Domowy kompot śliwkowy- wartościowy, o wyśmienitym smaku i przepięknym kolorze, który przypomni Tobie dziecięce lata i obiady u Mamy czy Babci, a d o tego tak
Kraina Miodem PłynącaPo kopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym
Kraina Miodem PłynącaSernik na zimno z serka mascarpone, śmietanki i malinowej galaretki. Od jakiegoś czasu funkcjonuję bez piekarnika (w zasadzie od wczesnej wiosny), dlatego jedyna opcja na zjedzenie
Kraina Tysiąca SmakówDługo zbierałam się, żeby założyć kulinarnego bloga i oto jest :) Na początek mojej blogowej przygody chciałam zaproponować wam przepis na kruche słodkie rurki z delikatnym
W kuchennej krainieCzerwonej (historyczna kraina na południowo-zachodniej Ukrainie oraz południowo-wschodniej Polsce) a nie jak błędnie się przyjęło od Rosji - gdzie typ tych pierogów nie jest dobrze znany. Tradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na pierogi ruskie. Polecam.Pierogi Ruskie - Składniki:ciasto:600 g mąki1
Słodka StronaKrainy Szczęścia prezentuję Wam dziś proste i szybkie danie, którego nauczyła mnie babcia: fot. Izabela Magdalena Kluseczki z miseczki 3 jajka ok. 2-3 szklanek mąki mleko szczypta soli słoik dżemu/ powideł łyżka masła szczypta cukru Jajka delikatnie ubić. Mąkę wsypać do miski, do mąki wrzucić szczyptę soli, jajka, mleko i wyrobić z tego łyżką gładkie i elastyczne ciasto. Kluski
Kuchnia smakówCiasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Na każdy pasek nakładamy dwa plasterki salami albo pokrojone w paski plastry sera żółtego i zwijamy jak naleśniki. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy 18 minut. A tu ich równie pyszna wersja na blogu "W Krainie Smaku
Emcia PichciPyszny tort z przepisu mojej Babci ze wspaniałą dekoracją cukrową 🙂 Składniki biszkopt: 8 jaj 24 dag cukru 17,5 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
czarrna od kuchniZaczyna się sezon na jagody które uwielbiam! Zacięcia do ich zbierania zbytnio nie mam i najchętniej to co uzbieram zaraz bym zjadła, ale trzeba
W kuchennej krainiefot.: organizatorzy Wilgoć, nieprzyjemna wieczorna aura. Szare niebo, aż nie chce się wyjść z domu.Jednak wyszłam, nie z byle jakiego powodu. Wsiadam w pusty tramwaj, a
W kuchni Karmel-itkiCudownie kruche i smaczne ciasteczka, dodatek żurawiny sprawia że nie są zbyt słodkie, jak dla mnie idealne. Składniki: 250 g margaryny 8 dag cukru 30
Słodka Kraina WypiekówPieczone gruszki wypełnione kremowym serkiem migdałowym o kokosowo-waniliowym aromacie, posypane chrupiącymi orzechami laskowymi i polane miodem- to bogaty w składniki odżywcze, wyborny w smaku i
Kraina Miodem PłynącaZmienna wiosenna pogoda nie sprzyja naszemu zdrowiu. Chłodne wieczory i noce, ciepłe słoneczne dni - taka huśtawka prędzej czy później kończy się przeziębieniem. Warto więc w tym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPuszyste placuszki, czyli pancakes mięciutkie, a dzięki dodatkowi wiórków kokosowych- smakujące kokosem, będą pyszną gratką dla wielbicieli kokosowych smaków 😋 Zdradzę Wam, że podane z truskawkami i
Kraina Miodem PłynącaPrzepis znaleziony na opakowaniu Amoniaku, kruche, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Z przepisu otrzymujemy aż trzy duże blachy ciasteczek czyli całkiem sporą ilość
Słodka Kraina Wypieków