kremówki.(dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany ze śnieżkami. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła. Gotowy krem wkładamy do lodówki na 20 minut do stężenia. Następnie formujemy w dłoniach małe kulki, wsadzamy do środka każdej kulki kawałek migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych
Bon Appetit MałgorzatyEton mess czyli bałagan w Eton :) Czemu "mój" ? ponieważ w oryginalnym przepisie jest tylko bita śmietana i bezy a ja wzbogaciłam krem o serek. Ponieważ samego smaku śmietany nie lubię.Legenda mówi, że powstał on kiedy jeden z kucharzy w Eton niósł Pavlovą, która mu upadła. Postanowił pozbierać wszystko i tak oto pojawiło się Eton Mess czyli Bałagan w Eton
Bon Appetit Małgorzatystopni C i pieczemy spody przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.Krem: połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i masło.Mieszamy, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie dodajemy dżem jeżynowy albo malinowy. Gotową masę wylewamy na spody
Bon Appetit Małgorzatyzostał wzmocniony owocami jeżyn. To tyle. Lecę pakować się do Warszawy na kulinarną sesję zdjęciową do magazynu dla Pań. Rezultaty pokażę na Fan Pagu Trzymajcie kciukasy! :)Składniki na krem:0,5 l dobrej jakości jogurtu greckiego2 jaja + 1 żółtko1/4 szklanki oleju1 op. budyniu śmietankowego albo 1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 op. cukru waniliowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 szklanki cukruSkładniki
Bon Appetit Małgorzatyczosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chrzanem dla zaostrzenia smaku. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksami śmietany albo z ugotowanym jajkiem
Bon Appetit Małgorzatycukinii:Obiady: Złote placuszki z cukiniiZielone placuszki z cukiniiCukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywamiLeczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkamiZupa-krem z cukinii i ziemniakówPrzetwory:Leczo z cukinii na zimęSałatka z cukinii i paprykiCukinia waniliowa Pasztet z cukinii
Kuchnia domowa Anijakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.5. WYKOŃCZENIE (3 min) Z garnka wyławiamy liście laurowe oraz ziele angielskie. My lubimy kiedy zupa ma konsystencję kremu z kawałkami warzyw, dlatego przez chwilę „ugniatamy” zupę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby warzywa jeszcze bardziej się rozpadły. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiona solą
Nerds KitchenSłodkie, miękki i pyszne. Oto całe bajaderki! Chyba nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie zakalca lub starych biszkoptów, babek i innych ciast (pomijając tez z kremem, owocami czy galaretką). Ja swoje bajaderki zrobiłam z bezglutenowego biszkoptu, który zbyt mocno wyrósł i musiałam pozbyć się połowy. Bajaderki okazały się świetnym pomysłem. Moje są ciut oszukane, ale nadal pyszne! Składniki
Mango Papajaprzez siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy, pierożki z makiem z sosem karmelowym, paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności.Na koniec nastąpiła bardzo
Pasja Smakusilikonowych lub papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na 20-25 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą lub przyozdobić kremem maślanym
Zakręcony Widelecbulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe! Gdy pestki
Zakręcony WidelecOstatnia już do kompletu postać z świątecznej edycji babeczek Angry Birds to świnka. Pozostałe postacie można zobaczyć tu i tu . Potrzebne będą: Babeczki np. waniliowe lub czekoladowe Krem np. maślany Masa cukrowa np. domowa okrągła foremka lub szklanka odrobina wody – jeśli coś nie będzie się chciało przykleić + wykrawaczka kwiatuszek (opcjonalne) Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyCiasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :)Składniki:100 g orzechów włoskich50 g gorzkiej czekolady2 gruszki200 g masła150 g brązowego cukru3 jajka275 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy rozpuszczalnej4 łyżki ciepłej wodyPrzygotowanie ;Obrane orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki po obraniu
Proste Potrawydłuższym przechowywaniu w lodówce.Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj... Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata:200 ml czerwonego wina wytrawnego,1 łyżka soli,5 ziaren ziela angielskiego,2 goździki
SzczyptaSmaQbananowo-cytrynowy z borówkamiPrzejdź do przepisu…Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkamiPrzejdź do przepisu…Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptachPrzejdź do przepisu…Ciasta bez pieczenia z kremem:Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia.Przejdź do przepisu…Ciasto Adwokat bez pieczeniaPrzejdź do przepisu…Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką)Przejdź do przepisu…Ciasto Rafaello bez pieczeniaPrzejdź
Kulinarne Przeboje