koszyczki - 846 przepisów (strona:14/57)

Chleb pszenny na zakwasie z maką pełnoziarnistą wg Jeffreya Hamelmana i kamień do pieczenia 110

godziny.W miedzyczasie- po 45 minutach chleb raz skladamy.Formujemy bochenek i przykryty sciereczka pozostawiamy w koszyku wysypanym maka na 1 godzine do wyrostania.Pieczenie rozpoczynamy przy 250°C.Wytrzasamy chleb z koszyczka na rozgrzany kamien,nacinamy ostrym nozem w kilku miejscach i spryskujemy scianki piekarnika kilkakrotnie woda .Po 15 minutach zmiejszamy temperature do 200°C i dopiekamy 30 minut.Chleb jest upieczony,gdy postukany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny razowy wieloziarnisty wg Hamelmana 138

zaleznosci od ksztaltu koszyka jakiego uzyjemy do wyrastania.FERMENTACJA KONCOWA : okolo 1 godziny w temperaturze 24,5°C.Zlozyc chleb i ulozyc w koszyku zlaczeniem do gory.Wierzch posypac maka,a koszyczek przykryc sciereczka kuchenna. PIECZENIE : piec 40-45 minut w temperaturze 240°C na uprzednio nagrzanym kamieniu.Odwrocic koszyczek i wyrzucic chleb na kamien.Naciac ostrym nozem.Zaparowac piekarnik.Temperatura pieczenia obnizyc po 15 minutach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana 184

przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse na 1 godzine do fermentycji wstepnejwyrosniete ciasto wyrzucic na blat,zlozyc kilkakrotnie,uformowac w okragly lub podluzny bochenek i umiescic w koszyczku ( zlaczeniem do gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchennaw miedzyczasie nagrzac piekarnik ,najlepiej z  kamieniem do 250°C.Obracajac koszyczek wyrzucic chleb

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mięso mielone w cieście francuskim z pieczarkami 1223

nagrzanego na ok. 190 C na ok. 5-7 minut. Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy paseczki( ja zrobiłam grubsze i cieńsze ).  Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso tworząc coś ala koszyczek. Dobrze zlepiamy, smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 – 35 minut. W tym czasie czyścimy pieczarki. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Ok. 10 minut przed końcem(...)pieczenia mięsa układamy je w koszyczku. Delikatnie oprószamy solą. Zajadamy gorące

Ostra na Słodko
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 267

Sezon na truskawki w pełni. Czerwienią się na stoiskach i zachęcają do spróbowania. Nie potrafię się im oprzeć - kupuję koszyczek za koszyczkiem, i jeszcze zanim zdążę wymyślić jakieś ciacho, lądują w miseczkach w najprostszej formie. Razem z C. pochłaniamy niewyobrażalne ilości, troszkę chyba na zapas. Sezon truskawkowy bowiem, moim zdaniem, jest stanowczo za krótki...Do przygotowania ciasta z tymi czerwonymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 170

czasie wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj bochenek, pozostaw na 20 min Po tym czasie oprósz ciasto mąką , uformuj bochenek ponownie i przełóż do koszyczka ze ściereczką oprószoną mąką, włóż koszyczek do torby foliowej i pozostaw na 8-12 godz. w lodówce Wyrośnięty bochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w piekarniku naparowanym, nagrzanym do 220  stopni C przez

Proste Potrawy
Nepalskie pierożki gotowane na parze 205

różnią się jedynie farszem, ale nie ciastem. Nepalskie pierożki gotowane na parze SKŁADNIKI: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego - 5 kapust bok choy lub inne liście do wyłożenia dna koszyczków - garść grzybków mun - garść kiełków soi - garść marynowanych pędów bambusa - 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem - 3 ząbki czosnku - kawałek świeżego imbiru -  1 cebula - 4-5 ziaren pieprzu syczuańskiego(...)sitko, dodajemy szczyptę soli oraz wodę. Wszystko zagniatamy i odstawiamy na 10 min. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Następnie układamy na środku farsz i zlepiamy wszystko na górze. Koszyczki wykładamy liśćmi kapusty bok choy, a następnie na nich układamy pierożki. Gotujemy na prze przez 15-20 min. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Kolorowa makaronowa sałatka z tuńczykiem 163

Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki:250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka w wodzie, cebula, 2 ząbki czosnku,1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego(...)odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem

Z miłości do słodkości
Ogórki kiszone z wiśniowym liściem 111

słoiczków na zimę. Dzisiaj moja propozycja z dodatkiem liścia wiśniowego! Spróbujcie! Składniki :* 3 kg równych ogórków gruntowych* pół główki czosnku* 3 łyżki soli morskiej* 3 litry ciepłej przegotowanej wody* koszyczki kopru - tyle ile słoików* liście wiśni - tyle ile słoików Przygotowanie :Do wyparzonych słoiczków włożyć po koszyczku koperku, ułożyć ogórki. Wrzucić czosnek. Całość przykryć liściem wiśniowym. Wodę wymieszać z solą, zalać

Magiczne Życie Marty
Tort czekoladowy z kokosem i owocami 270

się napracowałam ale było warto. Smak, prezentacja, uśmiechnięte  i zadowolone miny rodzinki wynagrodziły wszystko. Jeśli lubicie czekoladę i kokos musicie go zrobić. Po raz pierwszy robiłam dekorację ala koszyczek. Bałam się tego ale to wcale nie jest trudne i jeśli posiadacie taką końcówkę do szprycy nie ma się czego bać.Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form http://fabrykaform.pl(...)blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptuBoki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia.  Tymi końcówkami dekorowałam tort. Masa kokosowa z Moje Wypieki

Ala piecze i gotuje
Wielkanocne babeczki piaskowe 270

Wielkanocne babeczki piaskowe są idealne do umieszczenia w koszyczku ze święconką. Jeśli zaopatrzycie się w kolorowe papilotki, nie będziecie potrzebowali specjalnych foremek do pieczenia, bo babeczki będą się prezentować równie ładnie, a nawet łatwiej będzie umieścić je obok innych produktów. Babeczki przygotowałam ze skrobi ziemniaczanej, bez dodatku mąki pszennej, dzięki temu są one wyjątkowo lekkie i sypkie, a jeśli

Smakołyki Bereniki
Zapiekane jajka z szynką i serem w koszyczku tostowym 175

muffinki nie smaruje jej niczym (jeżeli używacie innej formy posmarujcie ją odrobina oliwy). Chleb pozbawiamy skórek jeżeli ich nie lubimy i rozwałkujemy. Delikatnie wkładamy go formy, aby utworzyć koszyczek.  Smarujemy oliwą i układamy w nim szynkę oraz ser. Wbijamy jajko, posypujemy szczypta soli oraz pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim jajko i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni

ChilliJemy
Foremki, wałki, wykrawaczki czyli slow kilka o gadżetach do wypieków 144

lubicie w swojej kuchni naj, najbardziej? macie ulubione akcesoria do wypieków? gromadzicie je czy raczej nie korzystacie z gadżetów? Ja całkiem niedawno, w końcu, doczekałam się koszyczka do wyrastania chleba i używam go prawie codziennie. Mam też kilka nowych silikonowych form do wypieku pieczywa. Niebawem w ruch znowu pójdzie wałeczek w roślinne wzory, którego doczekałam się w zeszłym roku, gdyż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale marcińskie 140

zalewamy wodą tak aby woda przykryła mak. Gotujemy czas 25 min/temp. 100/obr.1 . W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest woda jeżeli nie ma to dolewamy wodę. Koszyczek wykładamy gazą i przekładamy ugotowany mak. Kiedy mak będzie ciepły odciskamy nadmiar wody. Do naczynia Thermomix wsypujemy mak, migdały i orzechy, marcepan i miksujemy czas 30 s/obr.10 . Następnie dodajemy biszkopty, śmietanę, cukier

Themo przepisy
Domowy chleb 141

dotyczące wypieku chleba zastanawiałam się dlaczego ludzie tak sobie to komplikują XD Uwierzcie mi sama sprawdziłam i do wypieku dobrego domowego chleba wcale nie są potrzebne specjalne kamienie, czy koszyczki do wyrastania. Wystarczą dobrej jakości mąka i drożdże. To właśnie dzięki nim chleb nabiera puszystości i smaku. No i potrzeba jeszcze cierpliwości i czasu Chleb musi swoje wyrosnąć. Przepis

PatiGotuje