Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem 159Stragany uginają się od pęczków rzodkiewek, koperku, szczypiorku i młodej botwinki. Sezon na chłodniki w pełni, bierzemy się więc do dzieła. Chłodnik najlepiej podawać dobrze schłodzony
Tajemnice Smaku
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 117Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje
Tajemnice Smaku
Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków 155Pierwsze ogórki gruntowe zakupione na bazarku, przepyszne, chrupiące, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i cudownie przemienić w małosolne. Uwielbiamy! Z zachłanności przerabiamy
Tajemnice Smaku
Szaszłyki z grilla – szparagi z serem halloumi 196Szaszłyki z zielonych szparagów i halloumi to propozycja na grilla dla wegetarian i dla mięsożerców, którzy już mają przesyt kiełbasek, steków i hamburgerów
Tajemnice Smaku
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 136Szpecle (spätzle ) to mączne kluseczki, a przepis razem z tarką do ich przygotowania przyjechały z nami z Austrii. Często zajadaliśmy się nimi w przerwach wędrówek górskich
Tajemnice Smaku
Focaccia z nocnego ciasta na winie, z pomidorkami i rozmarynem 152Focaccia to rodzaj pieczywa, które pochodzi z włoskiej Ligurii. Stolicą focacci jest Genua, a znana “focaccia genovese” to tradycja miejscowej kuchni. Focaccię możemy piec
Tajemnice Smaku
Bułki pszenno gryczane na mleku 136Domowe bułki są najlepsze, bez zbędnych “polepszaczy”, wypełniaczy, substancji konserwujących. Takie bułki mają krótszy termin przydatności, ale są bardziej wartościowe. Nawet jeżeli szybciej czerstwieją
Tajemnice Smaku
Pasta z awokado i bobu 150Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe
Tajemnice Smaku
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 138Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek
Tajemnice Smaku
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 161W dzisiejszych czasach świadomość konsumencka jest coraz większa. Czytamy etykiety, codziennie jesteśmy bombardowani ofertami zdrowych diet czy "jedzenia pudełkowego". Ale czy mimo tych wszystkich, szeroko dostępnych
Kuchcik gotuje
Kopytka ze szpinakiem 147500 gram ziemniaków 3/4 szklanki mrożonych liści szpinaku 3/4 szklanki mąki ( dowolnej, dałam uniwersalna bezglutenową) 1 łyżeczka soli 1 jajko Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę i
AZgotuj!
PULLED- PORK 183Pulled pork czyli rwana wieprzowina, długo pieczona w niskiej temperaturze lub wolno gotowana w wolnowarze. U mnie łopatka wieprzowa, ale może być dowolny kawałek
Smaczne Zdrowe
Pieczony kurczak, ideał z piekarnika 1975 / 5 ( 28 votes ) Pieczony kurczak, ideał z piekarnika Pieczony kurczak, jest jak bumerang , ciągle i niezmiennie wraca do naszej kuchni. Cała familia uwielbia tego złocisto
Ogrodnik w podróży
Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika 1875 / 5 ( 3 votes ) Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika Kotlet w sosie pieczeniowo-koperkowym, jest jednym z ulubionych dań na wyjazdy, mojego
Ogrodnik w podróży
Pizzerinki 142Pizzerinki Pizzerinki Składniki 500 g mąki opakowanie suchych drożdży 300 ml letniej wody ½ łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy lub oleju pomidorki koktajlowe podsmażone pieczarki
Pomysłowa kuchnia