kolacja - 33757 przepisów (strona:1690/2251)

Leczo z kiełbasą chorizo 150

Leczo gotuje się w wersji wegetariańskiej ( przepis tuta j) lub z dodatkiem kiełbasy. Do potrawy użyłam pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną

Codziennik Kuchenny
Szaszłyki z łososia 176

Łosoś jest pyszny w każdej postaci, najbardziej lubię upieczonego w piecu (przepis tutaj i tutaj ). Szaszłyki z łososia są nieco pracochłonne, ale warto się postarać, bo

Codziennik Kuchenny
Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański 147

Zupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy

Codziennik Kuchenny
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 152

Grzybobranie, to narodowy sport Polaków. Mimo tegorocznej suszy, sezon udało się rozpocząć zebraniem koszyka grzybów. Część grzybów zamroziłam, a z pozostałych przygotowałam quiche z farszem grzybowo

Codziennik Kuchenny
Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem 217

Najczęściej gotuję zgodnie z porami roku. Jednak w takie paskudnie szare i deszczowe dni mam ochotę na nieco przekory i przygotowuję potrawę letnia oraz bardzo kolorową

Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 167

Piróg biłgorajski tradycyjnie wypiekany jest na Lubelszczyźnie. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Jest  to wytrawny

Codziennik Kuchenny
Pyry z gzikiem 144

W lutym Regionalne Smaki goszczą na ziemi  wielkopolskiej, przygotowujemy przysmak  bardzo charakterystyczny dla tego regionu. Pyry z gzikiem , to gwarowa nazwa ziemniaków podawanych z

Codziennik Kuchenny
Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 212

Larb, to sałatka choć patrząc na zdjęcia możecie mieć wątpliwość, czy to nie żart. Jej wygląd zdecydowanie różni się od tego co jadamy na co dzień

Codziennik Kuchenny
Dietetyczny pasztet z indyka. 233

Dzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka ). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej

Codziennik Kuchenny
Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki 169

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki

Codziennik Kuchenny
Cebularz 168

W ramach kwietniowych Regionalnych Smaków piekłam Cebularz, jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Składniki na 6 cebularzy: 25 dkg mąki pszennej 30 g

Codziennik Kuchenny
Piknikowa sałatka ziemniaczana 217

Co zabrać do jedzenia na piknik? Dziś proponuję przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórkami konserwowymi. To dobra potrawa do zapakowania w pojemnik na wyprawę w plener

Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie 195

W maju zapraszam do przygotowania pysznych Ruchanek Kociewskich. Są to drożdżowe placuszki, które piecze się od dawna na Kociewiu. Przepis pochodzi z odcinka 2 serii Poszukiwacze

Codziennik Kuchenny
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu 241

Pradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza

Codziennik Kuchenny
Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 190

Od dawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki.  Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania