Kolejny pomysł na pyszne mielone kotlety. Tym razem z dodatkiem pieczarek. Składniki : * pół kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej * cebula * około 10 sztuk większych pieczarek * jajko * bułka tarta * sól , pieprz , ząbek czosnku Przygotowanie : Przesmażyć cebulę z pieczarkami. Połączyć z mięsem , przyprawić. Smażyć kotlety na złoty kolor. Tutaj podane z ziemniakami oraz gotowaną cukinią. Szybki , prosty przepis na smaczny obiad
Magiczne Życie Martyinspiracja była WIELKA! I tak oto powstały pyszne burgery bez grama mięsa. Kto jeszcze ich nie robił- niech żałuje i koniecznie zrobi. Są obłędnie pyszne! Składniki na 4 kotlety : * brokuł * ząbek czosnku * pół cebuli * 3 łyżki oliwy z oliwek * 1 jajko * garść orzechów włoskich * garść bułki tartej * czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Brokuły ugotować, przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić(...)oliwie. Orzechy podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać. Brokuł rozdrobić widelcem, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko oraz orzechy i bułkę tartą. Przyprawić i dobrze wymieszać. Uformować kotlety i usmażyć na złoty kolor z obu stron. Dodatkowo : * bułka - u mnie grahamka * plasterki ogórka * plasterki pomidora * plasterki awokado * ulubiony sos bądź dressing * liście sałaty
Magiczne Życie Martyziemniaki i kroimy je na plasterki Obtaczamy mieso w panier ( wpierw obtaczamy w mace, potem w jajku a na koniec w bulce tartej) Na rozgrzana patelnie kladziemy kotlety posmarzajac je z obu stron, potem wszystkie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu co jakis czas obracajac W tym samym czasie smarzymy krazki ziemniaczane tak jak frytki(...)talerzach ukladamy salate Gotowe kotlety i ziemniaki ukladamy na salacie ( daje nam to ladny efekt ) Po ok 1 godzinie mamy juz gotowy obiad na 6 osob Smacznego
Klaudynkowa kuchniaPomysł na lekką ale i pożywną, bezmięsną propozycję obiadową: Kotlety sojowe z warzywami i kaszą Tu chyba nawet nie ma potrzeby prezentowania szczegółowego przepisu :) Wystarczy tylko wrzucić gotowe kotlety sojowe na 5 minut do wrzątku (u mnie bulion, może być woda z dodatkiem przypraw), warzywa zaś (np. por, marchewkę, cebulę, paprykę, kapustę pekińską) pokrojone w mniejsze części poddusić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać 4-5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Fetę pokroić na małe kawałki. Kawałki sera oblepić mięsem i uformować kotlety. Gotowe kotlety panierować w bułce tarej i smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor .Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka
Monia miesza i gotujePanierowane kotlety z indyka, pieczone w piekarniku, na koniec zapiekane z serem i sosem pomidorowym. Danie barzo proste, a niesamowicie smaczne. I wykwintne. Jeśli macie dość panierowanych, nudnych kotletów, zróbcie indyka parmigiana. Czas: Godzina Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 4 Kotlet panierowany inaczej Kotlety z indyka są pieczone w piekarniku, a na koniec zapiekane pod warstwą mozzarelli i parmezanu(...)towarzystwie sosu pomidorowego Jeśli macie dość nudnych, kotletów panierowanych, ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką z sera mozzarella i parmezanu
Niedzielny kucharzPanierowane kotlety z indyka, pieczone w piekarniku, na koniec zapiekane z serem i sosem pomidorowym. Danie barzo proste, a niesamowicie smaczne. I wykwintne. Jeśli macie dość panierowanych, nudnych kotletów, zróbcie indyka parmigiana. Czas: Godzina Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 4 Kotlet panierowany inaczej Kotlety z indyka są pieczone w piekarniku, a na koniec zapiekane pod warstwą mozzarelli i parmezanu(...)towarzystwie sosu pomidorowego Jeśli macie dość nudnych, kotletów panierowanych, ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką z sera mozzarella i parmezanu
Niedzielny kucharzKotlety z kaszy jęczmiennej z pieczarkami Dziś zapraszam Was na bezmięsne kotlety. Tak, tak Tym razem podstawowym składnikiem kotletów jest kasza jęczmienna drobna. Smak wzbogacają pieczarki. Tak przygotowane kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczarkami najczęściej podaję same w towarzystwie najróżniejszych surówek lub w wersji z delikatnym sosem – najczęściej pomidorowym lub pieczarkowym. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takich kotlecików(...)polecam. Są delikatne i pyszne. Nawet moje dzieci chętnie je jedzą. W ich przypadku obowiązkowo z surówką z marchewki Inne propozycje na kotlety bez mięsa znajdziecie tutaj: Kotlety z tuńczyka ( klik ) Kotlety z kaszy gryczanej ( klik ) Składniki: 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej drobnoziarnistej PZZ Białystok 2 pieczarki 1 mała cebula 1 duże jajko pieprz i sól do smaku bułka tarta
