kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:113/338)

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek (porcja - ok. 415 kcal) 261

pieczarek) 1 łyżka oleju (do smażenia kotletów) sól, pieprzPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę jaglaną (ugotowałam w parowarze: kasza - miarka 55 ml, woda - 110 ml, gotowałam ok. 40 min)  2. Na maśle, pod przykryciem dusimy pokrojone drobno pieczarki i posiekaną cebulę. Dodajemy sól, pieprz3. Gdy ostygnie, mieszany kaszę z pieczarkami. Dodajemy jajko i mąkę.4. Wilgotnymi dłońmi lepimy płaskie

Malowane smakiem
Kotlety drobiowe (mielone) 99

kotlety z piersi kurczaka Do zmielenia mięsa użyłam malaksera, dlatego ich przygotowanie zajęło mi dosłownie dwie chwile. Jeśli po obiedzie zostanie Ci nadwyżka kotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz(...)mielenia lub malakserem) . Do masy dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.   Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi).     Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę

Kulinarny S.O.S.
Kotlety drobiowe (mielone) 100

kotlety z piersi kurczaka Do zmielenia mięsa użyłam malaksera, dlatego ich przygotowanie zajęło mi dosłownie dwie chwile. Jeśli po obiedzie zostanie Ci nadwyżka kotletów, możesz je śmiało zamrozić Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz(...)mielenia lub malakserem) . Do masy dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.   Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi).     Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę

Kulinarne S.O.S.
Szpinak – właściwości lecznicze 250

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burgery z fasoli i kaszy jaglanej 168

następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie.Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w wodzie lub bulionie.Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na złoto.Wszystkie razem dokładnie mieszamy.Dodajemy jajko , przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki.Wyrabiamy masę na kotlety ( jeśli nie będzie się chciała kleic dodajemy łyżkę mąki ).Smażymy niewielkie kotleciki na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
Mielone w sosie śmietanowo - grzybowym. 190

zrobić do innego mięsa, niekoniecznie mielonego. Składniki: 400-500 g. mięsa zmielonego 1/2 cebuli 1 kajzerka czerstwa 1 jako 1 łyżka musztardy sól, pieprz, majeranek bułka tarta, do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sos: 200 g. grzybów świeżych lub mrożonych (grzyby ważyłam po rozmrożeniu) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 g. masła 1/2 szklanki śmietany 30% 1,5 szklanki bulionu(...)miski. Cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do mięsa. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie wbić jajko, dodać musztardę i przyprawy. Wyrobić, do uzyskania gładkiej masy. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. U mnie wyszło 6 kotletów. Rozmrożone grzyby, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać

Agusiowe smakołyki
Kotlety rybne 151

kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej kotlety RYBNE PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 8 niewielkich kotletów SKŁADNIKI: – 300 g filetów z dorsza – pół łyżeczki soli – 1 jajko – 1 łyżka mąki pszennej – 70 g śmietany kremówki 36% – pół marchewki – 1 nieduży ziemniak -2 łyżki posiekanego koperku(...)pieprz – olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do blendera dodaj rybę oraz sól. Zblenduj, a jeśli ryba będzie oporna dodaj jajko i wtedy blenduj. Przełóż masę do miski. Dodaj mąkę i śmietanę oraz pieprz. Wymieszaj. Na tarce z małymi oczkami zetrzyj marchewkę i ziemniaka. Warzywa odciśnij mocno i dodaj do masy z rybą. Dodaj koperek i wszystko połącz. Masa powinna być

nietylkopasta.pl
Kotlety schabowe po hawajsku 208

Smaczne i aromatyczne kotlety zapiekane z ananasem ,serem żółtym, podane z konfiturą żurawinową.Ja do tych kotletów bardzo lubię surówkę z dodatkiem żurawiny i obowiązkowo opiekane ziemniaki. Składniki: 4 plastry schabu 4 plastry ananasa 4 plasterki sera żółtego Sól, pieprz 1 jajko(...)Bułka tarta Olej do smażenia Konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Każdy kawałek schabu rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone kotlety układamy na blasze,na każdy kotlet nakładamy po plasterku ananasa i sera żółtego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu

