koszyczki - 846 przepisów (strona:16/57)

przetwory - przecier pomidorowy 167

skórki obrane pomidory włożyć do naczynia miksującego i zmiksować - czas 30 s /obr 7-8 dodać sól i cukier - zagotować czas 30 min /Varoma/ obr 1 - zamiast miarki położyć koszyczek - UWAGA gdy podczas gotowania pomidory będą uciekać z naczynia miksującego, zmniejszyć temp do 100 - 90 st po tym czasie przecier raz jeszcze zmiksować - czas 1 min/ obr 8-9 gorący

Gotowanie z pasją
Ciasto szpinakowe z borówkami 325

soli 1 szklanka borówek Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie z ostrzem ultra blade umieszczamy szpinak, sok z cytryny oraz olej. Zakładamy koszyczek w celu zmniejszenia powierzchni pracy urządzenia. Miksujemy na prędkości 10 do całkowitego rozdrobnienia (ok 20 sekund). Po tym czasie ostrze zamieniamy na ubijaczkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz waniliowy

Kuchnia w czekoladzie
Konfitury brzoskwiniowe z rumem i wanilią 216

wiśni. To lato zapowiada się na królowanie brzoskwiń. Jako pierwsze przygotowałam konfitury z dodatkiem rumu i wanilii. Na początek zrobiłam je na próbę, z resztki owoców, które leżały w koszyczku. Miało być ciasto, ale zabrakło czasu i po kilku dniach brzoskwinie błagały już o uwagę, skupiając wokół siebie owocówki. A że w barku stała samotnie butelka również zapomnianego rumu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosta zupa grzybowa z ziemiakami 190

roku trochę się odkuję i dlatego wyskoczyliśmy na chwilę do znajomego lasu . Szału nie było, ale tragedii też nie i udało się zapełnić nieduży koszyczek. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to jedno z moich ulubionych dań. Jest prosta, ale pełna smaku i pachnie obłędnie. Według mnie zupa z takiego mixu różnych grzybów jest najlepsza, ale możecie użyć jednego, dowolnego gatunku

Smaczna Pyza
Orient Pampuch 208

dotyku- choć sama książka nie do końca mnie zachwyciła (była za 9zł, więc nie będę marudzić), to ten przepis jest idealny. Bułeczki są sycące i aromatyczne, najlepsze prosto z koszyczka, kiedy są jeszcze miękkie. No i samo parowanie- moment otwarcia pokrywki, kiedy nozdrza atakuje gorąca para wymieszana z aromatem bambusa i bułek... czysta poezja

les mirabelles
Sernik jagodowo – lawendowy. Hit lata! 169

Nigdy bym nie przypuszczała, że połączenie lawendy z jagodą może przynieść tak zaskakujące doznania dla naszego podniebienia. W zasadzie miałam przygotować sernik tylko jagodowy, gdyż koszyczek lśniących, świeżych leśnych zbiorów czekał na swoje przeznaczenie. W momencie, gdy miksowałam juz twaróg ze śmietanką, mechanicznie jakoś, aby zrobić na blacie więcej miejsca, przesunęłam szklany wazonik z wiązanką zasuszonej niedawno lawendy. Oczywiście, owionął

Raj dla Podniebienia
Sałatka z ryżem, melonem i szynką parmeńską (Insalata di riso, melone e prosciutto crudo) 175

makaronie, ale zmieniłam zdanie, ryż wyda ł  mi si ę  odpowiedniejszy. Zwłaszcza,  ż e oczami wyobraźni  widziałam  sałatkę podan ą  w koszyczkach z melona. Sa ł atk ę  wzbogaciłam listkami rukoli, bazylii, plasterkami parmezanu oraz du ż ą  ilością  czarnego pieprzu. Koloru sałatce nadało kilka ziarenek czerwonego

La grande e la piccola cuoca
Drożdżówki z serkiem, borówkami i białą czekoladą 203

drożdżówki są idealne! Pachnące drożdżowe ciasto z delikatnym serkiem i jagodami. Całość polana białą czekoladą. Co tu dużo pisać, są doskonałe i gwarantuję, że szybko znikną z piknikowego koszyczka :) Mój optymalny wybór na piknik?  Drożdżówki z jagodami i białą czekoladą z dodatkiem margaryny Optima Omega 3 ! Wam też polecam :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej op. drożdży instant

Smakołyki Asi
Przepis #12 Świąteczne babeczki 150

uwielbiam). Stało się tradycją, że co roku piekę babeczki. Tym razem postanowiłam zrobić je w zdrowszej wersji. Dodając moje ulubione składniki wymyśliłam smakowite, sycące babeczki - idealne do świątecznego koszyczka. Składniki ( 13 babeczek) suche - mąka owsiana 180 g - mąka kokosowa 60 g - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda oczyszczona 1 łyżeczka - cynamon 0,5 łyżeczki mokre - masło orzechowe 3 łyżki - miód

Health-Fit-Life
Chleb codzienny 935

ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :)  Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować . Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy na blachę, smarujemy np. żółtkiem, posypujemy nasionami maku lub czarnuszki... wg swoich smaków

chleba naszego
Prosty chleb pszenny na drożdżach wg Kena Forkisha 1122

piekarniku garnek razem z pokrywką i nagrzej do temperatury 245°C. Podczas pieczenia zachowaj szczególną uwagę, ponieważ nagrzany w piekarniku garnek jest bardzo gorący. Wyrośnięty bochenek wyłóż delikatnie z koszyczka na lekko oprószony mąką blat. Bardzo ostrożnie wyjmij z piekarnika rozgrzany garnek (używaj rękawic lub grubej ściereczki), zdejmij pokrywkę i łagodnie przełóż do niego bochenek. Nakryj pokrywką i ponownie

Przepisy na domowy ser i chleb
W truskawkowym koszyczku. 193

wierzchu torcik schłodźcie 20 minut w lodówce lub 8 minut w zamrażarce.  Do zrobienia plecionki koszyczkowej użyłam tylki wiltona 2b. Tu  jest pokazane jak sobie poradzić z koszyczkiem ;)  Następna dobra rada - dobrze jeśli krem jest stabilny tzn nie jest za miękki, bo wtedy paseczki będą spływały.  W takiej sytuacji włóżcie krem na chwilkę do lodówki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Konfitura truskawkowa 268

jednocześnie najdroższe truskawki. Na placach i targowiskach można spotkać sprzedawców z owocami na przetwory. Zazwyczaj są one o 30-50% tańsze od regularnych owoców. Nie wyglądają one w koszyczku tak oszałamiająco, ale w słoiku różnicy nie zauważycie. Porady: Syrop klonowy możesz z powodzeniem zastąpić cukrem. Ilość użytego słodziwa zależy od tego jakie truskawki dorwiesz – może się okazać, że będzie

Blendman
Wegański quiche brokułowy 176

kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki, i kroimy w plasterki, selera myjemy i drobno kroimy. Szpinak/jarmuż myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brokuła dzielimy na niewielkie koszyczki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki, ziemniaki i selera i smażymy aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy brokuła i szpinak

Lamarida.pl
Tofu z warzywami 127

obieramy: czosnek drobno siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a kapustę szatkujemy. Opłukujemy brokuła i obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie koszyczki, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy na kilkumilimetrowe plastry. Ja wtedy zwykle posypuję je papryką – niech sobie czekają aż podsmażą się warzywa

Lamarida.pl