Kotlet mielony to jedno z najbardziej popularnych dań na polskich stołach. Tradycyjnie składa się z mięsa, jajka, bułki tartej i przypraw. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. W ramach eksperymentów z tradycją polecam nieco inną wersję tego kultowego dania
Milion SmakówSKŁADNIKI 500 g schabu 4 plastry wędzonego boczku 12 przepiórczych jajek musztarda sól pieprz papryka słodka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo - około 4 minut. Schab dzielimy na cztery plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy plaster doprawiamy solą i pieprzem , smarujemy musztardą i układamy plaster boczku. Na boczku umieszczamy po 3 jajeczka i zwijamy roladki
Moje Kuchenne Rewelacjektórą otrzymałyśmy w ramach współpracy z firmą WSP SPOŁEM . Dzięki niej danie nabrało wyraźnego, ciekawego smaku. Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 1 duże lub 2 małe jajka 1 łyżeczka musztardy KIELECKIEJ chrzanowej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidrobną kostkę pieczarki i duś ,aż odparuje cały płyn z patelni przestudzoną kaszę połącz z grzybami i cebulą,dodaj sól,pieprz,jajka ,kaszę manną i dokładnie wyrób masę.Odstaw na 30 minut do lodówki,będzie łatwiej formować kotlety zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki,obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.Podawaj z pikantnymi sosami surówką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.3. Ostudzony ryż, kapustę, mięso, posiekaną drobno cebulkę i zmiażdżone ząbki czosnku dobrze wymieszać. Dodać przyprawy, jajko i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.4. Z masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać
Kuchnia domowa AniCzęsto idąc do restauracji czy na jakieś przyjęcie i jedząc serwowane tam potrawy znajduję w nich inspirację do stworzenia czegoś nowego. Tak było też z tymi
Anielska Kuchnia Anisporym zainteresowaniem, więc zapewne kotlety do tych buraczków będą miłym dla podniebienia dodatkiem. Jeżeli lubicie kotlety mielone to te nadziane mogą Wam również posmakować. Zapraszam :) Składniki: 1kg mięsa mielonego z łopatki 2 cebule 25dag pieczarek duże jajko czerstwa bułka mleko sól, pieprz bazylia przyprawa do mięsa mielonego natka pietruszki olej rzepakowy Przygotowanie: Mięso, jajko(...)kroimy w plastry, dusimy z pozostałą cebulką. Pod koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso dzielimy na porcje, które rozpłaszczamy w dłoni. Nadziewamy je łyżką pieczarek i formujemy kotlety, tak aby pieczarki pozostały w środku. Rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy kotlety ( możemy je obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne). Smażymy z każdej strony. Podajemy
ChilliJemymlekiem i odstawiamy na około 10 minut do namoczenia. Mięso mielimy, następnie dodajemy do niego jajka, pomidory i bazylię pokrojone w paski, zmiażdżony czosnek, dokładnie odsączoną z mleka bułkę, sól i pieprz. Dłonią wyrabiamy mięsną masę do momentu aż będzie jednolita. Kotlety kształtujemy dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na blasze
Qchnia po prostuPropozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone kotlety. Chrupiący bekon i ciągnący ser w środku nieco urozmaicą codzienne menu i na pewno każdemu posmakują. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku szalotka kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy gyros sól, pieprz do smaku ok 100 g żółtego sera 14 cienkich plasterków bekonu olej(...)bardzo drobno posiekać, bułkę namoczyć w wodzie. Odciśniętą kajzerkę wraz z jajkiem, bułką tartą, cebulką i czosnkiem przełożyć do mięsa. Całość przyprawić do smaku i wyrobić na gładką masę. Ser pokroić w kostkę. Nakładać sporą łyżkę masy mięsnej, w środek wkładać po kawałku sera i formować kotleciki. Kotlety owinąć 2 plasterkami bekonu i smażyć na niewielkiej ilości oleju
