krem z - 500 przepisów (strona:25/34)

Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 168

agroturystykach, w których mieszkaliśmy, gdy tymczasem brakowało mi dobrego noża do krojenia). Ze względu na duże palniki kuchenki, Andrea ustawił kawiarkę na patelni grillowej :) Zrobiony przez nas krem miał ładny żółty kolor i był naprawdę pyszny! Musieliśmy od razu spróbować! Lekcja była prowadzona w języku angielskim, choć Andrei czasem brakowało słówek i posiłkował się włoskim oraz gestykulacją. Na szczęście

Chilli Czosnek i Oliwa
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 197

stolika obok.  Z oferty Groupona wybraliśmy soczyste steki z dodatkami, sashimi z polędwicy wołowej i deser dla dwojga.W skład zestawu wchodzą: sashimi (świeże warzywa marynowane w kremie wasabi, zawinięte w plastry polędwicy wołowej, podane z imbirem i sosem sojowym); Picanha, brazylijski udziec wołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty kulinarne z makaronem Malma 175

trakcie warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią, penne z zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi.  W międzyczasie Andrea opowiadał nam o kuchni włoskiej, jej tradycjach i smakach. Zdradził nam także parę szczegółów odnośnie

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 571

mleka. Gotujemy, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia.  Kiedy budynie ostygną to ubijamy masło na puszystą masę (ok. 6 minut) i dodajemy po łyżce chłodnego budyniu. Otrzymamy przepyszny krem. Chłodny biszkopt przekrajamy na pół. Pierwszą warstwę kładziemy na blachę. Układamy na niej masę jabłkowa i wstawiamy na około 2h do lodówki by masa całkowicie stężała. Po wyjęciu z lodówki

Kolizje Smaków
Rogaliki nadziewane czekoladą 181

szklanki cukru1 duże jajko1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki oleju1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cukru wanilinowegoDodatkowo:jajko rozbełtane z mlekiem (kilka łyżek)4-5 łyżek cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowegoNutella lub inny krem czekoladowy W naczyniu, w którym będziemy wyrabiać ciasto, rozmieszać drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut.Dodać lekko podgrzaną maślankę i 2 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać

Praktyczna pl
Tort Czekoladowy 192

rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim blatem i dociskamy lekko. 3. Drugi blat ponczujemy, rozsmarowujemy na nim 1/4 kremu czekoladowego i dodajemy owoce.Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i dociskamy go lekko.4. Trzeci blat również ponczujemy

ciemna strona patelni
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1739

minutach zmniejszyć temp. do 140*C i piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem do tortu:- 250g mascarpone- 300ml kremówki- 150g masy karmelowej "krówki"- 100g orzechów włoskich- 10 daktyli , pokrojonych na kawałkiWymieszać masę karmelową z serkiem mascarpone. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie połączyć

Smaczne Zdrowe
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 186

dodatek do żywności rozpoznamy go po symbolu E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach.Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych

Smaczne Zdrowe
Pierś z kurczaka z mango i agarowymi galaretkami 287

Japonii. Występuje pod różnym postaciami, jednak zdecydowanie najłatwiejszym w użyciu jest proszek. Agar nie ma żadnego smaku i idealnie nadaje się do żelowania, możemy go użyć przygotowując m.in. galaretki, kremy, musy, konfitury. Stanowi świetną alternatywę dla żelatyny. Chętnie używany przez wegetarian, gdyż pozyskiwany jest z krasnorostów - żelatyna zaś jest pochodzenia zwierzęcego. Po drugie wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na nasz

Sajkofanka smaku
Czekośliwka czyli powidła czekoladowe 188

Kochacie czekoladę i śliwki? A śliwki w czekoladzie? Co powiecie na pyszne powidła, krem który smakuje jak właśnie śliwki w czekoladzie. Dla mnie mega pyszna propozycja, rzecz, którą już na jesień będę robiła, co roku. Do pysznych gofrów, placków, naleśników na chleb niezastąpione. Namówiła mnie na nie koleżanka z pracy i nie żałuję. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tydzień w moim telefonie XXXV 73

czas na wspólne pieczenie. Przechodząc do zdjęć zapraszam Was na skrót tego co zobaczycie na blogu w nadchodzącym tygodniu. Będzie na pewno coś na Dzień Mamy, deser z kremem ciasteczkowym, coś ze szparagami i rabarbarem. I tydzień w zdjęciach prezentował się tak : * galaretki Winiary od durszlak.pl   * ozdoby na torcik dla małej księżniczki   * kubeczki idealne na piknik, ale pogody

Magiczne Życie Marty
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 212

SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście nic takiego nie miało miejsca. I każdy mógł samodzielnie zaaranżować podanie, wykazać się gustem, estetyką

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 225

Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś

W kuchni Karmel-itki
Groszek ptysiowy do zup 305

wcześniej – szczelnie zamknięty może nawet tydzień czekać, aż najdzie nas ochota na zupę. Ja najbardziej lubię świeżo upieczony, gdy jest jeszcze ciepły. Groszek ptysiowy szczególnie polecam do zup kremów. W następnym wpisie pokażę do jakiej zupy pasuje idealnie. Składniki: 40 g masła (ciut mniej niż 1/4 kostki) 100 ml wody (niepełne pół szklanki) 80 g mąki (pół szklanki

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania