Od wczoraj pracuję nad moim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :PPomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej
Czerwona Porzeczkatakiej świątecznej rozpuście, warto zrobi sobie dzień "upłynniony" - dzięki temu pomożecie żołądkowi powrócić do normalnych rozmiarów i dacie mu odpocząć od trawienia wielkich kawałków. Ja tego dnia stawiam na kremy warzywne. Dodatkowo warto zrezygnować z kawy i przecukrzonych sztucznych soków i zastąpić je wodą lub poniższym napojem :)Oczyszczający napój dobrze jest przygotować dzień wcześniej, aby postał przez noc w lodówce
My Culinary Artulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy lub waniliowy2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie)Do dekoracji:200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady½ szklanki orzechów drobno posiekanych*syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można
Mania Gotowaniaktóre niebanalnie się prezentuje i zaskoczy niejednych gości - to mój tegoroczny hit! Wypełnienie możecie dobrać natomiast już wg indywidualnych potrzeb. Ja do swojej rolady dałam banany i krem ze śmietanki kremowej z mascarpone.Inspiracja z bloga Uwielbiam gotować. Składniki:Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej
Fabryka pomysłówInspirując się słodkimi kremami do kanapek Pauli postanowiłam sama uwarzyć jakieś pyszne smarowidła a'la nutella. Miało być bardzo orzechowo i super czekoladowo. Czy się udało? Na pewno nie otrzymałam tak pięknej, gładkiej konsystencji z tzw. poślizgiem. I w sumie nie wiem czemu. Moja pasta kruszy się z lekka mimo, ze stoi poza lodówką. Czy winą mogą być wprowadzone zmiany
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż upałów ale ja nadal lubię chłodne i lekkie obiady. Dzisiejszy taki właśnie był. Zimna zupa krem z kalafiora i ziemniaków, podkręcona poprzez podsmażenie składników. Rewelacyjna! w sumie nawet i po podgrzaniu całkiem smaczna :)Przepis z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo.Godzina 22ga a dzieci nie śpią, okrążyły Małżona, Córcia jęczy, ze głodna, Syncio czymś wali
Dzieje kuchennej WiewióryJesienią dynię zawsze mam w lodówce, tak się porobiło od zeszłego roku. I kiedy przychodzi dzień zupowy zawsze nawija mi się pod rękę i powstaje krem... dzisiaj z hinduską nutką curry i kokosu. Pyszny, aksamitny, pachnący i rozgrzewający! Zupa curry z Dyni na kokosową nutą1 mała cebula, posiekana1 mały ząbek czosnku, posiekany400 g miąższu dyni, u mnie Hokkaido1 łyżeczka przyprawy
Dzieje kuchennej Wiewiórytruskawki, wczoraj Małżon pierwszy raz kupił czereśnie. Lato zbliża się wielkimi krokami a ja jeszcze nie nacieszyłam się wiosną! wczoraj deszcz i wiatr dzisiaj skwar z nieba. Zapomniałam posmarować kremem Syncia i mam buraczka czerwonego, który właśnie zasypia
Dzieje kuchennej Wiewiórypowstała puszysta masa. Margarynę zetrzeć na tarku, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.Krem:3 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe1 szkl. jogurtu naturalnego3 szkl. mleka roślinnego (u mnie ryżowe)1 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny PALMA firmy BielmarWiórka kokosoweZagotować mleko, cukier, margarynę. Jajka zmiksować
Czarnawisienkanajbliższej okazji :) Tymczasem w mojej miseczce pojawiła się cała masa orzeszkowych połówek, które musimy napełnić teraz masą. Możecie użyć swojej ulubionej, jeśli takową macie, albo takiej jak ja :)Składniki (krem):- kostka masła- 2 jajka- 4 kopiaste łyżki cukru- 3 łyżki rumu- opcjonalnie garść posiekanych orzechów włoskichMasło topimy w rondelku, a następnie studzimy. Sparzone jajka ubijamy z cukrem na dość sztywną
Kulinarne zapędy Kokosanigdy nie miałam okazji próbować; trzy owoce cytrusowe, które były podpisane jako pomarańcze, ale mają kolor limonek, a w dotyku bardziej przypominają grejpfruty (jakieś pomysły, co to może być...?); krem z kasztanów i kasztany kandyzowane, z których cieszę się jak przedszkolak i mam względem nich wielkie plany (ale to już w przyszłym roku); świeża żurawina, której się spodziewałam w ilościach
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na kogel – mogel. Do masy dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilkę aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy nadal miksując. Masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo budyń, ucierając. Deser – finał:Herbatniki przez 1 sekundę moczymy
Bon Appetit Małgorzatyzakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 15 minut. Część szpinaku wyciągamy na talerzyk a resztę miksujemy w blenderze na zupę krem. Pozostawiony szpinak z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy
Bon Appetit Małgorzatydodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach c. Składniki na krem z jabłek:1,5 kg jabłek2 szklanki wody1 szklanka cukru2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu Ponadto:2 paczki miękkich żelków250 ml śmietanki kremówki 30% albo 36 % Jabłka
Bon Appetit Małgorzatywalentynkowy sposób? Oto przepis na barszcz mojej babci. Domowy zakwas mam od mamy, która sama robi. Ja jej tylko podkradam :-P odsyłam Was także do innego mojego przepisu na krem z buraków: kliknijSkładniki:5 buraków2 cebule3 liście laurowe5 kulek ziela angielskiegocukier, sól, pieprz do smakuokoło 0,5 litra naturalnego żytniego zakwasu (u mnie robiony przez moją mamę
Bon Appetit Małgorzaty