Słodkie okruszkiNajstarsze przepisy kuchni polskiej na kotlet schabowy nie pozostawiają żadnych wątpliwości – należy je robić z kością. Spróbowaliśmy, różnica jest kolosalna! Schabowy to chyba najbardziej ikoniczne danie współczesnej kuchni polskiej. Od wielu dekad niezmiennie utrzymuje się w czołówce ulubionych potraw nad Wisłą. Miarowe stukanie dochodzące w okolicy południa w niedzielę – kto ma sąsiadów, temu nie trzeba mówić nic więcej(...)rozklepanego mięsa nie jest rdzennie nasz. Podobne potrawy można znaleźć w kuchniach całej Europy i nie tylko. Pierwszy na myśl przychodzi Wiener Schnitzel, najczęściej przygotowywany z cielęciny. Przepis na kotlet schabowy w polskiej książce kucharskiej pojawia się dopiero w „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1860 r.: „Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać
Kulinarna Polskaniewiele potrzeba, żeby dość trywialne danie jakim jest kotlet panierowany zmienić w danie wykwintne i niecodzienne. Czas przygotowania: 15 minut Zapiekanie : 10 minut Liczba porcji : 4 Kotlet schabowy – król stołówek i barów mlecznych jak Polska długa i szeroka, stały składnik niedzielnego menu w większości domów w czasach PRL-u. Co niedziela, przed południem, blokowiska rozbrzmiewały stukotaniem tłuczków do mięsa(...)jakby w całym kraju zaczynał się jakiś remont generalny. Kotlet schabowy nie jest specjalnie wyszukaną potrawą. To biedniejszy kuzyn sznycla po wiedeńsku, cienko utłuczonego kawałka cielęciny w panierce. Schabowy nie jest typowo polską potrawą, bo w identyczny sposób wieprzowinę przyrządzają Japończycy. Tonkatsu to wypisz-wymaluj nasz kotlet schabowy nieco tylko inaczej podawany, bo pokrojony w plastry. Kotlety parmigiana, czyli danie
Niedzielny kucharzłyżka domowej vegety. 3 łyżki oleju; 1 czubata łyżka masła klarowanego; 1/2 szklanki zimnej wody + zimna woda do duszenia mięsa; 1 czubata łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do obtoczenia kotletów; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę. Cebule obrać, pokroić w pióra. Pora dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku(...)obrać, przecisnąć przez praskę. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej. Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) oraz masło klarowane (1 czubata łyżka) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć do średniej wielkości
Gospodyni Miejskacoś z nimi jest nie tak. Dzielę się z Wami przepisem na perfekcyjne mielone, które są znakomitym daniem LCHF! Bez jajek, bułki, panierki itp. Po prostu samo mięso! Jakość kotletów mielonych zależy przede wszystkim od mięsa. Odradzam zakup paczkowanego, gotowego mięsa mielonego, którego skład na etykietach jest bardzo długi z racji chemicznych dodatków i wypełniaczy. Chcąc mieć pewność(...)szynka, karkówka, łopatka oraz podgardle. Natomiast sekretem soczystych mielonych jest wyrobienie mięsa z dodatkiem wody, dzięki której są miękkie, sprężyste i soczyste. Kolejny patent to odpowiednie smażenie. Początkowo kotlety należy smażyć na dużym ogniu na rozgrzanym tłuszczu później zmniejszyć ogień i nadal smażyć przez ok 5 minut w zależności od wielkości kotletów. Smażone na zbyt dużym ogniu spalą się
Ola la LCHFulubione schabowe?” No więc są, tu i teraz. Inna sprawa, że nie mogą to być ot takie zwykłe schabowe – przecież poszukujemy smaków nietypowych i oryginalnych, prawda? Dlatego poniżej prezentujemy kotlety schabowe nie w najbardziej znanej wersji „na wytrawnie” czy „na kwaśno”, ale w mniej popularnym wariancie „na słodko”. W tym konkretnym wypadku – z ananasem i żurawiną. Co więcej, poniższy przepis(...)udowadnia, że nawet schabowy, i to nawet podany dość tradycyjnie z ziemniakami, może prezentować się atrakcyjnie wizualnie – inaczej aniżeli wielu z nas zdążyło się przyzwyczaić. Kotlety schabowe z serem i owocami 2015-01-15 15:07:41 Nieśmiertelne i chyba bezkonkurencyjne w polskiej kuchni schabowe tym razem w nieco mniej znanej wersji – na słodko z serem oraz ananasem i żurawiną
Kulinarna Pokusajeszcze raz wszystko wymieszaj. Uformuj małe okrągłe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki. Smażymy z każdej strony, aż będą rumiane. Posiekaną cebulę i czosnek dodajemy do kotletów. Pomidory przelewamy na patelnię. Sos przyprawiamy 2 płaskimi łyżeczkami cukru i dodajemy masło. Całość dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec przyprawiamy pieprzem i świeżo szarpaną bazylią. SMACZNEGO
Kredowe MenuJeśli ugotujecie na obiad ryż i ugotujecie go w nadmiarze to mam pomysł aby go wykorzystać. Wystarczy kilka składników i można wyczarować pyszne kotlety ryżowe. Moi chłopcy jedli je z surówką i pieczywem ale świetnie smakują same lub tylko z dodatkiem surówki np. z pekińskiej kapusty. Wiadomo, że nie należy wyrzucać jedzenia a tu mamy świetny sposób na wykorzystanie tego
Ewa w kuchni