kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:121/338)

Kotlety mielone z boczniaków 112

maśle (1 łyżka) , dodajemy do grzybów. Do masy dodajemy żółtko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie łączymy. Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem

R'n'G Kitchen
Kotleciki „dzikuski” z chrupiącymi frytkami i pieczoną papryką 265

Pierwszy raz kotlety dzikuski zrobił mi jeszcze wtedy mój przyszły mąż. Pamiętam, że jedliśmy je z frytkami i grillowaną papryką.  Tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam podzielić się z Wami tym smakiem :)  Skła dniki: 50 dag filetów z kurczaka duża cebula 30 dag żółtego sera 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% łyżka świeżej posiekanej(...)czerwona) oliwa Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy i razem z obraną cebulą drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Jajka wraz z pozostałymi składnikami dołączamy do farszu i dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety (jak spłaszczone mielone) i wykładamy na rozgrzaną patelnię (smażymy z każdej strony) lub do piekarnika na około 25-30 minut w 180 stopniach. Paprykę

ChilliJemy
Jogurtowo-musztardowe kotlety schabowe. Ekstra kruche i soczyste. 385

Jogurtowo-musztardowe kotlety schabowe Bardzo kruche oraz mega soczyste i aromatyczne kotlety schabowe, marynowane w jogurcie naturalnym i musztardzie. Świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam!     Składniki: 3-4 plastry schabu 2 jajka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku sól i pieprz ok 1 szklanka(...)bułki tartej olej, smalec lub masło do smażenia     *** Mięso rozbijamy na niezbyt cienkie plastry *** *** Do miski wbijamy jajka, dodajemy przetarty czosnek, jogurt oraz musztardę i po około pół łyżeczki soli i pieprzu *** *** Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Kotlety schabowe wkładamy do powstałej marynaty i mieszamy tak aby całe się nią okleiły. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Kotlet schabowy z kapusta zasmażaną. 276

Składniki: -schab -kapusta kiszona -marchewka -mąka -jajko -bułka tarta -sól -pieprz -liść laurowy -ziele angielskie -troszkę smalcu do smażenia kapusty -olej do smażenia kotletów Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na średnik ogniu

Magia jedzenia.
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 200

pewno polecić burgera ze zbioru przepisów kulinarnej Biblii – Larousse Gastronomique . Brzmi pompatycznie jak Marsylianka, ale to ciekawa propozycja – kotlet według tego przepisu jest soczysty i chrupiący równocześnie. Efekt ten można uzyskać dodając do mięsa 2 jajka (na pół kilograma mięsa) . Na początku masa mięsna może być trochę luźna. Dlatego trzeba ją odstawić na pół godziny do lodówki, żeby

Niedzielny kucharz
grzybowe kotleciki 129

Swoje kotleciki zrobiłam z przewagą grzybów blaszkowych. Składniki: 500 gram ugotowanych grzybów leśnych 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 cebula przyprawy: sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów Sposób wykonania: Ugotowane , wystudzone grzyby leśne zmieliłam maszynką z sitkiem o grubych oczkach. Cebulkę pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na odrobinie oleju, dodałam do grzybów. Wbiłam jajka, wsypałam bułkę

Darcia w kuchni
Kotlety z fasoli Jaś 172

Kotlety przyrządziłam na piątkowy obiad, wyszły bardzo smaczne, są bardzo sycące. Najlepiej smakują z surówką. Składniki: 370 gram suchej fasoli Jaś Cenos 1 cebulą 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin żeby fasola napęczniałą(...)kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zmielonej fasoli dodajemy podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Kotlety schabowe w sosie czosnkowym 73

Kotlety schabowe w sosie czosnkowym Inna odmiana kotleta schabowego,   robi się szybko i są bardzo smaczne. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        ½ łyżeczki czosnku ·        Jogurt duży naturalny ·        4 łyżki majonezu ·        Sól(...)Obtaczamy w mące. 7.    Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku. 8.    Panierujemy w bułce tartej. 9.    Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 10.                     Kotlety gotowe

