kraina ciast - 541 przepisów (strona:33/37)

Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi 199

Barszcz czerwony- zupa, która wyśmienicie smakuje na co dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem

Kraina Miodem Płynąca
Pizza na ziemniaczanym spodzie 299

Zapewne nieraz zdarzyło się Wam, że po obiedzie zostało sporo ugotowanych ziemniaków, prawda?U mnie również się to zdarza, rzadko- bo ziemniaki jem sporadycznie, ale dzisiaj

Kraina Miodem Płynąca
Grillowane szaszłyki z pieczarkami 169

Co prawda nasz mini-grill turystyczny ledwie już zipie, a kratka ugina się pod ciężarem paru szaszłyków, ale najważniejszy jest efekt końcowy i towarzystwo oczywiście :)A

Kraina Tysiąca Smaków
Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku 142

Ristorante & Wine Bar. Nie jest to moje pierwsze spotkanie z tym lokalem. Byłam tu na śniadaniu prasowym zorganizowanym tuż po otwarciu restauracji w grudniu. Wtedy uraczono nas boskim ciastem marchewkowym z domowymi lodami pistacjowymi, teraz wróciłam, żeby spróbować czegoś więcej. Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku Z końcem listopada na warszawskim Żoliborzu przy(...)mamy co najmniej cztery gatunki makaronu i osiem rodzajów pizzy) i często zmieniać całe menu. W ten sposób możemy was zabrać w kulinarną podróż wzdłuż i wszerz całej włoskiej krainy. " I takie fakty bardzo mi się podobają, a krótkie menu świadczy o tym, że zjemy tu tylko świeże produkty. Oczywiście nie sposób zapomnieć o serwowanych tu winach: "Kuchnia włoska

Kulinarne przygody Gatity
Grecka wiejska sałatka z serem feta i oliwą z oliwek wg Aleex 160

miejscu, od zawsze był moim marzeniem. Mimo planów, do tej pory nie udało mi się go zrealizować. A w tym roku okazało się, że będę mogła zobaczyć tę mityczną krainę na własne oczy. Przez 2 tygodnie będę w Leptokarii. Trudno chyba o piękniejsze miejsce. Nasz hotel, Posejdon Palace, jest usytuowany między Morzem Egejskim a ośnieżonym jeszcze szczytem Olimpu. Do plaży(...)pyszne i w dużym wyborze (kiwi, banany, jabłka, gruszki, melony ). Wszystko świeże. Ogromny wybór przepysznych deserów naprawdę robi wrażenie, np. panna cotta z bitą śmietaną, baklava czy różne rodzaje ciasta. Znakomite są antipasti z czerwonych papryczek wypełnionych serem, kilka rodzajów serów, w tym rewelacyjna feta z oliwą. Jedzenie jest przepięknie podane i uzupełniane na bieżąco. Sądzę, że będę miała okazję

W mojej kuchni
Weekend ! Czas na coś trudniejszego :) 140

Witajcie w sobotę :) Jeśli nigdzie nie wyjeżdżacie to macie więcej czasu na przygotowanie pysznego obiadu dla siebie i rodziny :) Dziś chcemy Was zabrać do Chin. To kraina pierożków. Mają ich całe mnóstwo w różnych odmianach. Bardzo popularną formą sprzedaży jest po prostu ulica. Chiny to kraj niezwykłych kontrastów. Dużo kolorów i szarości, biedy i bogactwa. Każdy z nas marzy(...)menu : Pierożki z klasyczną mieszanką chińską. Chińskie pierożki (4-5 osób) Składniki : Farsz: klasyczna chińska mieszanka przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka imbiru pieprz sos sojowy sos chili (pikantny) tymianek Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy  oliwę  z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy

vegetanie
Trójmiasto po trosze - Gdańsk 146

zaprowadzi nas do miejsca, gdzie serwują jakieś jedzenie. Niekiedy wydawałoby się, że będzie genialne, no bo kaszebskie, oparte na ciekawych smakach. No jak to jeden kaszub kiedyś powiedział, ta kraina jest wyróżniona przez Boga – mieszkańcy mają dostęp zarówno do rzek, jezior, morza, lasów i gór. Więc czego jeszcze chcieć…   Tawerna Mestwin, ul Straganiarska 20/23 Podobno nie chodzi się(...)wysuszony w środku… Największą porażką okazały się pierogi z mięsem. O i ile można  w ogóle nazwać to danie pierogami z mięsem, to chyba pokusiłbym się o nazwę: ciasto do pierogów i ups, niechcący maznąłem papką mięsną w środku. Ciasto strasznie twarde, tradycyjnie niedosolone, mięso bez smaku mięsa. Na deser wysoki rachunek w stosunku do jakości i ilości. Jedyny