Smakołyki Asiindyka i cukinii – burgery z kotletem jajecznym – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zapiekanki z pieczarkami Ilość porcji: 3 Przygotowanie: 20 minut Składniki: – 500 g mielonego z wołowiny – 5-6 łyżek pasty mild curry Patak’s – pół cebuli żółtej lub czerwonej – 1 jajko rozmiar M – 2 łyżki bułki(...)posiekaj i dodaj ją do mięsa. Dodaj także pastę mild curry i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko oraz bułkę tartą, mięsa dodatkowo nie musisz doprawiać, pasta ma w sobie mnóstwo smaku. Mięso trzeba dokładnie wymieszać aby pasta pokryła całość. Następnie uformuj z mięsa kotlety w kształcie burgerów. Połóż je na tackę grillową i grilluj z obu stron do zrumienienia, Możesz
nietylkopasta.plktórym się smażyła. Do miski wrzucamy przyprawy, kaszę mannę, wbijamy całe umyte jajko. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy masę ręcznie, zagniatając ją jak ciasto, aż połączy się dobrze, utworzy jedną całość i zacznie odchodzić od dłoni – około 5-6 minut. Kotlety mają to do siebie, że im dłużej się je wyrabia tym są lepsze . Masa – mimo(...)pajdą chleba. PS.: Kotlety na zdjęciach całego obiadu nie są popalone, tylko było już tak ciemno, że aparat zwariował :) SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 mała pszenna bułka namoczona w mleku 1 średnia cebula 2/3 płaskiej łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta ½ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 1 jajko M olej i 2 łyżki smalcu
Karo in the Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tradycyjne kotlety mielone kojarzą się nam z tymi smażonymi. Jednakże można je upiec i to na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam wersję z żółtym serem, ale są też inne warianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej... W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne niż te klasyczne. Idealnie pasują(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 3-4 łyżki startego żółtego sera przyprawa do mięsa mielonego ( Rafex ) majeranek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Uformowane obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w naczyniu
Di gotujewraz posiekanym czosnkiem zeszklić na patelni. Cebulę razem z posiekaną natka pietruszki dodać do masy ziemniaczanej. Rozbić jajko i wraz z mąką, bułką tarta i przyprawami dokładnie wymieszać łyżką. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej z każdej strony. Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron.. Podawać z ulubionymi dodatkami
ChilliJemykotletów mielonych jest bardzo proste, jednak z doświadczenia wiem, że sprawiają problem wielu osobom. Dlatego też postanowiłam kotletom poświęcić osobny post i przekażę Wam mój przepis na pyszne klopsy, takie jak u mamy :) Składniki: * 500 g mięsa mielonego, np z szynki * 1 jajko * 1 cebula * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta * płaska łyżeczka soli * 1/3 łyżeczki pieprzu (użyłam(...)cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy i wlać rosół lub wodę. Całość dobrze wyrabiać dłońmi przez kilka minut. Mięso musi być dobrze wymieszane z przyprawami i wchłonąć cały rosół. Łyżką nabierać porcje masy, formować kulki, które na końcu trzeba spłaszczyć. Obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety mielone na złoty kolor
Zrób to smaczniepowyżej, to zachęcam do zrobienia kotletów z cukinii. Wprawdzie jest z nimi troszkę pracy ale jestem pewna, że smakowo Was zaskoczą :) A może już takie przyrządzaliście? :) Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż moim zdaniem są one zbędne :) Możecie je podać np. do ziemniaków, surówki czy mizerii :) Składniki: cukinia sól, pieprz, vegeta mąka jajko bułka tarta tłuszcz do smażenia ( u mnie margaryna(...)razem ze szczyptą vegety. Cukinię panierujemy jak tradycyjne schabowe - najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron (należy uważać, aby zbyt szybko nie przypalić naszych "kotletów"), aż cukinia będzie al dente
My simple kitchen