia, więc nie należą do ciężkostrawnych wypieków. Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie wypieki, ciasteczka można dodatkowo polać polewą lub posypać cukrem pudrem
My sweet a lifeproponuję sezamowe ciasteczka. Kruche i niezwykle lekkie zasmakują zwłaszcza osobom lubiącym smak zbliżony do chałwy. Do przygotowania ich użyłam tahini naturalnego firmy Primavika wyprodukowanego z naturalnych składników wolnych od GMO oraz bez użycia konserwantów i sztucznych barwników. Składniki -1 1/2 szkl. mąki -łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki soli -150 g masła -3/4 szkl. brązowego cukru
Zielona KuchniaPyszny makowiec na kruchym cieście. Ciasto jest wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość. Polewa z mleka w proszku wzbogaca je o dodatkowe walory smakowe :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaciasteczek. Można przygotować je zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej albo neutralnej. Dziś pokażę Wam swój idealny przepis na kruche ciasto – zarówno w słodkiej jak i słonej wersji. Więcej porad dotyczących kruchego ciasta ( jak przygotować, przechowywać, na co zwracać uwagę itd. ) możecie zobaczyć TUTAJ – warto! WERSJA SŁODKA SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier
Ostra na Słodkokakao Cukier (puder i wanilinowy) utrzeć z margaryną, dodać jajko i ucierać na jednolitą masę. Następnie dodać wymieszane wcześniej mąki i sodę. Ciasto zagnieść na kulkę, włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego/moreli. Gwintem butelki obtoczonym w kakao robić "nóżki" naszych ciasteczek. Piec w 180*C ok. 15 minut. Ciasteczka bardzo kruche, wręcz
Lubię to gotujęroku upiekłam kruche, maślane ciasteczka, pachnące cynamonem. Udekorowane bądź nie, smakują na prawdę genialnie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Składniki 230 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 180 g masła 90 g cukru pudru
Wędrówki po kuchniUwielbiam kruche ciasteczka. Zwykłe ciastka dzięki orzechom i migdałom nabierają wyjątkowego smaku i stają się jeszcze bardziej chrupiące. W pieczeniu pomagała mi moja sześcioletnia córeczka, która wkładała dużo serca w dekorowanie tych małych słodkości. Polecam i Wam takie wspólne pieczenie z dzieciakami. To wielka frajda i wspaniała zabawa dla całej rodziny! 300g mąki 200g margaryny 100g cukru pudru żółtko szczypta
Smakołyki Asicukru. Świetny dla wszystkich bez wyjątku (no chyba, że jest ktoś uczulony na kakao – wtedy zamieńcie je na karob). Bananowa czekolada z chrupiącą niespodzianką to łatwy i prosty deser. Polecam! Składniki: (2 porcje) 2 dojrzałe banany 3 łyżeczki kakao (lub więcej, jeśli lubimy mocno czekoladowe) garść Crunchy Naturalne (ewentualnie 2 ciasteczka digestive, owsiane lub inne kruche) orzechy włoskie
Moja DelicjaDługo szukałam dobry przepis na te ciasteczka, a potem okazało się, że mam go w swoim zeszycie z przepisami już długi długi czas. Smak tych ciasteczek
Smakowy RajKruche ciasteczka z lukrem, dobre nie tylko na Walentynki :) W końcu mogłam wykorzystać foremkę w kształcie serca i tak powstał dzisiejszy słodki post. Maślane serduszka dość długo zachowują świeżość pod warunkiem zamknięcia ich w szczelnym pojemniku. Inspirowałam się przepisem z blogu Moje Wypiek i . Składniki (na 20 ciasteczek) 180 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru
pink envelopePyszne krucho drożdżowe ciasteczka wypełnione marmoladą zasmakują na pewno nie jednemu. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały bardzo szybko :) Oprócz nadzienia z marmolady można napełnić je też serem, niestety u mnie tylko z pierwszym nadzieniem.Ciasto:2 szkl mąki3 dkg drożdży1/2 szkl śmietany 18%2 łyżki cukru 1 żółtko2 łyżki margaryny1 łyżeczka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaW ubiegły weekend z moją córcią robiłyśmy takie ciasteczka! Polecam je serdecznie! Można je przechowywać w metalowej puszce i dzięki temu długo zachowają swoją kruchość i
Kuchnia domowa AniMaraton jabłkowy trwa u nas nadal. Jabłka lądują w słoikach albo jako słodkie wypieki. Tym razem proponuję Wam kolejną słodkość do kawy z jabłkami. Upiekłam mini
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzasypać cukrem - ile? nie mierzyłam - wsypałam tyle, by dobrze pokrył owoce. Odstawić na minimum 12 godzin, aż puszczą sok. Sok zlać do słoiczka. Jesli chcemy przedłużyć jego trwałość - za pasteryzować, jeśli zużyjemy szybciej, przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Warto dolewać go do herbaty. Pozostałe owoce rozsmażyć i włożyć do słoiczków. Wykorzystywać do np. kruchych rogalików, ciasteczek
kolorowotorcikowoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki ( 25-30szt): 115g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka startego imbiru ½ szklanki cukru
Słodkie zapomnienieskładniki: 2 szkl mąki (ja użyłam 1 szk mąki pszennej i 1 szkl mąki krupczatki) 125 ml kwaśnej śmietany 100 g masła 2 łyżki cukru pudru
Domowy Smak Jedzeniakogo: dla myszkujących w domowej spiżarni w poszukiwaniu pudełka z ciasteczkami dla lubiących ciacha dla mających nadmiar płatków owsianych Składniki: 1,5 szklanki mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1,5 szklanki płatków owsianych 50g orzechów włoskich (drobno pokrojonych lub zmielonych) pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250g masła 2 jajka łyżeczka sody(...)minut w temp 180 stopni. po upieczeniu można udekorować polewą lu lukrem - ja z tego zrezygnowałam, bo były pyszne także bez polewy. Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Hanny Jachowskiej
Mania Wypiekaniaopakowanie cukru waniliowego 20 dag masła 10 dag zmielonych migdałów 5 dag cukru Do posypania:15 dag cukru pudru 3 opakowania cukru waniliowegoPrzygotować na stolnicy mąkę, zmielone migdały, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na małe kawałki zimne masło (fot.1). Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki o grubości ołówka a następnie podzielić je na 5 cm odcinki. Formować małe rogaliki(...)wystarczy, że będą dobrze wypieczone. Do miski wsypać składniki do posypania rogalików. Wymieszać. Gorące rogaliki wkładać do miski i dokładnie obtoczyć je z każdej strony. Są to niezwykle kruche i delikatne ciasteczka, pachnące wanilią i migdałami - nadające się na każdą okazję. Najlepiej przechowywać je w szczelnym metalowym pudełku
Świat CiastaLamingtony, czyli kosteczki rumowo- kokosowe są specjałem kuchni australijskiej. W każdym razie są pyszne i dość łatwe w przyrządzeniu. Przepis mam od mojej teściowej, u której
Smakowy Rajzielone o smaku matchy, a truskawkowe czy czekoladowe będą pewnie jeszcze lepsze. Składniki na 16-20 ciasteczek: 1 opakowanie (40 g) dowolnego budyniu 150 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g miękkiego oleju kokosowego/margaryny roślinnej Przygotowanie: Miękki (nie mylić z płynnym) olej kokosowy zblenduj/utrzyj na idealnie gładką, puszystą i pozbawioną grudek masę. Następnie dodać całą zawartość opakowania(...)orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią, najlepiej robić to od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny, lub w zamrażalniku 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec schłodzone ciasteczka 18-20 minut. Niech Was nie kusi sprawdzać paluchami podczas pieczenia czy ciacha są gotowe, będzie się wydawało
greenscarfskładniki na ciasto kruche: 600 g mąki 220 g cukru 250 g margaryny 4 żółtka 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych
Domowy Smak JedzeniaSpritzgebäck to słynne niemieckie ciasteczka maślane, tak kruche, że czasem rozpadają się w dłoniach! Upiekłam je specjalnie na Dzień Języków Obcych, który jakiś czas temu odbył się w mojej szkole. Każda klasa losowała państwo i w tym dniu musiała je reprezentować, np. poprzez ubiór, flagi, udekorowaną salę lub popularne potrawy. Nie trudno się domyślić, że wraz z klasą wylosowaliśmy Niemcy(...)masła w temperaturze pokojowej 90 g cukru pudru 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny miąższ z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ewentualnie ekstrakt lub aromat waniliowy) 1 jajko 280 g mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady (u mnie z dodatkiem pomarańczy) Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Dodać miąższ
Nastoletnie WypiekanieSernik na zimno truskawkowy z nutą kawy. Idealny na gorące dni dla ochłody. W tym serniku mamy dwa w jednym ciasto i kawę. Nie lubię
wesoła kuchniaSmakowite ciacho śliwkowe na kruchym spodzie posypane kruszonką. No co tu dużo pisać, bardzo smaczne, szybkie i szybko znika. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki
Kuchnia z widokiem na ogródKruche rogaliki ...szybkie, zawsze się udają...idealnie pasują do kawy, herbaty czy kakao. Ciasto już niejednokrotnie sprawdzone,więc śmiało polecam. Nadzienie zaś to powidła śliwkowe z
Gosia gotujeNa świątecznym stole nie może zabraknąć smakołyków z makiem. Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. Składniki:300
Ala piecze i gotuje