Right Behind The Kitchen
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 183

stanie oddać. Niemniej jednak zachęcam Was do przygotowania choć raz tego rodzaju pieczywa, by poczuć, jak jadali Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach.  W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły(...)pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI  na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody 5 łyżek dobrego oleju

Food Square
Recenzja książki "Ewa gotuje. Ulubione" Ewy Wachowicz 156

Źródło zdjęcia: merlin.pl Tekst NIE jest sponsorowany.Książkę Ewy Wachowicz pożyczyłam od koleżanki i zastanawiam się nad jej zakupem przy najbliższym przypływie gotówki.Ale od początku

Kraina Tysiąca Smaków
Lekko świąteczne brownie 162

bywam; częściej zresztą, niżby wypadało). Pijam herbatę z cytryną bez cukru, już od marca czekam na rabarbar, a od października - na świeżą żurawinę. Jej charakterystyczny smak zabiera mnie do krain kulinarnych rozkoszy, z których nie mam ochoty wracać. Jest kwaśna, czasami lekko gorzkawa, ale wystarczy ją przemrozić, żeby goryczka niemal całkowicie zniknęła, pozostawiając... No właśnie - smak żurawiny. Jeśli znacie(...)więc obłędnie kremowe, kleiste i rozpływające się w ustach. Pełna rozkosz gwarantowana, a chwila czekoladowego zapomnienia w ponury, listopadowy wieczór, jest jak najbardziej wskazana. Razem z żurawiną dodałam do ciasta marcepanu i płatków migdałowych, dzięki czemu zyskało przedświąteczny charakter, choć próżno w nim szukać korzennych przypraw. Takie zestawienie smaków sprawdzi się w przeddzień Świąt wprost znakomicie, wprowadzających jedzących w odpowiedni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Versatile Blogger Award. 128

Przeglądam sobie blogi. Zerkam to tu, to tam.Widzę, że nominowanie w zabawie, akcji Versatile Blogger Awardbardzo popularne się stało i zyska na popularności dalej. Piszę

W kuchni Karmel-itki
2 propozycje z dżemem dla najmłodszych 115

2 propozycje z dżemem dla najmłodszych: mini serniczki oraz kruche tartaletki. Mini serniczki na bazie serka naturalnego oraz dżemu truskawkowego, puszyste i delikatne, zaserwowane w mini

Kraina Miodem Płynąca
Zupa tybetańska. 139

moim osobistym wariantem. Pewnie kiedy będę ją robił następnym razem, to dodam kilka innych składników -  może szpinak, marchew, kurkumę? Coś wymyślę. A następny raz z pewnością będzie, bo kraina położona na dachu świata ma niezwykłą moc przywoływania myśli. Z całą swoją szorstką codziennością i mnóstwem współczesnych problemów, jest też miejscem wabiącym tajemniczą aurą nie z tego wymiaru. Miejscem(...)małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody i gdy zacznie wrzeć dodać groszek i rzodkiew (przepłukaną na sitku). Z mąki, odrobiny wody i soli zagnieść szybko proste ciasto i uformować w cienki wałek. Po 5 minutach od zagotowania zupy z groszkiem i daikonem odszczypywać palcami kawałki ciasta i wrzucać bezpośrednio do zupy. Kluseczki muszą gotować się około 5 kolejnych

zadanie-gotowanie
Tam, gdzie rządzi czekolada. 208

Kraków posiada jeszcze wiele miejsc, gdzie nogi same prowadzą.Kiedy tylko zobaczyłam wystawę na jednej z ulic, dokładnie na Szewskiej,wiedziałam, że i tam wejdę. (źródło

W kuchni Karmel-itki
2 smaczne propozycje z serii 'nie marnuj żywności' 180

Wpis z serii ‚nie marnuję- kombinuję’, czyli jak wykorzystać ‚stare’ warzywa oraz ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu? O to dwie propozycje, proste i ‚ekonomiczne’- warzywa pieczone

Kraina Miodem Płynąca