Zupa krem z kalafiora „Fit przepisy od Baletnicy Sezonowo„ Szarlotka „Fit przepisy od Baletnicy Sezonowo Pizza na lawaszu Tarta z masa dyniową Śliwki pod kruszoną orzechową „Fit przepisy od Baletnicy„ … Czytaj dalej Gotuję z Baletnicą
czarrna od kuchnizachować kolor świeżego owocu. Awokado to odżywczy owoc, który można jeść na słodko i ostro (jest delikatne, orzechowe, łagodne, maślane) w połączeniu z dodatkami wzbogaca smak. Możemy dodawać je do koktajli, delikatnych sałatek, wegańskich potraw, farszy, past, makaronów, zup w postaci kremów, podawać z pieczywem, można łączyć z przyprawami. Smakuje jako dodatek z jajkiem, wędzonym łososiem, szynką parmeńską, warzywami. Dojrzały
ProstePesto.plklejąca). Ciasto przełożyć na spód foremek na mufinki (najlepiej silikonowych), dokładnie dociskając. Na to wykładać łyżkę masła orzechowego. Składniki na warstwę truskawkową umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę. W zależności od preferencji można dodać więcej miodu. Tak przygotowany krem wyłożyć na wierzch . Muffinki wsadzić do zamrażalnika na miniumu 1 godzinę**. *Mleko powinno stać minimum 1 dzień
Healthy food explorerbędzie pyszne. Efekt mnie bardzo zadowolił… mnie, a raczej moje podniebienie. Połączenie trzech smaków – orzechowego spodu, kokosowej pianki i kawowej galaretki jest niebywale trafione. Spód: 200g herbatników 100g orzechów włoskich 200g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek miodu Krem kokosowy: 100g kwaśnej śmietany 18% 120g cukru pudru 400g mleka kokosowego (1 puszka) 6-7 łyżeczek żelatyny 400g śmietanki(...)masy kokosowej. Na samym końcu do masy wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Przygotowaną w ten sposób masę łączymy teraz partiami z ubitą na sztywno kremówką. Piankę kokosową przelewamy na orzechowo-ciasteczkowy spód i ponownie wkładamy do lodówki, by masa stężała (około 30 minut). Żelatynę przeznaczoną do przygotowania galaretki kawowej zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Zostawiamy do napęcznienia. Kawę rozpuszczamy
Smaki Na Talerzujest jej dużo i jest mocno wyczuwalna. A tym lubiącym polecam:) *foremka 25*34 cm na spód orzechowy: 4 jajka 50 g startych orzechów włoskich 70 g mąki krupczatki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia na krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybki jabłecznik Klasyczna szarlotka. Najlepsza Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym Torcik winogronowy z masą serowo - budyniową Ciasto ze śliwkami i bezą na serowym spodzie Ciasto z pigwą a'la szarlotka Babka jabłkowo - orzechowa Serowe spiralki z jabłkami i gruszkami Szarlotka germańska
My simple kitchenCiasto Specjał Pensjonarki to pyszny deser bez pieczenia na herbatnikach z niecodziennym kremem budyniowym, polewą czekoladową i słodką niespodzianką w postaci czekoladowych wafelków. Ciasto nie wymaga wiele pracy, ale nie powstaje bardzo szybko, gdyż należy czekać, aż budyń wystygnie, żeby móc przygotować krem, a żeby ładnie się kroiło, gotowe ciasto musi trochę postać w lodówce. Najlepiej więc przygotować je dzień(...)mgnieniu oka. Składniki na ciasto Specjał Pensjonarki: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka każdy) 250 g mascarpone 3 łyżki cukru 3 łyżki masła orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady niecałe pół szklanki mleka (100 ml) Dodatkowo: około 200 g herbatników około 220 g wafelków w polewie czekoladowej Przygotowanie Około 400 ml mleka wlewamy
e-PrzepisyKulinarnekolendry Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Przełóż ½ szklanki masła orzechowego do rondelka, dodaj łyżeczkę curry, ½ puszki mleka kokosowego i po łyżce sosu sojowego i soku z limonki. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając, aż składniki połączą się w gładki krem. Uważaj, żeby marynata się nie zagotowała! Przełóż masę do głębokiej misy. Ostudź. Krok(...)szpadelki do szaszłyków i smaż na średnio rozgrzanej patelni 10-12 minut w zależności od wielkości szaszłyków Podawaj z ryżem z kalafiora. Artykuł Czwartek: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkolendry Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Przełóż ½ szklanki masła orzechowego do rondelka, dodaj łyżeczkę curry, ½ puszki mleka kokosowego i po łyżce sosu sojowego i soku z limonki. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając, aż składniki połączą się w gładki krem. Uważaj, żeby marynata się nie zagotowała! Przełóż masę do głębokiej misy. Ostudź. Krok(...)szaszłyków i smaż na średnio rozgrzanej patelni 10-12 minut w zależności od wielkości szaszłyków Podawaj z ryżem z kalafiora. Artykuł Przepis dnia: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPrzepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone(...)wymieszać. 3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki. 4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko
Kto ugości moich gości?łyżki maki ziemniaczanej, ½ łyżki mąki zwykłej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g sypkiego sezamu Krem chałwowy: 3/4 litra mleka, 4 1/2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki drobnego cukru, 6 żółtek, 3/4 kostki masła, ok 300 g chałwy kakowej, marmurkowej (wanilia kakao) lub orzechowej. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem(...)białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodać resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Krem: z podanych składników za wyjątkiem masła i chałwy przygotować budyń – zagotować połowę mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrobić dokładnie żółtka z mąkami i wlać powoli do gotującego się mleka