Kulinarna Chwila
Siekane kotlety z kurczaka 143

moim blogu znajdziecie również przepis na kotlety siekane z dodatkami:  Siekane kotlety z cukinią i koperkiem  oraz  Siekane kotlet z kurczaka z brokułem Składniki: Filet z kurczaka 500 g Ser żółty 100 g jajka 2 cebula mała Mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki ( można użyć pszennej) Majonez 2 łyżki Natka pietruszki łyżka Sól łyżeczka płaska Pieprz 1/2 łyżeczki(...)Przygotowanie: W misce mieszamy filet z kurczaka posiekany lub pokrojony w drobną kostkę, jajka oraz przyprawy: sól, pieprz słodką paprykę oraz posiekaną pietruszkę. Następnie dodajemy mąkę oraz ser żółty starty na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie smażymy kotlety średniej wielkości.( Na jeden kotlet przypada jedna pełna łyżka przygotowanej masy). Smażymy

Kulinarne przygody
Kotlety z czerwonej soczewicy z orzechami i papryką 178

zadziwiające, jak niewiele dodatków potrafi urozmaicić danie. Niby zwykłe kotlety (któż nie robił kotletów z soczewicy?), ale z orzechową i paprykową nutą tworzą naprawdę ciekawą propozycję na rodzinny obiad. Składniki -225 g czerwonej soczewicy w połówkach -1 zielona papryka -1 czerwona cebula -2 ząbki czosnku -1 jajko -2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych -bułka tarta -1 łyżeczka przyprawy garam masala(...)razem z papryką, cebulą, orzeszkami, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i sokiem cytryny. Gdy woda odparuje zdjąć z ognia i odstawić. Po przestudzeniu wbić jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dosypać bułki tartej aż masa będzie miała odpowiednią na kotlety konsystencję. Dłońmi formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Smacznego

Zielona Kuchnia
Domowe FIT burgery z indyka 176

mieszamy. Chleb zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na ok. 15 minut. Do większej miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśnięty chleb. Wszystko dobrze mieszamy, następnie formujemy 4 kotlety i smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na dość sporym ogniu. Gdy będą już dobrze usmażone, na koniec na każdy kotlet

Be Fit Be Strong
KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI 340

Dziś zapraszam na tradycyjne mielone z delikatniejszej odsłonie - bez panierki. Kotlety sporządzone w ten sposób są bardzo delikatne, mięciutkie i soczyste. Wykorzystałam do nich schab wieprzowy, który miałam zamrożony, a wiadomo, że taki schab po odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość.  W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku(...)szklanki wody 1 ząbek czosnku  olej Wykonanie:  Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, jajka i wodę. Wyrabiamy dokładnie ok 10 minut. Następnie  formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety dowolnej wielkości.  Smażymy na patelni z obu stron.  Następnie wlewamy na patelnię 1/4 szklanki bulionu (lub wody) , wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie

Walijskie Pichcenie
Soczyste kotlety mielone 181

wtedy zobaczyć, jak wygląda mięso i na pewno będzie ono świeżo zmielone. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 40 minut Składniki na soczyste kotlety mielone: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej  1 bułeczka pszenna 100 ml mleka 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego

Gotuj w domu
Kotlety mielone z młodą kapustą i kaszą 165

Czasami zwykłe kotlety mielone możemy odmienić dodając do nich młodą kapustę i kaszę orkiszową. Moim zdaniem są dużo smaczniejsze od zwykłych mielonych, mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1/4 główki młodej kapusty 100 gram kaszy orkiszowej Cenos 2 jajka Pół pęczka koperku Sól, pieprz Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę orkiszową gotujemy(...)minut żeby zmiękła, odciskamy z nadmiaru wody. Koperek drobno siekamy. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy ugotowaną kaszę, kapustę oraz koperek. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Mielone z płatkami owsianymi 148

już o tym, co szybkiego, a smacznego zrobić na jutrzejszy obiad między wiosennymi porządkami, to spieszę z pomocą. Kotlety mielone w odmienionym składzie, polecają się na obiad! Składniki: Na 8 kotlecików: 25dkg mięsa mielonego z szynki 1/2 szklanki granulatu sojowego 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku(...)minuty. Odcedzamy na sitku i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek oraz jajko. Wsypujemy przestudzony granulat oraz płatki owsiane. Dosypujemy łyżkę mąki i przyprawy. Mieszamy. Z gotowej masy tworzymy średniej wielkości kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron.    Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie