kolacja - 33757 przepisów (strona:1358/2251)

Sałatka czarna quinoa  – zielone szparagi  – zielony groszek – feta  – chipsy z batatów 121

Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Najlepsze są gotowane bardzo krótko, około 3-5 minut, wtedy są jędrne i chrupiące. Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym

Tajemnice Smaku
Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem 121

Stragany uginają się od pęczków rzodkiewek, koperku, szczypiorku i młodej botwinki. Sezon na chłodniki w pełni, bierzemy się więc do dzieła. Chłodnik najlepiej podawać dobrze schłodzony

Tajemnice Smaku
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 88

Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje

Tajemnice Smaku
Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków 127

Pierwsze ogórki gruntowe zakupione na bazarku, przepyszne, chrupiące, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i cudownie przemienić w małosolne. Uwielbiamy! Z zachłanności  przerabiamy

Tajemnice Smaku
Szaszłyki z grilla – szparagi z serem halloumi 167

Szaszłyki z zielonych szparagów i halloumi to propozycja na grilla dla wegetarian i dla mięsożerców,  którzy  już mają  przesyt kiełbasek, steków i hamburgerów

Tajemnice Smaku
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 110

Szpecle (spätzle ) to mączne kluseczki, a przepis razem z tarką do ich przygotowania przyjechały z nami z Austrii. Często zajadaliśmy się nimi w przerwach wędrówek górskich

Tajemnice Smaku
Focaccia z nocnego ciasta na winie, z pomidorkami i rozmarynem 115

Focaccia to rodzaj pieczywa, które pochodzi z włoskiej Ligurii. Stolicą focacci jest Genua, a znana “focaccia genovese” to tradycja miejscowej kuchni. Focaccię możemy piec

Tajemnice Smaku
Bułki pszenno gryczane na mleku 104

Domowe bułki są najlepsze, bez zbędnych “polepszaczy”, wypełniaczy, substancji konserwujących. Takie bułki mają krótszy termin przydatności, ale są bardziej wartościowe. Nawet jeżeli szybciej czerstwieją

Tajemnice Smaku
Pasta z awokado i bobu 116

Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe

Tajemnice Smaku
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 104

Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek

Tajemnice Smaku
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 134

W dzisiejszych czasach świadomość konsumencka jest coraz większa. Czytamy etykiety, codziennie jesteśmy bombardowani ofertami zdrowych diet czy "jedzenia pudełkowego". Ale czy mimo tych wszystkich, szeroko dostępnych

Kuchcik gotuje
Kopytka ze szpinakiem 123

500 gram ziemniaków 3/4 szklanki mrożonych liści szpinaku 3/4 szklanki mąki ( dowolnej, dałam uniwersalna bezglutenową) 1 łyżeczka soli 1 jajko Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę i

AZgotuj!
PULLED- PORK 155

   Pulled pork czyli rwana wieprzowina, długo pieczona w niskiej temperaturze lub wolno gotowana w wolnowarze. U mnie łopatka wieprzowa, ale może być dowolny kawałek

Smaczne Zdrowe
Pieczony kurczak, ideał z piekarnika 171

5 / 5 ( 28 votes ) Pieczony kurczak, ideał z piekarnika Pieczony kurczak, jest jak bumerang , ciągle i niezmiennie wraca do naszej kuchni. Cała familia uwielbia tego złocisto

Ogrodnik w podróży
Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika 164

5 / 5 ( 3 votes ) Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika Kotlet w sosie pieczeniowo-koperkowym, jest jednym z ulubionych dań na wyjazdy, mojego

Ogrodnik w podróży