dojrzałych pomidorów 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany (niezbyt gęstej) sól i pieprz do smaku Kotlety: 500 g mięsa mielonego z zająca (lub innego) 2 kg białej kapusty (średnia główka) 1 cebula 2 jajka 1/2 szklanki kaszy manny sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kapustę szatkujemy i drobno siekamy. Zasypujemy czubatą łyżką soli, ugniatamy i odstawiamy(...)koniec blendowania dodajemy śmietanę. Kapustę dobrze odciskamy z soków, dodajemy do niej mielone mięso, jajka, kaszę mannę i drobno posiekamy cebulę. Dodajemy do smaku pieprz i ewentualnie trochę soli. Masę dobrze wyrabiamy. Na patelni podgrzewamy olej. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy niewielkie podłużne kotlety. Obsmażamy je z obu stron na złoto i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kotlety zalewamy sosem
Trzeci talerzKotlety mielone to następna potrawa która wam chce przedstawić Składniki: 500 dag. Mięsa wieprzowego mielonego 4 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól Przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki 1 sucha bułka namoczona w wodzie Smalec Sposób: Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek posiekany drobno,majeranek ,dwie szczypty soli, trochę pieprzu ,przyprawę
Viola cooks with passiongrubsze plasterki) cebulka perłowa marynowana 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę) kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę) 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę) sól, pieprz, curry jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Kiedy zobaczyłam zdjęcie z tym daniem - bez wahania stwierdziłam, że muszę je zrobić. Musicie przyznać, że wygląda super :) Co prawda - nie mam pojęcia, dlaczego(...)przemian na patyczek, pozostawiając z każdego końca po 2 cm. Tak przygotowane szaszłyki owinąć filetem, i zapanierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem wyciągnąć patyczek i przekroić kotlety wzdłuż dla lepszego efektu. Źródło: gotowanieipieczenieiloveit linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnitłuczkiem do mięsa, aby na całej długości miały podobną grubość. Każdy z rozbitych filetów przekroić wzdłuż na dwa kotlety (w ten sposób powstaną po 2 kotlety z każdej piersi). Kotlety umieścić w misce lub woreczku z zamknięciem , wlać słodką zalewę ze słoika z ogórkami (1/2 szklanki), przykryć miseczkę/zapiąć woreczek i umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę(...)pszenną, cukier puder i przyprawy tj. sól, sól selerową, słodką paprykę w proszku, pieprz, czosnek i bazylię. Wymieszać. Zamarynowane kawałki kurczaka zamaczać w jajku z mlekiem, a następnie dokładnie panierować w mące z przyprawami. Tak przygotowane kotlety smażyć w gorącym (o temperaturze 180 stopni), głębokim oleju (we frytownicy, lub na patelni), na złoty kolor z obu stron, przez 8 minut
Gospodyni Miejskawięc jak by to powiedział Karol Okrasa kolejny złamany przepis. Składniki: 70 dkg zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 1 bułeczka pszenna garść suszonych podgrzybków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej kujawski do smażenia 1 cebula do pokrojenia na patelnię 1 łyżka masła kilka gałązek świezego tymianku Sposób(...)razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Grzyby zalałam wodą i lekko odgotowałam, odcedziłam i pokroiłam w kosteczkę, dodałam do całości. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam kotlety ( z tej porcji wyszło mi 10 szt), które lekko obtoczyłam
Gosia gotujepieprz do smaku 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 mała cebulka – ok. 30 g 50 g startego żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na siekane kotlety z kurczaka z dodatkiem sera i majonezu: Filety z piersi kurczaka pozbawić błonek i ewentualnych kostek, posiekać drobno(...)Koperek drobno posiekać. Cebulkę obrać, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jednej miski wrzucić przyprawionego kurczaka, posiekany koperek, cebulkę, majonez, ser, śmietanę oraz jajka i mąkę. Wymieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Odstawić masę na ok. 20 minut, by nieco “odpoczęła”. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Za pomocą łyżki nakładać małe porcje na kotleciki
Kulinarne Przebojecytryny 3 łyżki tartego parmezanu 1 duży ząbek czosnku puree z groszku: 1 puszka groszku zielonego 1/2 szklanki mleka sól, pieprz kotlety: 1 puszka ciecierzycy 1 łyżeczka nasion kolendry 3 łyżki mąki ryżowej 1 jajko sól, pieprz do smaku Przygotowanie: K omosa: Komosę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażyć pokrojony cienko seler naciowy, posolić. Dodać komosę, pesto(...)być zwarty, ale nie za bardzo lejący. Jeśli oliwa rozwarstwia się od pietruszki, nie dolewać więcej. Puree z groszku: Mleko zagotować. Dodać groszek, sól, pieprz. Zmiksować na gładkie puree. Kotlety: Nasiona kolendry rozetrzeć w moździerzu. Zmiksować wszystkie składniki. Formować małe kotleciki, obtoczyć w mące ryżowej i smażyć na rozgrzanej patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wszystko wyłożyć na talerz
