bardziej ciekawy, natomiast jeśli nie posiadacie gotowej tempury polecam do panierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili. Składniki (na 5-6 kotletów): 300 gram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury + do panierki* 2 łyżki otrąb orkiszowych lub innych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego szczypta soli, pieprzu olej(...)dodaję ugotowaną kaszę, posiekane zioła, jajka, tempurę, otręby, siemię lniane oraz sól i pieprz. Wyrabiam składniki przez kilka minut a następnie dzielę masę na 5-6 równych części, z każdej z nich formuję burgera, którego obtaczam w tempurze i smażę na rozgrzanym tłuszczu (na średnim ogniu) po 3-4 minuty z każdej strony. Kotlety powinny być z wierzchu chrupiące. Podaję
Mango Papajaużyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej się przypala i nie chłonie tak bardzo tłuszczu w czasie smażenia. Składniki: (na około 10 średnich kotletów) 1 kg mielonej niezbyt tłustej łopatki wieprzowej (można dodać 1/3 część mielonej wołowiny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej lub 1 bułeczka pszenna około 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany 2 łyżki
Kuchcik gotujepotrzeba, by wyczarować pyszny obiad. Roladki z piersi kurczaka z pastą z suszonych pomidorów to był strzał w dziesiątkę. Obiad wyszedł przepyszny a roladki to idealna odmiana dla tradycyjnych kotletów. Przyrządza je się bardzo łatwo i szybko, polecam :) Do przygotowania roladek wykorzystałam pastę z suszonych pomidorów z czosnkiem firmy Ole! Pasta jest naprawdę smaczna i mimo(...)pierś z kurczaka * słoik pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem * sól, pieprz * przyprawa do kurczaka Skworcu * jajko, mąka i bułka tarta do panierki * olej do smażenia, użyłam oleju kokosowego Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić na dwie połówki. Rozbić tłuczkiem na cienki kotlet. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Posmarować cienką warstwę pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem
Zrób to smacznieNiedawno na blogu Weganona zobaczyłam przepis na białostockie kotlety z białej kapusty. Przypomniały mi się wtedy kulki kapuściane smażone w głębokim oleju w jednej z warszawskich, wegetariańskich restauracji. Kiedyś bardzo je lubiłam. Ich zapach czuję niemal codziennie i zatęskniłam za ich smakiem. Na wzór Weganona podałam je z pure ziemniaczanym z dużą ilością kopru i marchewką z groszkiem. Składniki(...)pietruszki posiekać drobno. Dodać do kapusty. Do warzyw dodać jajka, przyprawy i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Odstawić na ok. kwadrans, by bułka tarta nabrała wilgoci (nie będzie wtedy chrzęścić przy gryzieniu placków). Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Mokrymi dłońmi formować placki (wielkości podobnej do kotletów mielonych). Układać na patelni i smażyć na palniku
Weekendy w domu i ogrodziesmaku 1 średnia cukinia – ok. 400g pół pęczka natki pietruszki – ok. 10g 3 średnie łodyżki szczypiorku 1 jajko 50g sera żółtego 2 łyżki gęstego majonezu 2 czubate łyżki mąki pszennej olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Siekane kotlety z kurczaka i cukinii – Wykonanie: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, dodać(...)tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. po tym czasie dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Dodać cukinię do kurczaka. Dorzucić posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, surowe jajko, majonez, mąkę pszenną i starty na tarce ser żółty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na małe kotleciki. Smażyć
Kulinarne Przebojecukinii , czy kotlety siekane z kurczaka i pieczarek. Kotlety z siekanej karkówki, przepis na 12 sztuk sporych kotletów wieprzowych. Sposób na rozmnożenie mięsa 😉 SKŁADNIKI 4 plastry karkówki wieprzowej ok. 1/2 kg, 1 cebula 3 ząbki czosnku ćwiartka papryki 1 jajko, 50 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej posiekana natka pietruszki sól do smaku, majeranek olej(...)posiekany czosnek, mieszamy z 2 łyżkami mąki pszennej. Do miski z posiekanym mięsem wbijamy 1-2 jajka, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z mlekiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety z karkówki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładamy na talerz podajemy z surówką z pora i jabłek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety z ziemniaków, robiłam z różnymi dodatkami, jednak najlepiej smakują mi z dużą dawką czarnego pieprzu i czosnku. Wędlina, mięsa, sery też są fajne, ale te proste, mocno pikantne są dla mnie najlepsze. A dodatkami zawsze można sobie regulować obok na talerzu. 1 - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka płaska łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka z brzuszkiem suszonego czosnku szklanka(...)siebie, że chłonie dużo tłuszczu, a od niej ziemniaki nasiąkają jak gąbka, nim się jeszcze jajko zetnie. Natomiast samo jajko, po zetknięciu z gorącym tłuszczem ścina się i tak zamyka przenikanie tłuszczu w głąb kotleta. Tego tłuszczu też dajemy bardzo niewiele, tyle aby zwilżyć powierzchnię. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku i gotowe. Dodatki dowolne, co kto ma, lub co lubi
