koszyczki - 846 przepisów (strona:15/57)

Ślub po duńsku, czyli uwaga! Kobieta! I jesienne ciasto ze śliwkami 218

przez 50 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Wczoraj, zerkając do kalendarza, z zaskoczeniem odkryłam, że dzisiaj mija równo miesiąc od wesela. Z tej okazji kupiłam koszyczek dorodnych i drogich jak nieszczęście kurek - będzie tarta. Z białym winem. W końcu taka okazja nie zdarza się co dzień

Pożeraczka, czyli raz adobrze
GRZYBY MARYNOWANE 2040

Lasy w tym roku obrodziły w grzyby. Jest ich mnóstwo, wystarczy się wybrać na godzinny spacer do lasu i wraca się z całym koszyczkiem. Ja część swoich zbirów już zasuszyłam, ale też zrobiłam słoiczki na zimę z marynowanymi grzybkami. Zwykle wykorzystuję małe podgrzybki i robię je w zalewie octowej zrobionej w proporcji 4:1, tj.  na 4 szklanki wody

Bon appetit mon amie
Dżem z czarnej porzeczki 231

ilość). Do naczynia Thermomix wsypujemy porzeczki i miksujemy czas 30s/obr.9 (jezeli chcemy mieć kawałki owoców to miksujemy na mniejszych obrotach). Owoce gotujemy czas 10 min/Varoma/obr.1. Na pokrywę Thermomix dajemy koszyczek. Zapobiego to pryskaniu gotujących się owoców. Pektynę mieszamy z połową porcji cukru i wsypujemy do naczynia Thermomix. Gotujemy czas 3 min/Varoma/obr.2 Wsypujemy pozostałą ilość cukru i gotujemy jeszcze 2 min/Varoma/obr.2

Themo przepisy
sos paprykowy na zimę - przetwory 374

naczynia miksującego włożyć pokrojoną paprykę - zmiksować czas 30 s/obr 9 dodać pozostałe składniki i gotować czas 30-40 min / temp 100 st/ obr 2 (na naczynie miksujące  położyć koszyczek lub jeszcze lepiej Varomę po tym czasie sos zmiksować - czas ok 30 s/ obr 8-9 gorący sos przelać do słoików, zakręcić, położyć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia

Gotowanie z pasją
ajvar paprykowy 187

ocru Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć pokrojoną paprykę, dodać cukier, olej i sól - zmiksować czas 15s/obr 9 następnie gotujemy czas 20 min/100 st/ obr 2 - na naczynie miksujące położyć koszyczek lub Varomę po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze przez 8 min/100 st/obr 2 wyławiamy liść laurowy i miksujemy czas 40 s zwiększając obroty

Gotowanie z pasją
Sos paprykowy/Pasta paprykowa wg Aleex (TM5) 235

zrobić w naczyniu miksującym Thermomixa - 30s/obr.9). 3. Dodać przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, ocet, cukier oraz sól i gotować ok. 15min ( W Thermomixie 15min/100'C/obr.1. Na pokrywie można postawić koszyczek, żeby sos nie chlapał). Gotować, aż sok częściowo odparuje i sos zgęstnieje. 4. Gorący sos przełożyć do wyparzonych w piekarniku słoiczków. Zakręcić i pasteryzować w piekarniku w temperaturze 120 stopni

W mojej kuchni
Koreańskie kopytka ryżowe (garaetteok) – wersja na słodko 237

rozmrozić – najlepiej wyciągnąć wieczorem i włożyć na noc do lodówki. W większej misce mieszamy mąkę z solą, zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do koszyczka do gotowania na parze wyłożonego papierem do pieczenia. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut. Na desce do krojenia rozsmarowujemy olej sezamowy. Przekładamy na nią ugotowane ciasto i używając tłuczka

Lamarida.pl
Bezy z bitą śmietaną i borówkami + film 160

ziemniaczaną. Gotowa beza powinna być błyszcząca, bardzo gęsta i sztywna. Masę bezową umieszczamy w worku cukierniczym. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy małe bezy nadajac im kształt gniazdek ( koszyczków). Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temp. 120 st C około 1,5 godziny, cały czas kontrolując proces suszenia, w razie potrzeby zmniejszamy temperaturę do 80 st C. Wysuszone bezy

Smakowite Dania
Szarlotka ciotki Róży z książki O Wilku, który trafił do Baśniowego Lasu + recenzja 163

Jest wspaniała! Przedstawiony w niej Wilk to postać pozytywna i niezwykle przeurocza. Zwierzak chciał uczcić wiosnę i tym samym upiec szarlotkę. Niestety... nie wiedział od czego zacząć, więc wziął koszyczek i wyruszył do lasu. Miał nadzieję, że tam ktoś mu pomoże. Jednak to nie był zwykły las... W Baśniowym Lesie przeżył mnóstwo przygód, spotkał Trzy Małe Świnki, siedem koźlątek

Di gotuje
koncentrat pomidorowy 136

pozostawiając do wystygnięcia  na Thermomix pomidorów nie obierać, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do naczynia miksującego  gotować 15 min/Varoma (ew 100 st)/obr 3 z założonym koszyczkiem na pokrywie po tym czasie zmiksować - czas 20 s / obr 10 dodać sól i cukier i gotować czas ok 40 min/ Varoma (ew 100 st)/ obr 2 po tym czasie

Gotowanie z pasją
Domowe masło orzechowe 440

miksera. Przygotowanie w Tefal Companion: Orzechy wsypujemy do misy z założonym ostrzem ultra blade, ustawiamy prędkość 6 i czas 40 sekund. Siekamy. Wymieniamy ostrze na ostrze do wyrabiania, zakładamy koszyczek do gotowania na parze, żeby zmniejszyć powierzchnię roboczą misy, ustawiamy prędkość 9, czas 7 minut i temperaturę 45 stopni. Podgrzewanie misy ułatwi puszczenie tłuszczu i łatwiej się zmieli. Kontrolujemy czas

ladykitchen
dżem z malin - przetwory 133

pozostałe owoce po przygotowaniu soku - przepis tutaj 1/2 łyżeczka żelatyny ewentualnie cukier -  gdy dla kogoś będzie nadal mało słodkie Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć owoce na naczynie postawić koszyczek i zagotować czas 10 min/Varoma/obr 2 - w połowie czasu dodać żelatynę dżem zmiksować - czas 30 s / obr 8-9 przesiać dokładnie przez sitko - tak aby nie było żadnej pesteczki gorący

Gotowanie z pasją
dżem z jeżyn - przetwory 187

pozostałe owoce po przygotowaniu soku - przepis tutaj 1/2 łyżeczka żelatyny ewentualnie cukier -  gdy dla kogoś będzie nadal mało słodkie Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć owoce na naczynie postawić koszyczek i zagotować czas 10 min/Varoma/obr 2 - w połowie czasu dodać żelatynę dżem zmiksować - czas 30 s / obr 8-9 przesiać dokładnie przez sitko - tak aby nie było żadnej pesteczki gorący

Gotowanie z pasją
Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 196

śmietany 2 szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka  agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche :  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym

Różne smaki w kuchni
Tarta z budyniem i brzoskwiniami 142

szklanki (70 g) cukru 2 żółtka 3 łyżki (35 g) mąki pszennej 3 łyżki (75 g) mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: 2 brzoskwinie (może być również np. koszyczek malin) cukier puder listki mięty Przygotowanie: Spód: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również

Fitsweet.me