koperkowa - 1496 przepisów (strona:69/100)

INDYCZE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 179

Bardzo lubię mięso z indyka. Odpowiednio doprawione jest naprawdę pyszne, poza tym także  zdrowe i niskokaloryczne.  Bardzo lubię też gotowane klopsy i wszelakie pulpety w koperkowym lub pomidorowym sosie.  Połączyłam więc miłość do mięsa z indyka z miłością do ...  gotowanych klopsików.  Wynikiem jest . .. pyszna i  prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa

Walijskie Pichcenie
rosół z kury rosołowej z kurkumą... 173

nitki i przed jedzeniem popieprzyć rosół...........SMACZNEGO!!! kura rosołowa jest dość twardym mięsem, więc warto ją zmielić czy rozdrobnić w rozdrabniaczu z włoszczyzną i zrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. 125

wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i zabielić śmietaną. Podawać z kluseczkami. Kluseczki robię tak jak spatzle ,tylko dodaję posiekany koperek. Są mięciutkie ,mają wspaniały smak . Koperkowe spatzle: . 200 g mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki wody 3 łyżki posiekanego drobno koperku sól Mąkę wyrobić z jajkami ,dodać koperek ,sól i trochę wody .Rozrabiać

Kulinarny karnet Christophera
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 189

sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal wszystkiego, polecam gorąco wizytę w Colmar! Zawsze zostawiam po sobie ślad i nie tylko w postaci pustego talerza

Moja smaczna kuchnia
Z miłości do.. próżni bez granic ! 195

powrotem ,spełniając doskonale swoją rolę...ale pragnę postawić nacisk na fakt, iż zdał egzamin BEZ użycia lodówki! Pojemniki były już na majówce z sałatką wiosenną i pastą rybno - koperkową do bułeczek . Standardowo zdały egzamin. Kolejnym eksperymentem było zrobienie przed Świetami Wielkanocnymi świeżutkich buraczków ćwikłowych. U nas w domu robi się duże ilości, bo fajnie jest się zmęczyć raz..odpocząć

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka makaronowa 304

zazieleni makaron wkręcając się w świderki. Wykładamy na talerze. Posypujemy poszarpana rukolą- broń Boże nie róbcie tego nożem !  Następnie dodajemy kiełki, polewamy oliwą z oliwek, ja użyłam koperkowej bo taka akuratnie miałam, ale może być zwykła.  Kroimy w cząstki mozarellę, pomidora, ogórka w talarki, posypujemy obficie parmezanem lub grana, dodajemy jajko rozkrojone na 4...i podajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczona pierś z indyka 283

Zanim zaczęłam eksperymentować z przepisami, przez pierwszy miesiąc po urodzeniu dziecka jadłam głównie 3 dania na zmianę: klopsiki w sosie koperkowym, leniwe i pieczoną pierś z indyka. Może to i monotonne, ale to gwarantowało mi, że i ja i Maluch spaliśmy w nocy i czuliśmy się bardzo dobrze, a do tego wszystkiego ja chudłam. Pieczeń tylko brzmi trudno

Matka Żywicielka
Sałatka szpinakowa z roladą z kurczaka 188

tego dodane, skropione sosem koperkowym dało w efekcie finalnym, sałatkę o smaku wyjątkowym. Składniki na 2 porcje: 50 g serka śmietankowego np. z ziołami, przyprawa uniwersalna , sos sałatkowy koperkowo- ziołowy, filet z kurczaka, listki świeżej bazylii, 2 garści świeżego szpinaku, 2 bardzo małe cebulki czerwone, 2 łyżeczki ziaren kapary, 4 papryczki peperoni czereśniowej marynowanej, 4 szt. physalis, świeży tymianek(...)delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojoną  po skosie roladę, cebulkę, papryczki, physalis i kapary. Ozdabiamy świeżym tymiankiem i  całość polewamy sosem koperkowo – ziołowym. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pulpeciki po meksykańsku 189

Pulpety już dawno nie kojarzą mi się z nudną i tradycyjną wersją. Owszem lubię je w sosie pieczarkowym czy koperkowym, ale ile można je jeść w tym samym wydaniu. Dlatego od jakiegoś czasu staram się z nimi eksperymentować - głównie z sosami. Przedstawiałam Wam już przepis na pulpeciki w sosie porowym, a teraz przyszła pora na wersję meksykańską. Zainspirowałam się

Fabryka pomysłów
Spring rolls'y 428

mamy ochotę. Całość skrapiamy kilkoma kroplami oliwy, możemy doprawić bazylią i oregano. Papier zawijamy w ruloniki. Potrawę możemy zjeść od razu po przygotowaniu maczając końcówki  w sosie koperkowym, czosnkowym, pietruszkowym lub po prostu obficiej skroplić oliwą. Spring rolls'y idealnie nadają się jako przekąska do pracy, czy na biwak, zwłaszcza w tak upalne dni. Do środka możemy włożyć

Kolizje Smaków
Roladki z kurczaka 253

obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową.  Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub koperkowym

Kolizje Smaków
Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą 194

jeden kęs, no może na dwa kęsy. Polecam! Naleśniki są przygotowane na bazie jogurtu greckiego, w cieście jest zaś siekany koperek. Podobne już robiłam, ale były to naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami. Naleśnikowe roladki okazały się bardzo smaczne, do tego są efektowne, będą ozdobą stołu. Składniki na 2 naleśniki wg tego przepisu, czyli 12 roladek: 1/2 szklanki jogurtu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piersi nadziewane suszonymi pomidorami 344

już same w sobie stanowią doskonałą przekąskę. Lubię wykorzystywać je także do gotowania różnych potraw. Jakiś czas temu zrobiłem pierś z pomidorami i fetą wg przepisu, który znalazłem w koperkowej kuchni. Tym razem postanowiłem fetę zastąpić mozzarellą - obie wersje są bardzo smaczne. Danie to jest proste w przygotowaniu i efektownie wygląda. Składniki: pierś z kurczaka suszone pomidory w oleju

Gotuj z Misiem
Pstrąg po żydowsku 240

rodzynki i nie przecierałem sosu. Lubię smażoną cebulę z pomidorami, a rodzynki i tak by przez sitko nie przeszły;) Pstrąga przyprawiłem wg przepisu, który znalazłem jakiś czas temu w koperkowej kuchni. Ugotowałem go wtedy na parze, zamiast grillować, a masło zastąpiłem oliwą. Tym razem zrobiłem jednak masełko pietruszkowe. Jest tak dobre, że właściwie zasługuje na odrębny post:) Składniki: świeży

Gotuj z Misiem
Pstrąg z musem jabłkowo-chrzanowym 142

kolejny odwiedziłem dyskont w kropeczki i zaopatrzyłem się w nim w świeże pstrągi. Tym razem postanowiłem je upiec. Po raz kolejny zastosowałem masełko pietruszkowe, znalezione kiedyś w koperkowej kuchni, które wypróbowałem już gdy robiłem pstrąga po żydowsku. Mus jabłkowo-chrzanowy początkowo budził moje obawy, okazał się jednak strzałem w dziesiątkę! Małe szkodniki co prawda go nie doceniły, ale rybkę

Gotuj z Misiem

Proponowane wyszukiwania