Awokado dojrzało, więc trzeba je jak najlepiej wykorzystać :) Uwielbiam awokado na słodko, w postaci czekoladowego kremu, ale dzisiaj mam dla Was wersję wytrawną. Bardzo smaczną, kremową pastę z twarożkiem, w towarzystwie Habżyków , u mnie pomidorowo-bazyliowych :) Składniki: - pół dojrzałego awokado - 100 g twarogu chudego - sól - przyprawy wg uznania (u mnie pieprz prawdziwy, ziołowy, cayenne) Wszystkie składniki zblendować. Podawać z chrupiącymi
Zdrowie na języku :PPodobny krem już robiłam - przepis znajdziecie tutaj :) Tym razem proporcje były takie same, jednak dodałam jeszcze świeży sok z pomarańczy, a samą pomarańczę dodałam na wierzch mojej kanapki :) Wyszło obłędnie pysznie. Pomarańcza i czekolada to na prawdę smaczne połączenie. Polecam z Habżykami "siemię lniane i słonecznik" :) Składniki: - pół dojrzałego awokado - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kakao
Zdrowie na języku :PJakiś czas temu zobaczyłam na jednym blogu czekoladowy/kakaowy krem z tofu. Wyglądał przepysznie! Postanowiłam zrobić swoją wersję. Jako że miałam w zanadrzu świeże jagódki, to właśnie z nimi zrobiłam tę kremową masę. Wyszło pysznie! Składniki: - 180 g tofu naturalnego Polsoja - 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego - 200 g świeżych jagód - do smaku stewia/ksylitol/miód Wszystkie składniki blendujemy do momentu uzyskania
Zdrowie na języku :Pwychodzą 2 słoiczki dżemu z musu i 1 ze skórek :) Edit: Dżem przygotowany ze zmiksowanych skórek jagodowych jest przepyszny! Ma kremową konsystencję, delikatny, słodki smak. Rozsmarowuje się niczym puszysty krem czekoladowy itp. :) Bardzo smaczny, szkoda tylko, że miałam jeden słoiczek ;) Polecam
Zdrowie na języku :Pwiem, że jest niezwykle cenne pod względem zdrowotnym to i tak to zjem czy właśnie wypiję :) I Wam też radzę :) Z młodym jęczmień zrobiłam już babeczki, to znaczy krem do babeczek, a raczej muffinek dyniowych :) Widzieliście? Jeżeli nie to zapraszam TUTAJ :) A po młody jęczmień zapraszam do sklepu Coś dla zdrowia , gdzie obecnie kupicie go w promocyjnej cenie ;) Więcej
Zdrowie na języku :Pkostkę dynię i gotuj ok. 15-20 minut. Posól i przypraw, gotuj jeszcze chwilkę, aby smaki się połączyły i warzywa były miękkie. Przed podaniem zblenduj na gładki krem i posyp natką pietruszki
Zdrowie na języku :Pminuty. 3. Wlewamy bulion i pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut, po czym blendujemy zupę (dzięki tak wczesnemu zblendowaniu, w zupie zostaną kawałki soczewicy. Jeżeli wolicie gładki krem, zostawcie blendowanie na koniec gotowania). Odstawiamy na palnik i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i rozlewamy do miseczek. Dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu i posypujemy
My Culinary Artpomidory:)A kuchnia wydawała dziś pyszną zupę szparagową. Sezon szparagowy trwa tak krótko, że w jego czasie szparagi goszczą u nas bardzo często i w różnych postaciach. Dziś jako krem z dodatkiem razowych grzanek z parmezanem.Składniki:pęczek zielonych szparagów1 i 1/2 litr bulionu warzywnego1 cebula1 żółtko200 ml śmietany6 kromek czerstwego chleba razowego3 łyżki startego parmezanuoliwasól i pieprz do smakuPrzygotowanie
Magiczna kuchnia DariiWybieraliśmy się do znajomych przywitać ich maleńkiego synka, postanowiłam upiec coś pysznego. Wyzwanie dość spore ponieważ pyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w
Magiczna kuchnia Dariichili wypestkowyję, kroję i ubijam w moździerzu, a następnie dodaję do zupy Na koniec dodaje zahartowanã śmietanę. Gotuję jeszcze około 2-3 minut. Dosmaczam solą i pieprzem. Krem podaję z grzankami z masłem czosnkowym
Magiczna kuchnia Dariibarwach tęczy w najbliższych dniach. Młody nadrabia chyba i za siebie i za starszego brata:)Nie mniej jednak na zakończenie weekendu zapraszam Was na cudownie czekoladową tartę z kremem krówkowym i serem. Wiem, że mój blog ma kilku stałych czytelników, dlatego przy tej okazji chcę Was również zaprosić na CANDY W MAGICZNEJ KUCHNI, które rozpocznie się w najbliższą środę
Magiczna kuchnia DariiPyszne, chrupiące, lekko słodkie - gofry idealne! Długo testowałam różne przepisy na gofry, a ten który dziś podaję jest jednym z moich ulubionych. Nie ważne czy solo
Magiczna kuchnia DariiDoskonale rozgrzewająca zupa, a do tego sycąca i dodająca energii. Kukurydzy zawdzięcza słodycz, a pikanterii dodaje jej aromatyczny imbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna
Smakowity Blog Kulinarnywyjątku, prezentuje się wspanialei wygląda na mało skomplikowany w przygotowaniu. Pełno też nad nim ochów i achów. Mój mąż zachwyt podziela, ja mniej.Ciasto przede wszystkim trochę mi nie wyszło, krem lekko się zwarzył, udało się na szczęście uratować.Jednak przez to nie wiem czy ciasto smakuje tak jak powinno :)Listę moich zmian, ale przede wszystkim błędów popełnionych przy wykonaniu zamieszczam
bistro mamaprodukt kuchni angielskiej. Nie pozostaje mi nic innego jak po kilku latach przeprosić moją host family z Anglii. Tak, to ja wyjadałam łyżeczką lemon curd ze słoiczka... ;)Ten cudowny krem można wykorzystać na kilka sposobów. Można nim przełożyć ciasto, można podać z pokruszonymi ciastkami i bitą śmietana, można posmarować naleśniki,można zjeść na śniadanie z chrupiącym tostem.Można w końcu
bistro mama