kolacja - 33757 przepisów (strona:1181/2251)

Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 391

Wiele osób zwraca się do mnie z pytaniem, które chyba często gości na ustach kobiet. A w szczególności, kiedy zbliża się wykwintny rodzinny obiad, jakaś ważna w życiu kolacja... "JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE?" Otóż nic prostszego! Wystarczy znać kilka podstawowych zasad savoir - vivre, a zastawiony przez nas stół będzie prezentował się jak we wspaniałej restauracji. Po pierwsze: Rodzaje sztućców, czyli

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 173

szybko je zjeść. Stąd u mnie seria przepisów, które świetnie pomogą w zagospodarowaniu tychże przejrzałych owoców. Tym samym, poniższa propozycja jest propozycją otwartą - może stanowić również obiad, deser czy kolację na ciepło, niekoniecznie tylko śniadanie. EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI (inspiracja: przepis Ewy Wachowicz na " Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba

W kuchni Karmel-itki
LIEBSTER BLOG. 195

Śniadanie do łóżka czy na tarasie? Na tarasie, z widokiem na góry w moim drewnianym domku w góralskiej wiosce, który będę miała w przyszłości :] W towarzystwie ukochanego psa. 11. Kolacja, która kojarzy Ci się z dzieciństwem i przywołuje miłe wspomnienia? --------------------------- Skoro nie nominuję nikogo, może więc ktoś z Was zechce odpowiedzieć pod postem na moje pytania? Z miłą chęcią

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. 169

gotuję na twardo, obieram ze skorupek. Buraki odcedzam z powstałego soku, mieszam je z częścią majonezu (całość będzie zbyt wiele). Dodaję całe jajka, mieszam. Podaję jako przystawkę lub na kolację.  **************************** Teraz wersja ekspresowa: 1/2 słoika buraczków wiórków 2-3 łyżki gotowego majonezu 8 jajek przepiórczych Jajka gotujemy, obieramy. Majonez łączymy z buraczkami, mieszamy z jajkami, podajemy. Różnica? W smaku

W kuchni Karmel-itki
ZUPA SZCZAWIOWA. 193

domu, to olbrzymi przywilej. Lato jest okresem, kiedy wykorzystuję go w pełni. Z plonów komponuję całe, dzienne jadłospisy, a każdy jest inny. Od śniadania, przez obiad, deser, po samą kolację, można czerpać z ogrodu to, co oferuje. A oferuje naprawdę wiele. Nie wyobrażam sobie życia bez przydomowego ogrodu. Wystarczy posłużyć się podstawowymi składnikami, które w domu zwyczajowo się znajdują

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1940

Wrzucam do miski, dodaję musztardę francuską, oliwę z oliwek, nieco pieprzę i mieszam wszystko razem. Na końcu dodaję rozdrobnioną makrelę. Świetnie pasuje jako przystawka, na lunch czy też na kolację.  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KOSZYCZKI PIECZARKOWE. 158

foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją. Świetnie się sprawdzą jako ciepła przystawka, przekąska  czy jako ciepła kolacja. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 164

kuszącej wersji. Pewnie już wspominałam, ale dynia to warzywo "wielofunkcyjne", sprawdza się w różnoraki kombinacjach smakowych i może spełniać smaczną rolę w każdym z posiłków, poczynając od śniadania, na kolacji kończąc z uwzględnieniem przekąsek. Dziś zapraszam Was na dynię w wersji wytrawnej właśnie, co w bardzo smakowitym towarzystwie się obraca. DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. dla 2-4 osób

W kuchni Karmel-itki
PIZZERINKI Z PATELNI. 174

Skwierczą warzywa na patelni, roznosi się zapach ciepłej kolacji. Na stole złoty obrus i nakrycia dwa. Płomienie świec drgają delikatnie, blask ognia delikatnie rozświetla zmrok. Sączy się z głośników przyjemna muzyka. Czerwone wina czeka w butelce. Czy przyjdziesz? Czekam już od wielu tygodni. Co wieczór. PIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; /  dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej

W kuchni Karmel-itki
CAMEMBERT Z PIECA. 212

zupełności. Szampan do wznoszenia toastów się chłodzi, a czerwone wino czeka na otwarcie. Celebracja bycia razem, bez okazji, tak po prostu. Czeka on niecierpliwie, aż przyjdzie, by zaskoczyć go kolacją. Możliwe, że zostanie do śniadania.   Uważam, że randki nie muszą być nie wiadomo jak wystawne. Wystarczy kilka eleganckich potraw, by zaspokoić pragnienie czegoś smakowitego. Według mnie, najlepiej sprawdza się

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. 232

powiedzieli, gdybym miała w koszyczku zupkę chińską w paczce. Tak to się ostatnio dzieje, odkąd w gazecie lokalnej pojawił się WYWIAD. Nawet w spokoju nie można zakupów na kolację zrobić. To tak, jakby mi ktoś w pracy przeszkadzał! A później pretensje, że na blogu dawno nic nie było.   SAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. /autorski

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z TOFU. 158

przede wszystkim rewelacyjna. Idealna dla wegan i wegetarian, z samych dobrej jakości produktów. Pasuje do niej idealnie białe półsłodkie lub półwytrawne wino. Dobra pozycja na lekki, wakacyjny lunch lub kolację we dwoje, jako przystawka. Złaziłam cały mój "zaścianek", a tofu ani śladu. W końcu dostałam... w mieście czterdzieści kilometrów ode mnie... Ta, bez komentarza. Przepis powstał przy okazji współpracy

W kuchni Karmel-itki
USA part II 216

oczy.  Poniżej wrzucam kilka zdjęć :) Dzisiaj pozwoliłam sobie na pizze, była przepyszna, lepsza niż niektóre włoskie. 2 dni temu jadłam owoce morza i sushi, pycha! A niżej moja kolacja (serek wiejski z warzywami), śniadanko (jogurt naturalny, płatki, borówki i truskawki) i sałatka którą sobie skomponowałam w pracy.   Na koniec kilka zdjęć ze sklepowych półek

Zgrabne Gotowanie
Shots from USA: Las Vegas & L.A. 199

się świeci, wszędzie słychać muzykę, coś niesamowitego. I ogromne hotele, które robią wrażenie. Wśród nich bardzo luksusowy hotel Bellagio ze swoją słynną fontanną. Właśnie tam się zatrzymaliśmy na pyszną kolację. Wybraliśmy restaurację chińską, gdzie zamówiłam sobie makaron noodle z wołowiną w sosie słodko-ostrym. Pycha! Na pewno będę próbować odtworzyć to wspaniałe danie :) Oczywiście nie obeszło się bez odwiedzenia kasyna

Zgrabne Gotowanie
Frittata z łososiem wędzonym i cukinią 249

zwykłe omlety, smażone na patelni, ale prawdziwej frittaty wcześniej nie robiłam. Przyznam, że taka zapiekana w piekarniku smakuje inaczej niż omlet z patelni, byłam mile zaskoczona. Polecam głównie na kolację, ze względu na dużą ilość białka, ale równie dobrze nadaje się na drugie śniadanie - po podgrzaniu wciąż jest bardzo smaczna. Dodatki można wybierać sobie do woli, ja akurat miałam resztki

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania