niedlugim czasie zagoscila na naszym stole w postaci risotta. Przepis na to danie pochodzi z ksiazki "Kuchnia wloska" Przepyszne rosotto mialo bardzo wyrazny smak i aromat maslany. Bylo kremowe, bardzo lekkie, a dynia wrecz rozplywala sie w ustach. Jestem pewna, ze jeszcze nie raz to danie zagosci na naszym stole. skladniki: 300g dyni 1 duzy zabek czosnku 3 lyzki oliwy(...)czasu do czasu. Nastepnie dodajemy ryz i podsmazamy go przez 2 minuty. Stopniowo wlewamy wrzacy wywar wolowy. Po okolo 18 minutach ryz powinien byc juz gotowy i miec kremowa konsystencje, a dynia powinna sie rozpadac. Dokladamy reszte masla, natke pietruszki, parmezan. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy zaraz po zrobieniu. Mozna podac osobno dodatkowa porcje parmezanu. Smacznego
Przysmaki Karolkiminut. Po tym czasie sciagamy papier i pieczemy na zloty kolor jeszcze 5-10 minut. Ciasto nalezy dobrze wystudzic. Ser ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanili na kremowa mase. Dodajemy mleko i rozpuszczona i wystudzona czekolade, na koncu dodajemy ubite jajka. Dobrze mieszamy na kremowa mase. Gotowa mase wykladamy na spod. Forme stawiamy na blache i pieczemy
Przysmaki KarolkiMaxi cuisine, z ktorej juz nie raz prezentowalam tu przepisy. Mam wiec nadzieje, ze i Wam przypadnie do gustu moja propozycja. Crumble z cukini skladniki: 700g cukini 150g serka kremowego naturalnego 1 cebula 2 szczypty kuminu 2 galazki miety 1 lyzka tymianku sol, pieprz 80g maki pszennej razowej 100g masla 40g zmielonych orzechow laskowych oliwa z oliwek wykonanie: Na oliwie(...)bylo wiecej maki w kruszonce, ja zmniejszylam jej ilosc, ale i tak jak dla mnie kruszonki bylo za duzo i byla zapychajaca. Cala potrawa zas byla pyszna. Zamiast zwyklego kremowego serka mozna uzyc serka koziego. zrodlo: Maxi cuisine
Przysmaki Karolkitakiego ciasta nie jadlam. Nie wiedzialam czego sie spodziwac, ale lista skladnikow dzialala na moja wyobraznie. Zaskoczyla mnie jedynie konsystencja ciasta, bo nie spodziawalam sie, iz bedzie tak bardzo kremowe. Ciasto dyniowe skladniki na ciasto 250g maki krupczatki lub tortowej 200g masla 3 lyzki cukru pudru 1 zoltko szczypta soli torebka cukru waniliowego 40g zmienonych orzechow wloskich skladniki na mase(...)posypac cukrem pudrem. Uwagi: Zmienilam nieco proporcje ciasta, bo jak dla mnie bylo w nim zbyt duzo masla i ciasto bylo za tluste. Poza tym masa dyniowa jest bardzo kremowa. Dla zaostrzenia smaku dalabym odrobine wiecej imbiru
Przysmaki KarolkiObdarowano mnie ogromną dynią, więc ją chcąc nie chcąc przerabiam. A że mąż co rano przynosi z lasu kilka grzybów, więc postanowiłam połączyć obie te rzeczy
Bernika - moj kulinarny pamietnikmusi być nudna. Poza tym dzisiaj cala Polska smaży naleśniki , wiec i ja przyłączając się do tej akcji postanowiłam zrobić naleśniki wytrawne jako dodatek do zupy. Zupa jest kremowa, gęsta i wyjątkowo pyszna. A zmiksowanie w ten sposób warzyw jest świetną bazą do każdej zupy kremu. Naleśniki z kremowym serkiem i koperkiem uzupełniają ja idealnie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa. A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten
Bernika - moj kulinarny pamietnikstandartowe zapasy. W każdym razie każdy to danie przygotuje, nie trzeba szczególnych umiejętności. Czas: 30 minut Składniki: 12,5 dag mrożonego szpinaku ( 1/4 paczuszki) 15 dag serka topionego kremowego ( 1,5 podłużnego ) 8-10 dag makaronu Farfale ( ja lubię te małe) 2 łyżki masła 2 jajka 3 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki sól pieprz mielony gałka muszkatołowa 1/2 szklanki wywaru(...)łyżeczkę ).Zagotować. Dorzucić pokruszony zamrożony szpinak i natkę pietruszki. Gotować chwilę by szpinak sie rozmroził. Dorzucić rozdrobnione serki i dusić mieszając aż się rozpuszczą ,a sos zrobi się kremowy. Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Nastawić w małym garnku wodę na gotowanie jajek w koszulkach. W 2 woreczki foliowe włożyć po 1/2 łyżeczki masła, wbić do każdego jajko
Buniabaje w kuchniOd lat w sezonie przytrafia mi się posiadanie nadmiaru sałaty. Jak jeszcze Rodzina mała działkę było to notoryczne . Nigdy mi się ilość wysianej ( cyklicznie) z tym
Buniabaje w kuchniCześć! Od dzieciństwa nigdy nie przepadałam za zupami... jadałam rosół, czasem pomidorową, ale tylko gdy była z cienkim makaronem, zalewajkę, ale tylko z parówką i barszcz
Pora coś zjeśćCześć :) Jednym z głównych naszych noworocznych postanowień jest jedzenie zup. Już przy okazji innego wpisu, mówiłam Wam, że za nimi nie przepadam, ale powoli zaczynam się
Pora coś zjeśćtwarogu z wiaderka. W zależności od użytego sera, konsystencja masy będzie inna - sernik przygotowany z mielonego twarogu będzie bardziej zwarty, a ten zrobiony z wykorzystaniem gęstego sera wiaderkowego - bardziej kremowy. Dzisiejszy sernik gotowany, który prezentuję Wam na poniższych zdjęciach, został przygotowany na bazie gęstego twarogu z wiaderka (Pilos z Lidla). Ma on bardzo kremową konsystencję, która jednak dzięki dodatkowi mąki
Smakołyki BerenikiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Zielono-bordowa nać wystaje ponad ziemią. Mości się na grządce, /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
W kuchni Karmel-itkiustanku. Zainspirowana smakami, postanowiłam przyrządzić deser nietypowy, zahaczający jeszcze o te klimaty... Połączenie jabłka, cynamonu i rodzynek wydaje mi się zestawem oczywistym. Jednak dodatek do tego koziego serka kremowego już tak popularne nie jest, ba, nie wiem nawet, czy czasem nie jestem jedyna co na to wpadła. Muszę stwierdzić, że deser wyszedł świetnie. Słony kozi serek idealnie wkomponował się(...)cynamonu i rodzynek. Przełamał ten topowy zestaw w swój charakterystyczny sposób, nadając nowego wymiaru takiemu zestawieniu. JABŁKA Z KOZIM SEREM, RODZYNKAMI I CYNAMONEM. /autorski;/ dla 2 osób 50 - 100g kremowego serka koziego 2 dojrzałe jabłka łąckie 1/3 szklanki rodzynek łyżeczka cynamonu Jabłka przekrawam na pół, wydrążam gniazda nasienne. W to miejsce wkładam po dwie, trzy rodzynki i zakrywam serkiem kozim
W kuchni Karmel-itkibardzo mocno słodki, z lekko kwaśną nutką. Delikatny aromat kwiatowy, intensywny, zachęcający zapach. Bardzo długo pozostaje w stanie płynnym (patoka), a gdy się skrystalizuje, przyjmuje kolor od białego do kremowo-żółtego. Działa korzystnie na układ pokarmowy. Osłonowo na jelita, żołądek i wątrobę, zabogiega schorzeniom dwunastnicy bądź łagodzi je. Zapewnia regenerację mięśni i komórek skóry. Przydatny dla osób chorjących na cukrzycę(...)szukam wytrwale . fot.: Jarmark Smaku. Miód fasolowy posiada tradycyjny mało słodki i lekko kwaskowaty smak, w postaci płynnej ma barwę słomkową, a po skrystalizowaniu zmienia kolor na biało kremowy. Jeśli ktoś wie, jak pachną kwiaty fasoli, to wie, jaki aromat ma ten miód - bardzo silnie go czuć. Wspomaga pracę naszego serduszka, układu krążenia, wzmacnia układ immunologiczny (odpornościowy), odżywia
W kuchni Karmel-itki