Państwo Wojtczuk gotująDziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę. 10 jaj
Jadło i czytadłowaniliowego homogenizowanego 1/2 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowo - orzechowa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka 100 g. orzeszków ziemnych (mogą być solone, ja użyłam niesolonych) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej herbatniki typu petitki (u mnie ok. 80 sztuk małych) Masa mleczna: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po trochu mleka w proszku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemyliłam się. To połączenie nieoczywiste, lekko wykwintne... Naprawdę dobre. Jeśli nie macie kremu, śmiało możecie zastąpić go octem balsamicznym (w nieco mniejszej ilości, jest bardziej wyrazisty i ostry w smaku), lub pominąć, jeśli nie lubicie. We wszelkich kombinacjach - będzie pysznie. Brownie z kaszą jaglaną ma lekko orzechowy smak, i wychodzi bardzo dobre - jak ktoś(...)kakao 100 g ciemnej czekolady (80%) 1 łyżeczka sody oczyszczonej mus: 300 g truskawek 35 g cukru 75 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kremu balsamicznego Kaszę dokładnie wypłukać. Przesypać do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 15-20 minut na małym ogniu, aż kasza będzie miękka. Ostudzić, zmiksować blenderem na gładką masę. Truskawki zasypać cukrem, dolać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDobry biszkopt to podstawa każdego ciasta. Najczęściej piecze się biszkopt jasny, kakaowy lub orzechowy. W dzisiejszym wpisie mam dla was mój sprawdzony przepis na biszkopt jasny na blaszkę 24×24. Biszkopt ten znajdzie swoje zastosowanie do ciast z kremem, galaretką, dżemem czy bitą śmietaną. BISZKOPT UNIWERSALNY – PRZEPIS Składniki mąka – 160 g jajka – 5 sztuk (rozmiar
Alle Dobre!zjeść na deser w Grecji? Słodkości: 1. Mosaiko - czekoladowe "salami" z ciasteczkami 2. Ciasto pomarańczowe 3. Bougatsa - to greckie ciasto śniadaniowe składające się z kaszy manny, kremu, sera lub nadzienia z mięsa mielonego między warstwami filo. Przepis na Bougatsę znajdziesz TU! 4. Baklava - jeden z moich ukochanych deserów czyli ciasto filo nadziane orzechami i oblane okropnie(...)migdałów 6. Rizogalo – deser na bazie ryżu i mleka z cynamonem 7. Galaktoboureko – ciasto składające się z kremu z kaszy manny i ciasta filo, nasączone w syropie cynamonowym z nutą cytrusów 8. Kourabiedes – greckie maślane ciasteczka z migdałami 9. Karydopita – korzenne ciasto orzechowe 10. Milopita – grecka szarlotka / apple pie 11. Loukoumades – greckie pączki w miodzie 12. Owoce w syropie
Czarnawisienkanapoju migdałowego 1/2 dojrzałego banana 1 kostka czekolady (MyRawJoy - Siła Roślin) 1 łyżeczka kremu karmelowego (MyRawJoy - Siła Roślin) szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie: Do szczelnego naczynka przesyp płatki owsiane, dodaj rozgniecionego widelcem banana, startą na tarce czekoladę, masło orzechowe i całość zalej mlekiem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, aż płatki wsiąkną cały
Zdrowie na języku :Pprzypadnie Wam do gustu? – koktajl Frankenstein – bezowe kości – trufle dyniowo-orzechowe z kokosem – gryczane brownie z cukinii (bezglutenowe i wegańskie) – kabanosy w cieście francuskim – Pumpkin Spice Chia Pudding – mumie z ciasta fracuskiego – ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym 1. Mini papryki z oczami – małe papryczki – majonez – ziarna czarnego pieprzu, czarnego
Be Fit Be Strongwiecie jestem wielkim kawoszem ! Uwielbiam zarówno kawy gorące, z różnego rodzaju syropami, kremami, kruszonkami i dodatkami, jak i kawy mrożone! Dziś mam dla Was jedną ze swoich ulubionych – crunchy latte , czyli pyszną, kremową kawę z dodatkiem syropu orzechowego, śmietanową pianą i chrupiącą kruszonką bakaliową zapiekaną w miodzie. Idealna na te coraz cieplejsze, ale nie gorące jeszcze dni. Wspaniała
Ostra na Słodkootwarta :) Spody (6 babeczek): 1 rozgnieciony banan 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżka masła orzechowego Składniki połączyć w misce. Nabierać łyżkę masy, ścisnąć w ręce i wylepiać foremki silikonowe, aż po same brzegi. Piec 20 minut w 180*C. Krem: 250g ricotty kropelka aromatu waniliowego 1-2 łyżeczki miodu, stevii, erytrolu 100g serka homogenizowanego Składniki dokładnie wymieszać
Chocolate Muffin Blogcreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); BAJADERKI Składniki: - 500 gram ciasta (suchego, bez kremu, galaretek itp.) - 1/3 tabliczki mlecznej czekolady - 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady - 3-4 łyżki mocnego alkoholu - 1/4 kubka mleka - 50 gram masła - 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie) - 1 łyżka dżemu śliwkowego - coś do ozdoby, obtoczenia (u mnie złote i srebrne kuleczki) Przygotowanie: Ciasto rozdrabniamy. Czekoladę
Życie zamknięte w smakuwyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy ok 50 min w 180'C Ciasto wystudzić . Krem : Herbatniki i orzechy zmielić w blenderze na drobny proszek. Zalać coca-colą . wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodawać po łyżce masy herbatnikowo - orzechowej . Galaretka : Zagotować pół szklanki coca-coli . wsypać do niej żelatynę , mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać pozostałe dwie szklanki coca-coli
Malinowa Kawiarenka