kraina ciast - 541 przepisów (strona:22/37)

Expo Sweet: Targi cukiernicze 2016 182

kapturkiem :). Był jeszcze świetny tort z motywem „Alicji w krainie czarów” oraz inne równie piękne.     Na targach było również dużo pokazów. Można było zobaczyć nowe techniki dekoracji tortów, zapoznać się z nowymi produktami do dekorowania.       Podobno w ostatni dzień targów wystawcy wydawali wszystkie lody i ciasta bez ograniczeń, zwłaszcza w drugiej części dnia. Szkoda

Mała Cukierenka
Skandynawskie buleczki cynamonowe 151

czytając jej wpisy towarzyszę jej... marzę i zimnych krainach północy... Te bułeczki wcale nie tchną zimnem. Rozgrzewają cynamonem, nęcą zapachem karmelu, smakują domem, chciałabym, żeby własnie z takim aromatem kojarzyło się moim dzieciom dzieciństwo. Skandynawskie Bułeczki cynamonowe Classic cinnamon buns porcja na ok 30 bułeczek ciasto: 570 ml ciepłego mleka 150 g drobnego cukru 45 g świeżych drożdży

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą 145

czosnkowego doprowadzić do wrzenia gotować 3 minuty aż zacznie gęstnieć, odstawić. Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy na dwa placki, smarujemy białym sosem układamy pokrojoną wędlinę oraz pieczarki, oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane

Wanilia i Kardamon
Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 217

ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca.  Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza to, jak bardzo przeciwieństwa się przyciągają. Takich kontrastów kulinarnych szukam zawsze z nadzieją, że odkryję coś nowego i zaskakującego. Jakże cudowną więc było dla mnie niespodzianką, gdy w krainie(...)podania rozetek.  Po pierwszym łapczywym degustowaniu pomyślałam, że ten smak i  taka forma serwowania rozetek lodowych to idealny pomysł na zrobienie lodowych tartaletek. Kruche korpusy z maślanego ciasta można w dobrych warunkach przechowywać nawet do 10 dni, gotowe do serwowania lody Lemon Pie czekają w zamrażarce, więc gdy tylko pojawią się niespodziewani goście lub zwyczajnie przyjdzie Wam ochota

KUCHARNIA
Wytrawna tarta warzywna 94

Bardzo często robię tarty, zarówno wytrawne np.  z cukinią   czy cukinią i miętą  j ak i na słodko np.  z jabłkami . Tarta

Moja kraina smaków
Powidła śliwkowe z czekoladą 156

Odkąd pamiętam takie powidła robiła moja mama, śliwkowe o wyczuwalnym smaku czekolady... pyszne!Można czekoladę pominąć,wtedy uzyskamy smak śliwki z delikatną nutą czekolady (dzięki dodatkowi

Kraina Miodem Płynąca
Pełnoziarniste ciasteczka owsiane- grube, kruche z zewnątrz i miękkie w środku 190

Grube i okrągłe, kruche i lekko chrupiące z zewnątrz, za to miękkie w środku, a przy tym wszystkim szybkie w przygotowaniu- z przygotowanej masy (którą i

Kraina Miodem Płynąca
Szarlotka z połówkami jabłek 386

przyczyny, że ostatnio szarlotka z połówkami jabłek bije na facebooku rekordy popularności. No cóż, wiedziona ciekawością skusiłam się. Inspirację znalazłam na blogu Alicja w krainie garów. Poniższe proporcje są zwiększone o połowę i dopasowane do mojej dużej blaszki o wymiarach  24 x 35 cm. Zmianą jest dodatek suchej galaretki i użyty inny serek.    Składniki:  - 3 i ¾ szklanki mąki krupczatki(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki na kształt kruszonki. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto, formując kulę. Dzielimy na dwie równe części, wkładamy do woreczków i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub 15 minut w zamrażarce. Z tego co autorka przepisu napisała, jeżeli

mojewypiekiinietylko
Cytrynowe ciastka Sansy z "Gry o tron" 187

From movie to the kitchen. Teraz czas na mnie :)Potrawa pochodzi z siedmioczęściowej sagi fantasy Pieśń Lodu i Ognia. Akcja jest osadzona głównie w Westeros – fantastycznej krainie przypominającej średniowieczną Europę. Pory roku mogą tam trwać kilka lat lub nawet dekad. źródło: InternetSkładniki na ok. 6 sztuk na formy o poj. 150 ml.2 jajka (oddzielnie białka i żółtka(...)cytryny i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy ubitą piankę z białek i delikatnie wszystko mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem (u mnie aluminiowe o 150 ml poj). Foremki z ciastem wkładamy do piecyka nagrzanego do 150 st. C.  Pieczemy przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Upieczone ciastka, przekładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem!Cytrynowe ciastka

Bon Appetit Małgorzaty
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 135

tłuszczu, na pewno nie jest zdrowa. Dzisiaj jednakże zmieniamy ten typ myślenia. Dlaczego? Otóż wszyscy na świecie coraz częściej podróżują. My jako Polacy wyjeżdżamy do bardzo już odległych krain i z drugiej strony - coraz więcej turystów odwiedza nasz kraj. Jaki jest efekt tych wzajemnych odwiedzin? Oprócz oczywiście możliwości poznania kultury, odkrywamy także, e nasza kuchnia naprawdę się wyróżnia. Spostrzegamy(...)Pierogi - oczywiście nie można zapominać także o pierogach! 7) Miód pitny- warto podkreślić, że jest to napój absolutnie typowy dla polski i coraz bardziej ceniony przez koneserów. 8) Nietypowe ciasta - pierniki z dużą ilością miodu i przypraw korzennych, makowiec, szarlotki, babki i kartacze to na pewno ciekawe i smaczne przekąski. Barwny folklor i tradycyjna kuchnia - znakomite połączenie Jak zatem widać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Idealne naleśniki- z musem czekoladowym i bananami* 168

Naleśniki wypełnione po brzegi puszystym musem czekoladowym i bananami, posypane odrobiną kakao- fantastyczne na deser, albo i śniadanie- jak u mnie :) Tego musu zachwalać już

Kraina Miodem Płynąca
Serowo-bazyliowe placki z ugotowanych ziemniaków z sosem tzatziki 322

Nie wiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli

Kraina Miodem Płynąca
Domowy ajerkoniak 141

Nigdy nie lubiłam ajerkoniaku. Kojarzył mi się z przesadnie słodkim ulepkiem - dla mnie nie do wypicia. Tak było dopóki nie zrobiłam własnego :) Domowy to coś zupełnie

Kraina Tysiąca Smaków
FOCACCIA ALLA GENOVESE 198

Liguria to kraina marynarzy, słynnych żeglarzy – by wspomnieć choćby o najsłynniejszym z nich, Krzysztofie Kolumbie. Paradoksalnie, ryby i owoce morza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest Liguria. Focaccia to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może

Z Kuchni Do Kuchni
Babka marmurkowa 129

Koleżanka namówiła mnie na małą zabawę ze zdjęciami... ciekawa jestem jak Wam się podobają efekty... To moja pierwsza samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że

Kraina Tysiąca Smaków