Dieta moja pasjaZawsze staramy się, by nic nie zmarnować. Świetnym dodatkiem do mielonych kotletów jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora. Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 głąb brokuła 1 jajko 50 g sera gorgonzola 50 ml bulionu warzywnego bułka tarta olej do smażenia sól czosnkowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą). Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchensosem pieczarkowym oraz ziemniakami lub ugotowaną komosą ryżową. Szczerze polecam :) Składniki na 4 porcje(8 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/3 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka posiekanej, zielonej pietruszki 150 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i drobno w plasterki(...)pietruszkę, farsz wymieszać i ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wlać wodę i wbić jajko. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka – wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić kotlety. Mocno spłaszczyć i na środek mięsa mielonego położyć (lekko "wbijając" w mięso) farsz pieczarkowy. Całość zawinąć i uformować kulkę. Lekko
UgotowaćKalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze al dente. Ostudzić, a następnie rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski.2. Dodać 2 jajka, kaszę mannę, 1/2 szklanki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.3. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Pasja Smakuwszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo(...)ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy
Salonik smakównależy je bardzo cieniutko rozbić, a następnie moczyć się zalewie z mleka, pokrojonej w piórka cebuli i przypraw. Rozbite kotlety powinny w niej poleżeć co najmniej 2 godziny. Potem trzeba je dokładnie odsączyć i panierować kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Najlepiej smakują smażone na smalcu lub klarowanym maśle. Pamiętajmy, że panierować należy tuż przed samym smażeniem(...)cienko rozbijamy na dość duże kotlety. Wkładamy do salaterki lub innego naczynia i zalewamy mlekiem. Dodajemy pokrojoną cebulkę. Mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania ( można na noc). Filety wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu (ostrożnie, gdyż wcześniej były już doprawiane) i panierujemy kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej doprawionej
cool and mintyformie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako roladka. Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny J Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) Składniki: 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko 1/4 szklanki mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki majeranku(...)drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Gotowe sznycle panierujemy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Roladki możemy spiąć go wykałaczką, ale nie jest to koniecznie. Na patelni rozgrzewamy około 1 centymetrową warstwę oleju, smażymy kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor
Mania Gotowaniadodać dowolne warzywa, np. paprykę czy pieczarki. Natomiast ja zrobiłam je ze szczypiorkiem i porem. Takie kotleciki są świetną alternatywą dla kotletów panierowanych, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 500 g filetu z kurczaka 1 duże jajko kawałek pora (biała część około 10 cm) 1/2 pęczka szczypiorku 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki(...)miseczki. Dodać jajko, majonez, musztardę, starty ser, mąkę. Całość ręką wymieszać na jednolitą masę. W razie gdyby masa była zbyt rzadka można dodać jeszcze trochę mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut. 4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać porcjami kotleciki i smażyć na złoty kolor przez 2-3 minuty. Usmażone kotlety przełożyć na ręcznik papierowy
Danka Pichciświetnie sprawdzą się także grzyby leśne, jeśli macie je pod ręką. Grzyby nadają kotletom zupełnie innego smaku. Mięso w takim połączeniu smakuje naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1 cebulka • tarta bułka • 1 mała bułka, np. kajzerka • olej Sposób przygotowania(...)złoty kolor. Ostudzić. 4. Bułkę namoczyć, odcisnąć. 5. Do mięsa dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę, bułkę, 1 łyżkę zimnej wody, jajko i przyprawy oraz grzyby. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. 6. Z masy, zwilżonymi zimną wodą rękami, formować kotlety. Każdego obtoczyć w bułce tartej. 7. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na rumiano. 8. Podawać z ulubionymi
W mojej kuchniKotlety mielone z żółtym serem to pyszny, pożywny obiad z drobnymi urozmaiceniami. Zobacz również przepis na http://smacznepotrawy.com/2016/01/zrazy-mielone-nadziewane/ , stał się ulubionym obiadem wielu fanów bloga. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego 1 jajko 15 dag. żółtego sera bułka czerstwa bułka tarta 1 cebula sól pieprz olej Przygotowanie : Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około(...)minut, musi zmięknąć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Mięso mielone wyłożyć na miskę, dodać usmażoną cebulę, jajka, odciśniętą z wody bułkę, wszystko dokładnie wymieszać ręką. Na koniec doprawić solą i pieprzem według uznania. Formować kotlety, do każdego kotleta mielonego wkładać do środka kawałek sera, obtaczać w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na rumiany kolor
Smaczne Potrawy