Bajeczna Kuchnia
Meksykańskie kotleciki 182

Jeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych.  pół kg drobiowego mięsa mielonego  1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki papryki słodkiej 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu pieprz, sól mąka olej Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, wycisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić masę. Uformować kulki(...)obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni.  Kotleciki przełożyć do garnka dodać sos meksykański.   Razem gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Kotlety podane zostały z  sosem meksykańskim

Humanistka w kuchni
Kotleciki curry z kaszy bulgur i dip z melasy z granatu 164

przekonajcie się, że jak łatwo można uzyskać ciekawą i pyszną potrawę. Wystarczy tylko kilka składników i już! Smacznego. (około 6-7 sztuk) Kotlety: 1 szklanka kaszy bulgur (użyłam gruboziarnistej, ale idealnie sprawdzi się drobna )  1 jajko 1 łyżka skrobi kukurydzianej (płaska) 1 łyżka bułki tartej (płaska)  4 łyki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)granatu sól, pieprz  Ugotować (*) kaszę bulgur. Do ostudzonej kaszy dodać jajko, skrobię kukurydzianą, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. (Masa powinna być dość zwarta i nierozpadająca się.) Z masy uformować (można lekko zwilżyć dłonie) niewielkie (okrągłe) kotlety, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron

Di gotuje
Kotlety mielone z ziemniaczanymi wiatraczkami. 242

kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora 186

kalafiora studzimy. Zakładamy w misie nóż do wyrabiania. Dodajemy przestudzoną kaszę, kalafiora, jajko, łyżkę bułki tartej, przyprawy (sól, pieprz, obrany ząbek czosnku) oraz natkę pietruszki. Wyrabiamy na prędkości 8 przez ok 40 sekund. W tym czasie minimum raz zgarniamy składniki ze ścianek misy. Z przygotowanej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju(...)płynu, pilnując i mieszając, by się nie przypaliła. Przestudzonego kalafiora rozdrabniamy blenderem lub widelcem. Łączymy z kaszą jaglaną, posiekaną natką pietruszki, jajkiem, łyżką bułki tartej i przyprawami (czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy). Wyrabiamy gładką masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety mielone 169

Kotlety mielone to klasyczne danie. Jest tyle przepisów na te kotlety, co osób które je przygotowują. Ja podaję przepis, który mi najbardziej odpowiada. Składniki: 500 g mięsa wołowego i wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko liście kolendry sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Wykonanie: Bułkę zalać zimną wodą i moczyć aż zmięknie. Następnie odcisnąć(...)czosnkiem na odrobinie oleju. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić odciśniętą bułkę. Do mięsa z bułką dodać usmażoną cebulę, jajko, doprawić liśćmi kolendry, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa formować niewielkie kotlety, obtoczyć je bułką tartą i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż zbrązowieją

Mama Gotuje
Kotlety z kalafiora i brokuła 148

Propozycja koletów w innym wydaniu, brokuł z kalafiorem i mozzarellą zachwyci najbardziej wybredne gusta. Kotlety z kalafiora i brokuła Składniki: - 1/2 brokuła - 1/2 kalafiora - 1 kulka mozzarelli - 1 jajko - 150 g wędzonego boczku - zielona pietruszka - bułka tarta - olej - sól - pieprz Przygotowanie: Kalafior i brokuł gotujemy w posolonej wodzie tak by sie nie rozgotowały. Po ugotowaniu i ostudzeniu ugniatamy delikatnie tłuczkiem(...)patelni. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ubitych warzyw. Ostudzony boczek, jajko i około 2 łyżek posiekanej natki pietruszki dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, jeżeli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron.  Życzę smacznego

Kulinarne życie