kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:164/338)

Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem) 375

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com  Uwielbiam różnego typu kotlety i placuszki - z warzyw sera, ryżu, kaszy i szczególnie te wytrawne. Kiedyś podobny przepis zauważyłam w pewnym piśmie i chwilę później mogłam zajadać się pysznymi kotlecikami. Są rewelacyjne i idealnie zaspokajają mniejszy/większy głód. Możecie do nich dodać ulubione zioła, czy doprawić wg własnego smaku... Przeważnie podaję je z dipem(...)Marchew ugotować (nie rozgotować!) w lekko osolonym mleku.  Po ostudzeniu zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać jajko, twaróg, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i połączyć ze szczypiorkiem. Z masy uformować podłużne kotleciki. (Można robić też placuszki.) Każdy kotlet obtoczyć w mące i ułożyć na rozgrzanym oleju/maśle. Smażyć z obu stron - na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączyć

Di gotuje
Kotlety z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek 157

sztuk: 1 duża główki młodej kapusty 3 średnie lub 2 duże cebule kilka pieczarek 3 jajka 1 pęczek świeżego koperku ok. 100 g (7 pełnych łyżek) bułki tartej  2 łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki suszonych pomidorów Ponadto: bułka tarta do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia Wykonanie: Kapustę oczyściłam z wierzchnich liści. Opłukałam, przecięłam na cztery części

Kuchnia u Krysi
Kotlety ziemniaczane z cukinią 212

Pyszne, wegetariańskie kotlety ziemniaczane z cukinią to wyśmienity sposób na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z dnia poprzedniego. Podajemy na gorąco, np z sosem pieczarkowym, koperkowym lub chrzanowym i buraczkami. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg cukinii kilka gałązek natki pietruszki 100 g mąki pszennej jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej ząbek czosnku, papryka ostra, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki przeciskamy(...)wody i przekładamy do ziemniaków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąki, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Kotlety ziemniaczane z cukinią Artykuł Kotlety ziemniaczane z cukinią pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym 583

filetów z kurczaka 1 szklanka mąki około 1 szklanki wody 1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego odrobina cukru opcjonalnie 2-3 łyżki posiekanego koperku Przepis na piersi z kurczaka w cieście czosnkowym to wyśmienita propozycja na danie obiadowe. Kurczak w cieście jest delikatny(...)danie - jak i dodatek do ziemniaków i surówki. Polecam. Filety z kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć i pokroić na mniejsze kotlety. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie ciasto. Do tak przygotowanego ciasta przełożyć filety, delikatnie przemieszać, żeby mięso

Świat Domowej Kuchni
Kotlety z kaszy bulgur z tuńczykiem 140

głowie już mam kolejne pomysły na wykorzystanie tak fajnego produktu. Kotlety z tuńczykiem mogą stanowić samodzielne danie, podane z sałatą i kremem balsamino. Mogą być również zamiennikiem tradycyjnych kotletów, podawanym z ziemniakami i warzywami, choć wtedy warto podać je z sosem. Z podanych proporcji wychodzi około 7 kotlecików (dla 2-3 osób) Kasza, której użyłam, wyprodukowana jest z pszenicy durum(...)wody. Cebulę zeszklić na maśle. Przestudzoną kaszę wymieszać z rozdzielonym widelcem tuńczykiem, cebulką i natką pietruszki. Do kaszy dodać jajko, łyżkę bułki tartej i łyżkę mąki. Dodać pieprz do smaku i ewentualnie dosolić. Wyrobić zwartą masę i uformować małe kotleciki (kotlety najlepiej formować dłońmi zwilżonymi zimną wodą). Każdy kotlecik panierować w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Podawać

Trzeci talerz
Czwartek: Pieczone sznycle z sałatką z brukselki i garantu 115

naszych najciekawszych kulinarnych odkryć. Cała tajemnica polega na odpowiednim zapanierowaniu mięsa. Bazę panierki, jej spoiwo, stanowi nie jajko, jak to jest w klasycznych przepisach, ale mieszanka majonezu i musztardy. Tworzą one warstwę ochronną, zapobiegającą wysuszeniu mięsa podczas pieczenia, równocześnie stanowią przyprawę, aromatyzującą kotlety i na koniec wreszcie mają tę super cechę, że bułka tarta bardzo dobrze się do nich klei

Niedzielny kucharz
Czwartek: Pieczome sznycle z sałatką z brukselki i garantu 105

naszych najciekawszych kulinarnych odkryć. Cała tajemnica polega na odpowiednim zapanierowaniu mięsa. Bazę panierki, jej spoiwo, stanowi nie jajko, jak to jest w klasycznych przepisach, ale mieszanka majonezu i musztardy. Tworzą one warstwę ochronną, zapobiegającą wysuszeniu mięsa podczas pieczenia, równocześnie stanowią przyprawę, aromatyzującą kotlety i na koniec wreszcie mają tę super cechę, że bułka tarta bardzo dobrze się do nich klei