Jaglusiapieczarkami i smażymy do momentu zeszklenia i odparowania wody. Studzimy. Do kaszy dodajemy usmażoną cebulę z pieczarkami, odciśniętą kajzerkę, jajka, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut aby masa lekko stężała. Formujemy kotlety a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z surówką
Qchnia po prostuprzygotowałam na kolację takie żytnie kanapki z chrupiącym kotletem. Są smaczne i pożywne oraz dodatkowo nas rozgrzeją. Kotlety przygotowałam w panierce z żytnich płatków od firmy Lubella . Składniki: 2 płaskie chlebki żytnie 4 listki sałaty 2 plastry piersi z kurczaka 1 jajko 0,5 szklanki płatków żytnich Lubella Sól, pieprz Słodka papryka Olej do smażenia Pikantny ketchup(...)Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, płatki kruszmy. Mięso obtaczamy w rozkłóconym jajku oraz pokruszonych płatkach, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Płaskie chlebki rozcinamy na pół, układamy po liściu sałaty, usmażone kotlety, polewamy ketchupem, przykrywamy sałatą i wierzchnią częścią chlebka
Bajeczna Kuchniaczęści kotletów przygotowałam pyszny sos słodko-pikantny, o którym przeczytacie w kolejnym wpisie na blogu. Co na obiad? Polecam pyszne Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 1 kg mielonej łopatki, 5 łyżek prażonej cebulki 2 jajka, sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku, ok. 3 łyżki majeranku, ok. 2 łyżki siekanej natki pietruszki (może być suszona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa mleko do namoczenia bułki 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła a następnie dobrze odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek
Domowy Smak JedzeniaNie będę oszukiwać, jaglanka nie jest moją ulubioną kaszą. Jest tak mdła i nijaka, że pomysł zrobienia z niej kotletów nie zachwycał mnie. Na Jadłonomii, natrafiłam
Codziennik KuchennyPyszny pomysł na obiad :) Do kotletów potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 jajko 1 cebula 1 szklanka bułki tartej 0,5 szklanki przegotowanej wody 3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Sos: 4 duże łyżki przecieru pomidorowego pól szklanki wody 3 dużej łyżki śmietany sól i pieprz W dużej misce ręcznie mieszamy razem ze sobą mięso(...)mielone, jajko, cebule pokrojoną w małą kostkę, 3/4 szklanki bułki tartej, wodę, czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe kotleciki, nie mogą być za grube, bo będą się długo smażyć i mogą być w środku surowe. Obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Układamy na patelnie na rozgrzany olej i smażymy. Kiedy nasze kotleciki się smażą możemy zacząć robić
Kolejny blog o gotowaniupewno nie raz macie ochotę na coś innego niż tradycyjny kotlet schabowy. Dziś polecam roladki ze schabu z szynką i serem. Proste a zarazem pyszne danie, do tego ulubiona surówka i ziemniaki, kasza, ryż, makaron... wszystko to na co tylko macie ochotę. Takie roladki można przygotować na niedzielny lub świąteczny obiad, ale również w każdy inny dzień :) Składniki(...)schabu rozklepać bardzo cienko za pomocą tłuczka (na mięso kładę woreczek, aby nie "rozrywać" mięsa). Każdy kotlet oprószyć z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do schabowych. Na tak przygotowane mięso kłaść plasterek sera i szynki, zwijać w rulonik. W miseczce rozklepać jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Każdą roladkę obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej. Na patelni
Zrób to smacznieorganizm nieznosi tego ciężkostrawnego przysmaku, dlatego postanowiłam pójść na kompromis, który zadowoli wszystkich. Moja zdrowa wersja kotletów jest naprawdę lekka, łatwiej przyswajalna niż typowa i przepyszna! :) A wcale nie wymaga wiele zmian, sami zobaczcie! Składniki: 1 filet z kurczaka płatki owsiane 1 jajko 2 łyżki mąki 1 łyżka mleka przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, słodka papryka Filet z kurczaka(...)lekko rozbijamy otrzymane dwa kawałki mięsa. Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozbitym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu, a na koniec w płatkach owsianych. Warto utworzyć dość grubą warstwę płatków owsianych - kotlety będą jeszcze bardziej smakowite! Kotlety smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu - ja użyłam jedynie odrobiny, którą przesmarowałam patelnię, aby kotlety
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!