Foremki na muffiny posmarować oliwą z oliwek. Każdy płat ciasto filo posmarować z obu stron wodą, złożyć 3 razy i przeciąć na pół. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć foremki tworząc koszyczki. Do każdego koszyczka włożyć upieczone paski boczku tak by utworzyły w foremkach pieścienie. Wbić do nich jajka tak by żółtko pozostało całe. Pociąć szczypiorek i posypać nim surowe jajka. Doprawić
Konrad Gotujearkuszy smarujemy oliwą ( ew. wodą) i nakładamy kolejne warstwy po przekątnej uzyskując wiele rogów ( każdy kwadrat-7 arkuszy) i układamy w formie do muffinek. Do środka każdego koszyczków nakładam farsz delikatnie przymykamy koszyczki. Pieczemy ok. 20-25 min w temp. 200 stopni. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościodpadał od reszty ziemniaka (p odczas gotowania ziemniak oraz farsz lekko spęcznieją - za bardzo ściśnięty ziemniak popęka od silnego ucisku) nafaszerowane i obwiązane ziemniaki ułóż na koszyczku do gotowania na parze do szybkowaru wlej wodę, wstaw koszyczek z ziemniakami, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu wbij wykałaczkę w spód jednego ziemniaka. Jeśli wykałaczka
Szybko SzybkowarPolecałam już jajka zapiekane w chlebie tostowym a dzisiaj coś w podobie. Tym razem w koszyczkach z chleba tostowego zapiekłam pod masą jajeczną małe kiełbaski Degustino. składniki: 6 kromek chleba tostowego 4 małe kiełbaski z szynki Degustino (1 opakowanie-120g) 2 jajka 3-4 łyżki jogurtu lub śmietany 18% sól,pieprz 1 garść startego żółtego sera(...)foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc koszyczek. Przygotować masę jajeczną. Jajka roztrzepać widelcem a następnie dodać jogurt. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Dodać starty ser żółty i wymieszać. Kiełbaski pokroić w grubsze plasterki. Do każdego gniazdka włożyć po kilka plasterków kiełbaski. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż masa się zetnie
Monia miesza i gotujecynamonem i cukrem waniliowym. Zwijamy w rulon. Rulon kroimy na 12 równych kawałków. Wkładamy je do formy na muffiny jak na zdjęciu poniżej. Palcami rozgniatamy i tworzymy z ciasta "koszyczki". Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, aż do zarumienienia.W czasie pieczenia ciasta, wkładamy do miski 2 połówki brzoskwiń i mielimy na przecier ręcznym blenderem. Do miski dodajemy jajko, śmietanę(...)minuty, aż masa dokładnie się połączy.Kiedy ciasto jest rumiane, wyjmujemy je z piekarnika (nie wyłączamy go). Ciasto pewnie rozrosło się, więc bez skrupułów łyżką nadajemy mu ponownie kształt koszyczków. Wlewamy do nich przygotowaną w misce masę. Ponownie wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 8 minut.Po wyjęciu czekamy aż ostygną. Najlepiej wyjąć je na kratkę.Połówkę
W kuchni wieczoremciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na 1 h ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia(...)przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 i piec kolejne 25 - 30 minut . Smacznego!Uwagi: Tym razem jeden z chlebów piekłam foremce a drugi tradycyjnie wyrastał w koszyczku. Pominęłam drożdże , więc moje chleby wyrastały dłużej, a wstępną fermentację też przedłużyłam z 1,5 do 2 godzin. W piecu również spędziły więcej czasu niż podaje przepis
Stare Garyciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, na ok 60 - 90 minut ( do czasu aż chlebki wyrosną). Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia(...)lodu, postawić miseczkę z wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika.Piec w temperaturze 240 st.C przez 40 - 45 minut Smacznego!Uwagi: Pominęłam drożdże, pierwsza fermentacja trwała 2.5 godziny. W koszyczkach chlebki rosły też znacznie dłużej. Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Stare Garyfrancuskie buleczki sniadaniowe z duza iloscia masla i jajek.Moje sa odchudzone,ale bardzo smaczne.Jest to takie samo ciasto z jakiego robie chalke.Jest to moim zdanie swietna propozycja wielkanocna.Idealne do koszyczka wielkanocnego.Buleczki sa szczegolnie lubiane przez dzieci.Do ich upieczenia uzylam foremek muffinkowych.Skladniki na 9 brioszek:250 g maki pszennej chlebowej30 g cukru25 g masla125 ml mleka1/4 lyzeczki soli1/2 opakowania suchych drozdzy1(...)minut.Ja rownoczesnie z brioszkami pieklam chalke i zajelo mi to 25 minut.Lekko studzimy na kratce,bo jeszcze cieple sa najlepsze.Serwujemy z maslem,twarozkiem lub konfitura.Smacznego!Brioszki ktore przeznaczymy do koszyczka wielkanocnego mozemy wzboganic dodatkiem szafranu i rodzynek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przykryc mise folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Nie powinno przerosnac.Wyrosniete ciasto zagniesc i uformowac z niego podluzny lub owalny bochenek.Chlebek ulozyc w wysypanym maka koszyczku ,obsypac maka i powtornie odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 40 minut..Przykryc sciereczka.W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do 230°C.Wyrosniety bochenek wyrzucic z koszyczka na rozgrzana blache,pedzlem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godziny.W miedzyczasie- po 45 minutach chleb raz skladamy.Formujemy bochenek i przykryty sciereczka pozostawiamy w koszyku wysypanym maka na 1 godzine do wyrostania.Pieczenie rozpoczynamy przy 250°C.Wytrzasamy chleb z koszyczka na rozgrzany kamien,nacinamy ostrym nozem w kilku miejscach i spryskujemy scianki piekarnika kilkakrotnie woda .Po 15 minutach zmiejszamy temperature do 200°C i dopiekamy 30 minut.Chleb jest upieczony,gdy postukany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaleznosci od ksztaltu koszyka jakiego uzyjemy do wyrastania.FERMENTACJA KONCOWA : okolo 1 godziny w temperaturze 24,5°C.Zlozyc chleb i ulozyc w koszyku zlaczeniem do gory.Wierzch posypac maka,a koszyczek przykryc sciereczka kuchenna. PIECZENIE : piec 40-45 minut w temperaturze 240°C na uprzednio nagrzanym kamieniu.Odwrocic koszyczek i wyrzucic chleb na kamien.Naciac ostrym nozem.Zaparowac piekarnik.Temperatura pieczenia obnizyc po 15 minutach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse na 1 godzine do fermentycji wstepnejwyrosniete ciasto wyrzucic na blat,zlozyc kilkakrotnie,uformowac w okragly lub podluzny bochenek i umiescic w koszyczku ( zlaczeniem do gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchennaw miedzyczasie nagrzac piekarnik ,najlepiej z kamieniem do 250°C.Obracajac koszyczek wyrzucic chleb
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nagrzanego na ok. 190 C na ok. 5-7 minut. Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy paseczki( ja zrobiłam grubsze i cieńsze ). Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso tworząc coś ala koszyczek. Dobrze zlepiamy, smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 – 35 minut. W tym czasie czyścimy pieczarki. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Ok. 10 minut przed końcem(...)pieczenia mięsa układamy je w koszyczku. Delikatnie oprószamy solą. Zajadamy gorące
Ostra na SłodkoSezon na truskawki w pełni. Czerwienią się na stoiskach i zachęcają do spróbowania. Nie potrafię się im oprzeć - kupuję koszyczek za koszyczkiem, i jeszcze zanim zdążę wymyślić jakieś ciacho, lądują w miseczkach w najprostszej formie. Razem z C. pochłaniamy niewyobrażalne ilości, troszkę chyba na zapas. Sezon truskawkowy bowiem, moim zdaniem, jest stanowczo za krótki...Do przygotowania ciasta z tymi czerwonymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasie wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj bochenek, pozostaw na 20 min Po tym czasie oprósz ciasto mąką , uformuj bochenek ponownie i przełóż do koszyczka ze ściereczką oprószoną mąką, włóż koszyczek do torby foliowej i pozostaw na 8-12 godz. w lodówce Wyrośnięty bochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w piekarniku naparowanym, nagrzanym do 220 stopni C przez
Proste Potrawy