jajek. Przygotowane ciasto jest bardzo kruche, nie daje się wałkować, ale "obeszłam" z powodzeniem etap wałkowania, co opiszę dokładnie w sposobie wykonania ciastek. Z czystym sumieniem polecam ! 👌👌👌 Składniki : (na 2 blachy ciastek) 150 g mąki pszennej 80 g mąki kukurydzianej 180 g prawdziwego masła (82% tłuszczu) 50 g cukru 1 mały cukier waniliowy (16 g) skórka otarta z 1 sparzonej(...)dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby nasze ciastka miały dokładnie tę samą wielkość możemy każde ciasteczko docinać małym kieliszkiem od wódki. Widelcem na wierzchu każdego ciastka wyciskamy delikatną kratkę. Ciasteczka są bardzo kruche, więc ja przenosiłam je na blachę przy użyciu noża - udało się to bez problemu. Pieczemy je w 175 st około
Walijskie PichcenieZawsze uważałam, że podobne ciasteczka bardziej "wyglądają", aniżeli smakują. I tu się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną(...)smakową... Pyszności! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich! Efekt gwarantowany. (około 15 sztuk) 60g masła (zimnego) 110g mąki pszennej 25g skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana) 65g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik ) 1 żółtko 1 łyżeczka kakao 1-2 łyżeczki kawy mielonej (nierozpuszczalnej; raz użyłam naturalnej , innym razem smakowej ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie
Di gotujeMigdałowce to kruche ciasteczka aromatyzowane olejkiem migdałowym. Wyglądają nieco inaczej niż typowe ciasteczka, ale to mój ulubiony wykorzystywany już do innych wypieków przepis, który na potrzeby tego pomysłu lekko zmodyfikowałam. Gotowe ciasto podzieliłam na 2 części i do jednej z nich dodałam kakao. Rozwałkowane ciasta pokroiłam na pasy o różnej szerokości i ułożyłam je w dość przypadkowy sposób. Po schłodzeniu(...)stopni przez kilkanaście minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka studzimy. Ciasteczka układamy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w małej blaszanej miseczce umieszczonej w garnku z gotującą się wodą. Ciekłą czekoladę nakładamy łyżką na jeden bok ciasteczek. Dekorujemy ją czekoladową posypką. Na bazie tych samych składników polecam również: Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe oraz Podwójnie kruche ciasteczka
Trzeci talerznastępne dni. Są meeega pyszne :-) , wręcz rozpływają się w ustach, a oto przecież chodzi w kruchych ciachach. Znalezione tutaj. Składniki:- 850g mąki orkiszowej (u mnie typ700) lub 5 szklanek mąki pszennej-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1 szkl ksylitolu-cukier albo olejek waniliowy-4 żółtka-200g masła-szczypta soli-100ml oleju roślinnego-200g gęstej kwaśnej śmietanyDodatkowo:1 jajko(...)tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam jeszcze 1 łyżkę dodatkowo- wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej wmieszać inne dodatki, otrzymamy za jednym razem 3 różne rodzaje ciasteczek. Np.ja dałam : do 1 części
Smaczne ZdroweUwielbiam te ciasteczka i mogę przyznać, że znajdują się na mojej - dość pokaźnej liście ulubionych oraz autorskich przepisów. Są delikatne, kruche i posiadają pysznie kakaowo-orzechowy posmak. Z pewnością przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. W moim domu znikają w zaprezentowanej wersji, ale możecie je wzbogacić odrobiną polewy czekoladowej. Polecam! (około 10 większych sztuk) 1/2 szklanki kaszy(...)masła 1 łyżka masła/ pasty orzechowej 5 łyżek cukru pudru (płaskich) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory orzech włoski. Następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy ściśle, ale delikatnie zwinąć w spiralę. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujeciasteczkach cytrynowych ), dzięki dodatkowi białej czekolady, jest od niego bardziej intensywny w smaku. Mazurek przygotowałam w prostokątnej formie (25,5x12,5cm), ale można go upiec w dowolnie wybranym kształcie. Przepisy na inne mazurki znajdziecie tutaj: - mazurek czekoladowy - mazurek kajmakowy - mazurek pomarańczowy Mazurek cytrynowy Składniki: ciasto 150g mąki pszennej 75g masła 30g cukru pudru 1 żółtko(...)cytryny (z 1-2 cytryn) 100g masła 100g białej czekolady kandyzowana skórka cytrynowa skórka obrana z 1 cytryny (nie wykorzystamy całej do dekoracji) 125ml wody 120g cukru płatki migdałów do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut - formę wyłożyć papierem
