Podczas robienia zakupów włożyliśmy do koszyka kilka bakłażanów, jeszcze bez konkretnego pomysłu na ich wykorzystanie. Musaka z bakłażanem to danie, który wybraliśmy spośród zgromadzonych przepisów. Moussaka
niecodziennikparyPomysł na przystawkę z buraczków czerwonych, sera koziego oraz karmelizowanych gruszek powstał podczas oglądania jednej z kulinarnych rywalizacji. Choć danie składa się z czerwonych buraków na
niecodziennikparyOstatnio przerabiamy dość duże ilości owoców i każdy dzień jest słodki, dlatego naszła nas ochota na coś całkowicie odmiennego. Od razu pomyśleliśmy o prawdziwym domowym smalcu
niecodziennikparyGdy piekliśmy nasz wielkanocny pasztet, Mama wspomniała o sprawdzonym przepisie na pasztet na boczku . Rodzina się zjeżdża, więc jest to bardzo dobra okazja, by upiec taki
niecodziennikparyPasta z bakłażana i selera naciowego jest przykładem, że w dobrze prowadzonej kuchni nic się nie zmarnuje. Prowadząc stronę, musimy pamiętać o dodatkowych produktach do zrobienia
niecodziennikparySmak placka po węgiersku poznałam bardzo późno, bo już po studiach podczas jednej z wycieczek po Polsce. Od tamtej pory na każdym wakacyjnym wyjeździe wśród menu
niecodziennikparyKarp w galarecie jest najlepszy u Ciocia Basi, to u Niej zawsze jest podawany na świąteczny stół. U nas w domu karpia tylko się smaży, więc
niecodziennikparyMoczka śląska to kolejny przykład na to, że prowadząc bloga kulinarnego można wielu ciekawych rzeczy się dowiedzieć, nauczyć, ugotować i spróbować. U nas w domach nigdy
niecodziennikparyKarp po żydowsku jest u nas w domach rzadkością na wigilijnym stole, ponieważ domownicy od zawsze bardziej preferowali potrawy z ryb na słono. Dzięki prowadzeniu bloga
niecodziennikparyW zeszłym roku, przygotowując spis wigilijnych potraw, które chcieliśmy zamieścić na naszym blogu, natrafiliśmy na śląską zupę wigilijną – siemieniotkę . Nigdy wcześniej o niej nie słyszeliśmy
niecodziennikparyW zeszłym roku zrobiliśmy prostą wersję śląskich makówek , a w tym przygotowaliśmy ich bogatszą wersję na mleku, z chałką i z dużą ilością bakalii. Smak podkręciliśmy
niecodziennikparyCzęsto pojawia się pytanie, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Nasza propozycja galarety z mięsem z rosołu jest jedną z odpowiedzi na to pytanie
niecodziennikparyZ związku z awarią aparatu fotograficznego, mamy teraz troszkę czasu, aby nadrobić zaległości w przepisach. Jednym z nich jest sałatka z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym
niecodziennikparyPierwszą od dłuższego czasu wolną sobotę mogliśmy spędzić w kuchni, komponując domowego fishburgera ze świeżej ryby i świeżych warzyw. Dorodne filety z dorsza w chrupiącej panierce
niecodziennikparySmalec z kaczki z dodatkiem kaczego mięsa może zastąpić pasztet lub wędlinę na kanapce. Na pomysł jego zrobienia wpadliśmy, gdy kolejny raz podczas pieczenia kaczki zebraliśmy
niecodziennikpary