Idealna w swej prostocie. Ilość składników dodajemy według własnego uznania. rukola ser feta pomidory słonecznik łyżeczka oliwy z oliwek Pomidory kroimy. Do rukoli dodajemy pomidory i
Atlas SmakówProste smarowidlo do chleba wg Karolci . puszka ciecierzycy średnia cebula łyżeczka majeranku olej rzepakowy sól i pieprz Ciecierzycę przepłukać na sitku i odcedzić. Cebulę bardzo drobno
Atlas Smakówmakaron łazanki bezjajeczny główka młodej kapusty pętko kiełbasy ( śląska, podwawelska ) 2 średnie cebule olej rzepakowy woda liść laurowy i ziele angielskie 2 łyżki mąki sól
Atlas Smaków2 szklanki mleka sojowego waniliowego ( w wersji dla niealergików mleka krowiego + wanilia ) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka ewent. 2 łyżeczki kakao
Atlas SmakówCo można zrobić z botwiny zamiast dodania do chłodnika? Zapiec na kruchym cieście z serem feta :) Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 125 g schłodzonego masła, pokrojonego
Atlas SmakówKabaczek czy cukinia? Wg Wikipedii: " Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb., Cukinia ) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego
Atlas SmakówRyż na słodko. Smak z dzieciństwa. Zapamiętany ... bo nie lubiany ;) Ciepły ryż wygrzany w maminej kołdrze, jabłka, cynamon, śmietanka. Niektórzy uwielbiają, dla mnie za mało
Atlas Smakówczerwona papryka ( u mnie 7 małych ) garść migdałów 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce skórką do góry
Atlas SmakówW deszczowy poranek ...szybka śniadaniowa sałatka z serkiem wiejskim. opakowanie serka wiejskiego pół papryki ( żółtej, czerwonej ) 2 jajka na twardo garść orzeszków ziemnych ( mogą być solone
Atlas Smakówdynia 2-3 gałązki rozmarynu sól gruboziarnista olej lub oliwa z oliwek Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki
Atlas Smaków2 wędzone udka kurczaka 4 jajka mała kapusta pekińska pół puszki kukurydzy pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka majonezu pieprz Jajka ugotować na twardo. Z
Atlas SmakówSałatka czy surówka? Najważniejsze że zdrowa, pyszna i szybka :) 1/4 świeżego kalafiora 1 jajko, ugotowane na twardo pomidor 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka
Atlas Smaków1 słoik selera konserwowego w zalewie 3-4 krążki ananasa z zalewy ( ok pół puszki ) pół puszki kukurydzy 2-3 jajka ugotowane na twardo majonez
Atlas Smaków3-4 średniej wielkości buraki 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 100 g sera feta garść posiekanych orzechów włoskich czarny pieprz Buraki porządnie
Atlas Smaków2 duże bataty ( słodkie ziemniaki ) rozmaryn sól Bataty dokładnie wyszorować i pokroić na cienki plasterki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ºC. Blaszkę wyłożyć papierem do
Atlas Smaków