Smakołyki BerenikiBardzo proste, szybkie i pyszne ciastka z masłem orzechowym, bez dodatku mąki, masła, proszku do pieczenia. Tylko trzy składniki: Masło orzechowe, cukier kokosowy (palmowy
Smaczne Zdrowekruche ciasteczka z jabłkiem, które rozpływają się w ustach! Ten smak znany jest mi od dzieciństwa, bo moja moja mama bardzo często piekła te ciasteczka. Przepis jest naprawdę rewelacyjny i bardzo często go wykorzystuje w moim domu. Koniecznie spróbujcie 😊 💜 Składniki: ciasto: mąka pszenna 500 g, masło lub margaryna 500 g, śmietana 4 łyżki, ponadto: jabłka 4-5 szt, cukier puder
kulinarne odsłony patiproste ciasteczka, które smakują obłędnie. Patrząc na listę składników możesz być zdziwiona, że tylko z tych 3 składników wyjdą jakiekolwiek ciastka, które będą zwarte i kruche zarazem. Jeżeli masz pod ręką słoik masła orzechowego - nie zawahaj się go użyć! :) Potrzebujemy: 280 g masła orzechowego, ja użyłam masła orzechowego z wiórkami kokosowymi od Primavika 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru brązowego
MamaOskarkacytryny cukier waniliowy pół szklanki miodu 3 łyżki nasion chia Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i gotujemy aż owoce się rozpadną, około 15 - 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na jednolita masę. Gotowe! Prawda, że proste, a bardzo zdrowe dzięki nasionom chia i jagodom goji. Można wykorzystać do owsianki albo do upieczenia kruchych ciasteczek. Dżem
Delusional Trinekruche i chrupiące. Dla wielu są wspomnieniem dzieciństwa i babcinych wypieków, dla mnie również :) Najprostsze ciasteczka jakie można upiec, dlatego idealnie sprawdzają się przy wspólnym wypiekaniu razem z dziećmi. Może i moim dzieciom pozostaną w pamięci, chociażby zapach jaki się unosi w trakcie pieczenia :) SKŁADNIKI: 3 1/2 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki
https:KKuchniaMniambyć? ... Kruche ciasteczka czekoladowe! Pewnie znacie klasyczne pieguski, nie powiem, że są takie jak sklepowe, bo są o wiele wiele lepsze. Jeśli macie w domu maluchy to też się super sprawdzą, ponieważ nawet one będą mogły pomóc przy robieniu ich a to może być dla nich niezła frajda ;) Składniki: 300g mąki 150g masła (schłodzić) 1 żółtko 1/3 szklanki cukru
Idę coś wszamaćidealne kruche ciasteczka z nutą cytrynową - znane jako English shortbread. Niezwykle proste w przygotowaniu, zawsze się udają. Wszystko czego potrzebujemy to dobrej jakości masło i cytryna z grubą skórką :) W sam raz na sylwestra lub Nowy Rok :) Składniki : 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1/3 łyżeczki soli 225 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru pudru
Chocolate Muffin BlogŚwiąteczne kruche ciasteczkaKruche ciasteczka w kształcie małych zajączków i kurczaczków świetnie nadają się jako świąteczna przekąska. Co zrobić, żeby wyglądały jeszcze bardziej uroczo? Nabić je na
Ciastkozercyciasteczka!. Przepyszne, miękkie, kruche z kawałkami pysznej mlecznej czekolady :). Zrobi je każdy, bo przepis i wykonanie banalne, więc do dzieła!. Świetnej jakości melasę z trzciny cukrowej, którą wykorzystałam do tych ciasteczek znajdziecie Tutaj, wysokiej jakości i bez konserwantów! Składniki:22 dag mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki soli17 dag masła15 dag cukru, najlepiej brązowego2 jajkacukier waniliowy
Apetyczna babeczka