Kotlety mielone to klasyczne danie. Jest tyle przepisów na te kotlety, co osób które je przygotowują. Ja podaję przepis, który mi najbardziej odpowiada. Składniki: 500 g mięsa wołowego i wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko liście kolendry sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Wykonanie: Bułkę zalać zimną wodą i moczyć aż zmięknie. Następnie odcisnąć(...)czosnkiem na odrobinie oleju. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić odciśniętą bułkę. Do mięsa z bułką dodać usmażoną cebulę, jajko, doprawić liśćmi kolendry, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa formować niewielkie kotlety, obtoczyć je bułką tartą i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż zbrązowieją
Mama GotujePropozycja koletów w innym wydaniu, brokuł z kalafiorem i mozzarellą zachwyci najbardziej wybredne gusta. Kotlety z kalafiora i brokuła Składniki: - 1/2 brokuła - 1/2 kalafiora - 1 kulka mozzarelli - 1 jajko - 150 g wędzonego boczku - zielona pietruszka - bułka tarta - olej - sól - pieprz Przygotowanie: Kalafior i brokuł gotujemy w posolonej wodzie tak by sie nie rozgotowały. Po ugotowaniu i ostudzeniu ugniatamy delikatnie tłuczkiem(...)patelni. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ubitych warzyw. Ostudzony boczek, jajko i około 2 łyżek posiekanej natki pietruszki dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, jeżeli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Życzę smacznego
Kulinarne życiePrzepis znalazłam u Magdy. To świetna alternatywa dla zwykłego kotleta drobiowego. Mięsko w tej wersji bardzo nam posmakowało. Do tego polecam sałatę z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym.Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka1 ser camembertsuszona żurawinasól, pieprzSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka myjemy, porcjujemy, rozbijamy na kotlety. Posypujemy z obu stron solą i i pieprzem.2. Camembert kroimy na plasterki.3
Kuchnia domowa Anichrupiące, pieczone kotleciki z kaszy jaglanej. Możemy podać je jako przekąskę albo na obiad. Jem zdrowo: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej Drukuj przepis Składniki 1 szklanka kaszy jaglanej 1 kostka twarogu półtłustego 8 czarnych oliwek 5 suszonych pomidorków (z oliwy) 1 średnie jajko 4 łyżki mąki owsianej (może być pszenna) 1 czerwona cebula 1 łyżeczka klarowanego masła 0,5 łyżeczki(...)tymianku, bazylii, majeranku przyprawy sól, pieprz, suszona papryka chilli listonic_name = "Jem zdrowo: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka kaszy jaglanej 1 kostka twarogu półtłustego 8 czarnych oliwek 5 suszonych pomidorków (z oliwy) 1 średnie jajko 4 łyżki mąki owsianej (może być pszenna) 1 czerwona cebula 1 łyżeczka klarowanego masła
CoolinarniePLCzasami nie pozostaje mi nic innego jak ekspresowy obiad! Mogłabym pójść na łatwiznę i usmażyć kotlety schabowe, ale nawet nie mając czasu - lubię podać "coś innego". Już Wam wspominałam o uroczych słoiczkach od Małe Szczęścia , więc ponownie udowadniam, że są przeeepyszne. Tym razem sięgnęłam po pastę na bazie pomidorów z nutą bazylii, która wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem(...)Każdy plaster schabu należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko) i oprószyć solą z pieprzem. Następnie wszystkie kotlety osobno posmarować pastą i ostrożnie zrolować. Tak przygotowane roladki dokładnie obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. (Powinny być zarumienione
Di gotujemielonej karkówki 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 60 ml bułki tartej 120 ml zimnej wody 1 jajko 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu Ponadto: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) 250 g pieczarek Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce
Smak mojego domuprzygotowania dla dzieci specjalnego obiadku. Proponujemy kotlety mielone z parówkami podane w formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego(...)podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę doprawiamy solą. Z masy fomujemy spore kotlety. Trzy parówki przekrajemy wzdłuż i wkładamy je w mięso. Pozostałe 2 parówki kroimy na 3 części
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKotlety mielone z dodatkiem startego żółtego sera i ostrej młodej cebuli. Do tego ziemniaczki, mizeria i obiad gotowy! 250 g mięsa mielonego z indyka 50 g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko Sól Pieprz Bułka(...)tarta do panierowania Olej do smażenia Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą i serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub smalcu
VioletoweKucharzenieKotlety drobiowe po hawajsku są bardzo smaczne, zapieczone z serem i ananasem a podane z odrobiną borówki, smakują nieziemsko. Polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 100 g żółtego sera w plastrach 50 g sera blue sól, przyprawa do kurczaka kilka plastrów ananasa 2 jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia dżem(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso z kurczaka rozbijamy nie za cienko, doprawiamy przyprawami. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony. Kotlety odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kotlet kładziemy plaster sera, na to plaster ananasa, w środek ananasa wkładamy ser blue i przykrywamy następnym plastrem sera. Zapiekamy w piekarniku