Niedzielny kucharz
Drobiowe kieszonki z bazylią 135

ziół to możecie użyć jakich tylko chcecie , z każdym będzie smakowało wykwintnie. Składniki : dla 4 osób pierś podwójna z kurczaka  1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku(...)Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części. Mięso ułożyć na deseczce i na każdego rozbitego kotleta układamy po porcji mozzarelli. Porcje mięsa zwinąć aby przykryć kawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej

Różne smaki w kuchni
Drobiowe kieszonki z bazylią 186

ziół to możecie użyć jakich tylko chcecie , z każdym będzie smakowało wykwintnie. Składniki : dla 4 osób pierś podwójna z kurczaka  1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku(...)Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części. Mięso ułożyć na deseczce i na każdego rozbitego kotleta układamy po porcji mozzarelli. Porcje mięsa zwinąć aby przykryć kawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej

Słodkości i nie tylko
Kotlety z kalafiora i fety w panierce z płatków żytnich 142

smażeniaUgotowany do miękkości kalafior mieszamy z serem feta ma gładką masę. Dodajemy jajko, pieprz i posiekany koperek oraz szczyptę czosnku granulowanego. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach żytnich albo w otrębach. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety bardzo smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku. kotlety

Bon Appetit Małgorzaty
Idealne kotlety mielone 111

Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli. odstawić na chwilę do ostudzenia. Do miski włożyć mięso, dobrze odsączoną bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, musztardę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać dwie łyżki wody i dokładnie wyrobić mięso. Im dłużej będziemy to robić, tym kotlety będą delikatniejsze.  Wilgotnymi rękoma formować niewielkie, nieco spłaszczone kulki. Obtoczyć w mieszance mąki i bułki tartej. Smażyć

Cook&Love
Kotlety królewskie 138

Kotlety królewskie, kotlety ziemniaczane z grzybowo - jajecznym nadzieniem. Skąd nazwa? Nie wiem. Przepis przedwojenny, z broszury Poradnik Gospodarstwa Domowego wydanej nakładem wydawnictwa „Ognisko Domowe” w Warszawie, 1937 rok. masa ziemniaczana : 1 kg ziemniaków (typ kulinarny B), 2 jajka, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki tartej bułki, masa grzybowo jajeczna : 50 g grzybów suszonych (w przepisie prawdziwków, mogą być podgrzybki(...)smaku solą. Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę, bułka tartę i jajka. Szybko zagnieść. Doprawić solą. Obie masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików). Na dłoni rozpłaszczać część masy ziemniaczanej, na niej kłaść masę grzybową. Sklejać kotleciki. Lekko spłaszczać nadając kształt kotletów. Smażyć na rumiano z obu stron na maśle z oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej

królestwo garów
Kotlety mielone 211

Przyszła pora na podstawowe kotlety mielone. Niegdyś były zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.Składniki:50 dag mielonego mięsa wieprzowego1 jajko1 sucha kajzerkamleko lub woda do namoczenia kajzerki1 cebulka1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka solipieprz do smakumajeranek suszonybułka tartaolej do smażenia Sposób(...)drobno i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju.3. Do mięsa dodać 1 jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę,zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, wymieszać (najlepiej dłonią). Jeśli masa jest za luźna, należy dodać bułki tartej i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.4. Z masy mięsnej uformować kotlety wedle uznania. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
soczyste kotlety z indyka z młodą cebulą na smalcu domowym smażone... 130

odcisnąć, dodać do mielonego mięsa z indyka. Dodać pokrojoną w kostkę młodą cebulę, kucharka, pieprz kolorowy mielony, wsypać tartą bułkę, wbić jajko i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę. Domowy smalec ze skwarkami roztopić na gorącej patelni, formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony. Przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut, potem bez pokrywki

W Mojej Kuchni Lubię
Perfekcyjne kotlety z kurczaka àla schabowe 163

spróbować, tak powie! 😋 I niby każdy robi prawie tak samo czy podobnie, ale diabeł tkwi w szczegółach... Przeczytajcie jak przygotować perfekcyjne kotlety, tylko uważnie! 😜 2 porcje: * piersi z kurczaka- 2 szt. * sól, świeżo zmielony pieprz- do oprószenia mięsa * jajka- 2 szt. * bułka tarta- 1 szklanka * olej rzepakowy- do smażenia Piersi (jeżeli grube, to przekroić wzdłuż na pół) najpierw oprószyć solą

Kraina Miodem Płynąca