Śledź po kaszubsku z chili Dlaczego po KASZUBSKU??? Nie wiemy… poszukiwania w sieci spełzły na niczym. Wszyscy wiedzą, co to jest “śledź po kaszubsku
Tajemnice SmakuWystrzałowa tequila z granatem Jest sylwester, jest zabawa! My z petard nie strzelamy, ale z granatów tak… Składniki TEQUILA granat sól lub cukier zmrożone kieliszki
Tajemnice SmakuGRAVLAX W BURAKACH _ MARYNOWANY SUROWY ŁOSOŚ Gravlax to potrawa tradycyjna dla kuchni skandynawskiej. Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax – łosoś, czyli, tak
Tajemnice SmakuOscypek to rodzaj twardego, solonego i wędzony owczego sera. Zimą sery sprzedawane pod Tatrami to w większości gołki, scypki, uscypki, sery góralskie, czyli takie “oscypki
Tajemnice SmakuOscypek, scypek, serek góralski… z karmelizowanym ananasem Oscypek z żurawiną to już tradycyjna przekąska na Podhalu. My odważyłyśmy się o delikatne przełamanie tego stereotypowego połączenia
Tajemnice SmakuSałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem . Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy
Tajemnice SmakuPasztet z pistacjami i Calvadosem Smażony pasztet z wątróbek drobiowych, flambirowany z Calvadosem. Dodatek pistacji wzbogaci zarówno smak wątróbek, jak i konsystencję, ponieważ dodajemy je na
Tajemnice SmakuSałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin Ser Tete de Moin* – Głowa Mnicha – to szwajcarski ser, który w XII wieku zaczęli wytwarzać
Tajemnice SmakuŚledzie w zalewie octowej z gorczycą Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły, czyli swoje „tajemnice smaku” na
Tajemnice SmakuCzekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem Czekoladowe naleśniki , to deser zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Wszystko zależy od dodatków z jakimi
Tajemnice SmakuSałatka Tete de Moine z rukolą, orzechami i winogronami Ten wyjątkowy ser jest jednym z naszych faworytów, pisałyśmy już o nim wcześniej . Dla przypomnienia jednak słów
Tajemnice SmakuSałatkę możemy przygotować w słoiku i zabrać do pracy, do szkoły, na uczelnię, na piknik, na wycieczkę… Tam, gdzie nas nogi poniosą, oby tylko
Tajemnice SmakuSmocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi
Tajemnice SmakuLabraks pieczony w soli z nasionami kopru włoskiego Ryba pieczona w soli – danie proste w wykonaniu, szybkie i efektowne. Z niewytłumaczalnego powodu długo
Tajemnice Smaku