Kulinarne Fantazje Mariolidbamy o zdrowie nasze i najbliższych i że śledzimy trendy kuchni świata. Zwłaszcza, że wiele tych egzotycznych dań jest łatwiej zabrać na wynos i zjeść ze smakiem, niż tradycyjnego kotleta i ziemniaki. Jakie pyszności pakuje do pudełka Grażyna Bober-Bruijn? Podstawowa zasada, to że drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch(...)kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą
Ugotowane pozamiatanepanierkę, u mnie w wersji bezglutenowej i pieczonej, zamiast smażonej. Do przygotowania możesz użyć ulubionego mięsa wieprzowego lub z kurczaka. 6 Kotletów z wieprzowiny lub kurczaka 1/4 cup Mąki z tapioki (lub mąki pszennej jeśli nie paleo) 1 Jajko 1/2 cup Mąki z manioku Gari (lub panierki panko lub bułki tartej jeśli nie paleo) 1 Cebula lub szalotka(...)dopóki sos nie osiągnie pożądanej konsystencji. Mięso na kotlety rozbijamy (lub prosimy w sklepie mięsnym, by zrobili to za nas w maszynie zwanej steaker). Pomysł na panierkę został zainspirowany przepisem na schabowe z bloga Paleo Strefa Moniki Piaseckiej . Mięso przyprawione solą i pieprzem obtaczamy w mące z tapioki, następnie w rozbełtanym jajku, a potem w mące z manioku gari. Jeżeli
Oslov.zmieści się naraz 12 dużych kotletów. W piekarniku zaś upiekłam 12 kotletów wołowych z marchewką. Co zrobić na obiad? Polecam pyszne pieczone kotlety wołowe z marchewką: Składniki: 500 g mięsa mielonego z wołowiny 1 marchew 1 jajko, sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku, 2 ząbki czosnku ok. 1-2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 kajzerka namoczona w mleku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzmielić przez maszynkę. Ogórki zetrzeć na tarce. Wszystkie pozostałe składniki połączyć i wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. W razie gdyby kotlety były zbyt rzadkie dodać bułkę tartą . Formować małe kotleciki. Obtoczyć je w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron do zarumienia. Kotleciki podałam z sosem śmietanowo-pieczarkowym przepis tutaj
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka kawałek pora liście rukoli tarty żółty ser sól, pieprz Panierka: jajko mąka bułka tarta Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, porcjujemy na 4 kotlety. Rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. 2. Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy na odrobinie oleju. 3. Na każdym kawałku mięsa na środku dodajemy kolejno: tarty żółty ser, trochę pora, kilka listków
Kuchnia domowa Aniidealnie się komponują ze smakiem mięsa i pysznej panierki. Są super!!! Polecam! Składniki na kotlety schabowe z serem i brokułami na każdą osobę należy przygotować 1 plaster schabu bez kości 1 różyczka brokuła 1-2 plastry sera żółtego dodatkowo: sól pieprz oregano 1 roztrzepane jajko bułka tarta olej do smażenia Brokuły gotujemy w osolonej wodzie około(...)schabu wkładamy do foliowego woreczka, cieniutko rozbijamy. Na deseczkę wykładamy mięso, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Na każdym kotlecie układamy przekrojoną na pół różyczkę brokuła i plaster sera, składamy na pół (ma wyglądać jak duży pieróg), dobrze dociskamy brzegi, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na piękny, złoty kolor. Gotowe
Rozpustne gotowanieKotlety mielone z fasolką szparagową Składniki: Na kotlety mięso mielone - 400 g 1 czerstwa bułka sól i pieprz jajko - 1 szt cebula - 1 szt Nadzienie: fasolka szparagowa żółta - 300 g natka pietruszki Dodatkowo tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki Dekoracja; liście sałaty koperek pomidorki koktajlowe Sposób przygotowania: Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę(...)przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić. Fasolkę przebrać, odciąć końce, opłukać, gotować w lekko osolonej wodzie, al dente, odcedzić, ostudzić. Z mięsa mielonego formować w dłoni owalne kotlety, lekko spłaszczyć, nałożyć na każdy kotlet po kilka ugotowanych fasolek szparagowych i natkę pietruszki, dobrze zlepić, uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na wolnym ogniu, aby w środku
Kuchnia Danusiłask. Dla nas idealne są te z kością i nie rozbite. No i oczywiście, smażymy tylko na smalcu. Składniki: 2 kotlety schabowe z kością 500 ml mleka 3,2% 2 cebule 5 łyżek mąki 1 jajko 2 łyżki mleka 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki brązowego siemienia lnianego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kotlety nakłuwamy, nacieramy solą i pieprzem, marynujemy w mleku z dodatkiem cebuli. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej, ale kilka godzin też w zupełności wystarczy. Mięso wyjmujemy z mleka, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i na koniec w bułce tartej wymieszanej z ziarnami
R'n'G Kitchen